Kako se lotiti iskanja službe - napotki in nasveti

Vas zanima kako se lotiti iskanja službe? Preverite napotke, ki vam bodo v pomoč pri iskanju službe na portalu Optius.

Iskanje zaposlitve je lahko zelo dolgotrajen proces. Vendar pa lahko vse skupaj pospešimo, če se iskanja zaposlitve lotimo resno in sistematično, na vseh možnih mestih. Ponujamo vam nekaj napotkov.

  1. Za začetek pomislite, če poznate koga, ki dela v panogi, v kateri bi si želeli delati in ga vprašajte, če ve za kakšno prosto delovno mesto oz. mu dajte svojo telefonsko številko, da vam sporoči, ko bo kaj zasledil. Poleg tega prosite svoje družinske člane, prijatelje in znance naj se o prostih delovnih mestih pozanimajo pri ljudeh okoli sebe. To je t.i. "mreženje".
  2. Iskalci zaposlitve, tudi če niste brezposelni, se lahko prijavite na Zavodu za zaposlovanje, kjer vam bodo ustrezno svetovali.
  3. Če iščete službo takoj po končani fakulteti, je koristno, da se pozanimate oz. stopite v stik s fakulteto oziroma njeno svetovalno službo. Fakultete namreč nudijo različne načine povezovanja med delodajalci in študenti.
  4. Prav tako je koristno uporabiti veze in poznanstva iz preteklih delovnih razmerij, v katerih ste imeli dobre odnose. Stopite v stik z nekdanjimi delodajalci ali sodelavci in jih vprašajte, če vedo za kakšno zaposlitveno priložnost.
  5. Preverite oglase na zaposlitvenih portalih.
  6. Obiščite spletne strani podjetij, v katerih bi želeli delati. Morda na svoji strani objavljajo tudi prosta delovna mesta.
  7. Spremljajte ponudbo prostih del v časopisih. Nato pa na spletu pobrskajte za več informacij o podjetju in morda celo oglaševanem delovnem mestu.
  8. Včasih se tudi obrestuje, če enostavno pokličete ali se oglasite v želenem podjetju (predvsem srednjih in večjih) oziroma njegovi kadrovski službi ter povprašate, če imajo kakšne potrebe po novih kadrih. Če uporabite to metodo glejte, da boste pustili pozitiven vtis - z dobro voljo se daleč pride!

Iskanje službe lahko primerjamo tudi z igrami na srečo. Lahko najdete nekaj odličnih priložnosti, a ugotovite, da so tista delovna mesta, kjer bi želeli delati, že oddana. Prav tako se vam lahko zgodi, da odkrijete kaj, kar vas niti ni preveč zanimalo, pa bi se vseeno želeli preskusiti. Kakorkoli, najpomembneje je, da nikoli ne obupate in iščite naprej. Če boste vztrajni in potrpežljivi, se vam bo gotovo izplačalo. Vmes pa ne pozabite pridobivati novih veščin in znanj, saj ni teh nikoli preveč.

Zaposlitve ne dobijo vedno najboljši kandidati ampak najboljši iskalci zaposlitve.