Tudi način obnašanja na razgovoru je lahko ključen pri končni odločitvi

Zaposlitveni razgovor je zelo pomemben korak pri iskanju službe. Za vsakega kandidata je to stresna zadeva – pa naj bo to razgovor za prvo zaposlitev ali zamenjavo delovnega mesta. V nadaljevanju lahko preberete nekaj nasvetov, kako se obnašati na samem razgovoru.

PRED RAZGOVOROM:

Imate približno 30 sekund, da si kadrovik ustvari prvi vtis o vas. Zato se na razgovor pripravite, se sprostite. Zelo pomembno je da ste točni; raje pridite malo prej kot da zamudite.

V čakanju na razgovor izključite svoj mobilnik, naj vas ne moti pri koncentraciji in pripravi na razgovor, poleg tega razmislite o možnih vprašanjih, ki jih boste postavili in bi lahko bili postavljeni.

MED RAZGOVOROM:

Ko vas pokličejo se kadroviku in sodelujočim na razgovoru predstavite, podajte roko.  Nikar ne pozabite na očesni stik. Zahvalite se za možnost vaše predstavitve na razgovoru. V prostor vstopite nasmejani, čim bolj sproščeni in polni entuziazma. Pazite na govorico svojega telesa, oblecite se primerno priložnosti, sedite zravnano.

Bodite vljudni, ne prekinjajte drugih med govorom,  dovolite jim, da dokončajo svoje stavke. Običajno je na koncu vsakega razgovora čas za vaša vprašanja - če jih imate, jih postavite (priporočam vam, da izpostavite 2-3 stvari, ki vas zanimajo).

Ko se razgovor zaključi, se ponovno zahvalite. Če vas pozicija resnično zanima, le to tudi povejte, odidite nasmejani. Svoj mobilnik vključite šele, ko zapustite stavbo.

PO ZAKLJUČENEM RAZGOVORU:

Tudi v današnjem času, ki temelji na različnih tehnologijah, je zelo pomembno poslati zahvalno pisno. Le to bo delodajalcu pustilo zelo dober vtis. Tudi, če ne boste izbrani na točno določeno delovno mesto, delodajalec na bo pozabil na vas in vas bo imel v mislih za kakšno drugo pozicijo.

Vir: