Zaposlitveni portal vs zaposlitvena agencija

Veliko ljudi se obrača na nas z vprašanjem ali je zaposlitveni portal tudi zaposlitvena agencija oz kakšne so razlike. Zato smo za vas pripravili kratko razlago.

Zaposlitveni portal

Zaposlitveni portal ali po angleško job board je spletna platforma, na kateri se združuje veliko število kadrovskih oglasov različnih delodajalcev. Tako na enem mestu lahko iskalci zaposlitve oz tisti, ki iščete novo karierno priložnost, pregledate prosta delovna mesta ter s pomočjo iskalnika sami poiščete delovno mesto, ki vam ustreza ter se prijavite oziroma pošljete svoj življenjepis in spremno pismo. Vašo prijavo bo prejel le delodajalec, ki razpisuje prosto delovno mesto, na katero ste se prijavili. Torej je skrb, bo vašo prijavo videl še kdo drug, popolnoma odveč.

Logika portala je torej zelo preprosta:

Na zaposlitvenem portalu si lahko ogledate veliko prostih delovnih mest na enem mestu. Poiščite podjetje oz. delovno mesto ki vas zanima in s pomočjo portala pošljite prijavo direktno v njihovo kadrovsko službo. Celoten selekcijski postopek, razgovore in vse, kar je potrebno za zaposlitev, bo opravilo podjetje samo, ki vas bo, v primeru, da ste izbrani, tudi zaposlilo.

Spremljajte naš portal www.optius.com in poiščite delovno mesto, ki vas zanima ter se prijavite.

Zaposlitvena agencija

V Sloveniji je veliko zaposlitvenih oziroma kadrovskih agencij, ki ponujajo prosta delovna mesta. Velikokrat se za oglasi agencij skrivajo velika in uspešna podjetja. Zato priporočamo, da pregledate tudi vsa agencijska dela in se prijavite, morda boste na ta način našli podjetje, kjer ste si vedno želeli delati.

V kolikor se prijavljate na delovno mesto agencije pa je dobro vedeti, da imate dve možnosti:

  • Agencija lahko opravi le postopek iskanja in selekcije kandidatov za podjetje (prvi krog razgovorov) nato pa imate razgovore še direktno v podjetju in če ste izbrani, vas zaposlijo v podjetju in z agencijo nimate nobenega opravka več.
  • Agencija pa je lahko vaš uradni delodajalec , v kolikor ima podjetje sklenjeno pogodbo o najemu delovne sile z agencijo. V tem primeru agencija prav tako opravi izbor in selekcijo kandidatov, vendar pa vas v primeru, da vas izberejo, tudi zaposlijo in tako agencija postane vaš uraden delodajalec (ki vam izplačuje plačo), vendar pa vas na delo napoti k drugemu uporabniku. Tovrstna oblika zaposlitve je legalna in pogosta, predvsem v proizvodnji in logistični branži, saj podjetjem omogoča večjo fleksibilnost. Pogoji dela za agencijske delavce so enaki, kot če bi bili zaposleni direktno v podjetju.

Več o delu preko agencije si lahko preberete na povezavi.

portal vs agencija

 


Prijava na newsletter