Kako obdržati službo v času koronavirusa in po njem?

Gospodarski kazalniki kažejo, da bo tudi Slovenija po zaključku pandemije koronavirusa zašla v globoke rdeče številke in bo tako, po desetletnem premoru, spet v recesiji.

Gospodarski kazalniki kažejo, da bo tudi Slovenija po zaključku pandemije koronavirusa zašla v globoke rdeče številke in bo tako, po desetletnem premoru, spet v recesiji.

Še pred dobrim mesecem smo lahko govorili o polni zaposlenosti saj je bilo zaposlenih skoraj milijon Slovencev. Stopnja registrirane brezposelnosti je še nedavno bila 7,7%, koliko bodo te številke poskočile do jeseni, žal ni možno predvideti.
Za primerjavo, zadnji podatki za ZDA kažejo, da je brezposelnost v zadnjem mesecu poskočila iz manj kot 3,7 % na 12 % - kar pomeni, da je v zadnjih treh tednih izgubilo službo kar 16 milijonov Američanov.

Kako pravočasno ukrepati, da nas kriza ne pahne v brezposelnost?

Kljub temu, da se je tudi moj posel preselil v domačo pisarno, sem dnevno v stiku s podjetniki in večina je mnenja, da glede na to, da smo izvozno naravnana država in povečini odvisna od Nemške avtomobilske industrije, nas bo kriza oplazila takoj za Nemčijo.
Kaj to pomeni za delojemalce in delodajalce? Bodo delodajalci spet primorani na veliko odpuščati ali so na tokratno krizo bolj pripravljeni?
Nekaterim odpuščanjem smo bili priča že letos v začetku leta in kot kaže je to šele začetek. Prepričana sam, da bo žal še letos spet več ljudi na trgu dela, kot jih je trenutno.
Ekonomisti pravijo, da so podjetja danes na krizo bolje pripravljena, odpuščanje ne bo tako veliko. Pa bo res tako?

Nove priložnosti in nova zaposlitev

 

Da pa ne bomo  v času koronavirusa ali po njem ostali brez službe, pa je nekaj odvisno tudi od nas samih. Med zadnjimi boste izgubili zaposlitev tisti, ki imate znanja, sposobnosti, spretnosti, kompetence, ki jih bo delodajalec težko nadomestil s kom drugim.

Brez službe oz. zaposlitve ne boste ostali tisti, ki razumete vseživljenjsko učenje in učenje novih veščin, tisti, ki ste radovedni, imate delovne navade, ki ste polni idej, ki s svojih delom dnevno doprinašate k še boljšemu razvoju in napredku podjetja v katerem delate, tisti, ki ne jamrate, kritizirate, tisti, ki za probleme iščete rešitve, tisti, ki se zavedate, da je preživetje podjetja odvisno tudi od vas, tisti, ki boste znali in razumeli zakaj sedaj »zatisniti« pas in tisti, ki boste razumeli da tudi sedaj ko ostajamo doma, to niso počitnice ….

 

 bigstock Businesswoman Making Decision 309899002

 

Kaj pa če ne boste med temi »srečneži«, ki imajo vse to kar zgoraj navajam in tega ne boste zaznali in vseeno ostali brez zaposlitve?

Za vse vas, ne bo konec sveta. Priporočam, da ste pozorni kaj se v vašem podjetju dogaja in v kakšni finančni in poslovni kondiciji je in še pravočasno stopite v akcijo za novo zaposlitvijo, 
saj iskanje le-te še nikoli ni bilo tako na dosegu roke (z nekaj kliki in že se prijavimo na prosta delovna mesta kar iz domačega naslonjača).

 

Kje najdemo prosta delovna mesta?

Proaktiven iskalce zaposlitve ve, da se danes večina stvari dogaja na spletu, enako velja tudi za iskanje zaposlitve. Poleg mreženja, druženja na dogodkih, kjer se lahko srečate s potencialnim delodajalcem (kongresi, seminarji, strokovna srečanja …), ko bodo ti seveda mogoči in dovoljeni, pridobivanja informacij o priložnostih preko znancev, prijateljev, sorodnikov, preko spletne strani podjetij, pa so lahko danes v pomoč pri iskanju zaposlitve tudi družbena omrežja (FB, spletne strani podjetja, Linkedin, … ), virtualni karierni sejmi, ki jih 1x letno organizira tudi naš Optius.com na katerem delodajalci/razstavljalci ponujajo informacije kot so: prosta delovna mesta, usposabljanje na delovnem mestu, karierno svetovanje in napredovanje ter iskanje zaposlitve preko zaposlitvenih portalov.

Na našem kariernem zaposlitvenem portalu Optius.com smo dnevno objavili tudi do 100  zaposlitvenih oglasov oz. prostih delovnih mest iz vseh regij v Sloveniji in tujini. Iskalec zaposlitve oz. tisti, ki si išče nove karierne priložnosti, še vedno lahko izbira med široko paleto ponudb za delo in med različnimi delodajalci.  Lahko se vpišete tudi v našo Bazo CV-jev, si prebere nasvete kako napisati dober CV in spremno pismo, ali se naročite na E-informator, brezplačno obveščanje o iskanih prostih delovnim mestih kar na svoj e-naslov.

Obenem pa naj naštejem kje boste tisti, ki imate ustrezno izobrazbo in izkušnje, zagotovo dobili/ imeli zaposlitev:

 • službe na področju nege starejših in zdravstvene nege,
 • prodaje,
 • tehnike kot so (varilci, orodjarji, ključavničarji, električarji, mizarji, polagalci keramike, CNC operaterji, strojni tehniki, inženirji… ),
 • področju trženja,
 • računovodstva,
 • financ,
 • zavarovalništva,
 • farmacije,
 • programiranja,
 • IT-ja,
 • medicine,…

Luč na koncu tunela


Zelo rada poudarim rek: »Vsak človek je svoje sreče kovač.«

Torej, spremenite svoje življenje na bolje še pravočasno (ne čakajte s prijavo na Zavod za zaposlovanje in na nadomestilo za brezposelnost)
in bodite na tekočem in na preži že danes.

Veliko boste naredili že s tem, da se zavedate, da vedno obstaja boljši jutri, in če kaj izgubimo, nam primanjkuje, da se zavedamo,
da lahko to dobimo, popravimo, nadgradimo, se naučimo, izboljšamo če verjamemo vase, v boljši jutri. 

Napisala: Saša Boštjančič, direktorica zaposlitvenega portala Optius.com

 Sasa Bostjancic menjava zaposlitve