Poslovne priložnosti, ki vas bodo stale manj kot 100 evrov

Predstavljamo 11 poslovnih priložnosti, ki lahko iz vašega hobija zrastejo v pravi posel, zanje pa ne potrebujete veliko začetnega kapitala.

V podjetništvo se lahko podate, tudi če nimate veliko denarja za začetni kapital, saj pogosto posameznik svojo kariero začne s pomočjo svojega hobija. V prvi vrsti so za podjetništvo potrebne dobra volja, motivacija in vztrajnost.

Predstavljamo vam nekaj "poklicev", katerih se lahko lotite z manj kot 100 evri vložka:

1. Inštrukcije in svetovanje

V kolikor imate dar in veščine inštruiranja ali svetovanja, tako za mlade kot tudi za odrasle, je to prava poslovna priložnost za vas. Ponudite lahko inštruiranje matematike, tujih jezikov, računalništva ali drugih specifičnih znanj. Za to dejavnost potrebujete le poslovne vizitke, osnovo (lahko brezplačno) spletno stran ali LinkedIn in Facebook profil. Največjo moč pa imajo seveda priporočila.

Zaslužek: od 10 €/uro, za specifična znanja tudi več kot 10 €/uro.

instrukcije in svetovanje

2. Taksi prevozi in dostavna služba

Uber je tuja spletna aplikacija, ki ponuja posameznikom, da se začnejo ukvarjati s prevažanjem oseb. Seveda je potrebno imeti lasten avtomobil ali drugo prevozno sredstvo. Spletna aplikacija Uber prihaja tudi v Slovenijo, kar bo odlična poslovna priložnost za vse Slovence. Tovrstno prevozništvo lahko postane vaš dodaten ali redni zaslužek. Za vas je lahko odlična priložnost, če imate vozilo za več kot pet oseb, saj tako lahko ponujate prevoz večjemu številu oseb za daljše razdalje in tako tudi pridete do večjega zaslužka. V Sloveniji sta najbolj priljubljeni spletni strani za prevoze Prevozi.org in Blablacar.com, obstajajo pa tudi različne skupine na Facebook-u. Zelo pogosto posamezniki ponujajo prevoze, če se sami odpravljajo na pot in si na tak način pokrijejo stroške prevoza. Za karkoli se odločate, pa bodite previdni, kdo sedi v vašem vozilu, saj je odgovornost za potnike vaša.

Zaslužek: od 10 €/uro dalje, odvisno tudi od velikosti vozila in kilometrine.

3. Ročna dela

Veliko posameznikov ima ročne spretnosti in izdeluje različne predmete, kot so nakit, domača mila, sveče ali dišave, keramiko idr. Začnejo iz lastnega veselja, postane priljubljen hobi in se na koncu lahko razvije v pravi posel. To delo nikoli ne bo monotono in dolgočasno, saj boste ustvarjali z užitkom in poleg še nekaj zaslužili. Promocijo si lahko naredite preko družbenih omrežij (Facebook, Instagram, Pinterest), svoje izdelke pa lahko prodajate preko spletnih kanalov Etsy.com ali Ebay.com.

Zaslužek: najmanj 5 €/kos, odvisno tudi od izdelka, ki ga ustvarjate in oblikujete.

rocne spretnosti2

4. Prevajanje

V kolikor ste naravni talent za tuje jezike, je prevajanje različnih besedil in literatur prava poslovna ideja za vas. Potrebujete le svoj računalnik, kjer prevajate poljudne ali strokovne vsebine, lahko tudi poslovne dokumente. Tovrstno delo lahko najdete na spletnih straneh Freelancer.com in Upwork.com.

Zaslužek: od 15 €/stran ali več.

5. Sprehajanje in varstvo hišnih ljubljenčkov

Ker so naši hišni ljubljenčki skoraj tako kot naši otroci je včasih za njih potrebno tudi varstvo. Še posebej, če imamo službo, v kateri preživimo večino dneva, časa za našega ljubljenčka preprosto zmanjka. Tukaj pride v poštev sprehajalec psov ali varstvo hišnih ljubljenčkov. Z varstvom, sprehajanjem ali celotno oskrbo hišnih ljubljenčkov se ukvarja podjetnica Bojka Lavrič, lastnica podjetja Pa-pa-pes. Za naštete storitve ponuja ceno od 13,5 € do 20 €. 

Zaslužek: od 10 €/uro ali več za oskrbo in sprehod hišnega ljubljenčka.

6. Hostesno delo, promocije, samostojni barman, DJ

Če ste dobri v mešanju koktajlov in drugih okusnih pijač ali imate dober občutek za vrtenje dobre glasbe v lokalih in klubih, potem je delo samostojnega barmana in delo DJ-ja pravo za vas. Odlična poslovna priložnost za vse, ki radi delate z ljudmi, je delo promotorja oziroma hostese. Kot hostesa lahko pomagate pri organizaciji in izvedbi dogodkov in različnih prireditvah. Na začetku lahko razpolagate z opremo naročnika, kasneje pa zaslužek vložite v nakup lastne opreme in tako lahko povišate ceno za delo promotorja oziroma hostese.

Zaslužek: od 5 €/uro dalje ali plačilo po projektu.

7. Oblikovalec logotipov in spletnih strani

V kolikor imate veščine in veselje do oblikovanja logotipov za podjetja ali druge organizacije, je to zelo dobičkonosen posel, saj skorajda vsako podjetje potrebuje logotip. Če vam je v izziv, poleg logotipov lahko oblikujete tudi spletne strani, vizitke, pasice ali druge grafike. Svoje storitve lahko ponujate preko spletnih tržnic logotipov ali oblikujete svojo spletno stran ali ustvarite LinkedIn profil.

Zaslužek: od 10 €/uro ali 15 €/uro in več, odvisno od zahtevnosti oblikovanja.

8. Skrbnik družbenih omrežij

Veliko podjetij oglašuje svoje storitve ali izdelke preko družbenih omrežij, velikokrat pa nimajo časa ali znanja, da bi se lotili tega projekta, zato poiščejo zunanjega skrbnika družbenih omrežij, da bo naredil strategijo oglaševanja in jo tudi izpeljal. Vse kar potrebujete, je računalnik, znanje in veselje do družbenih omrežij (facebook, Linkedin in instagram) in stalno izobraževanje pri novostih na tem področju. Potrebno je stalno znanje o novostih trendih na tržišču, da boste lahko uspešen skrbnik. Pazite se tudi konkurence, saj je velika.

Zaslužek: od 8 €/uro dalje ali plačilo po projektu.

9: Bloganje in objavljanje posnetkov na Youtube kanalu

Če imate dobre ideje o video vsebinah, ki bi bile primerne za objavljanje na Youtube kanalu in z njihovimi ogledi tudi zaslužiti, potem je to pravi izziv za vas. Zaslužite lahko z oglasi, ki se pojavljajo ob ali v vsebini videa ali s promocijo določenih znamk znotraj vsebine. Če imate veselje do pisanja o različnih tematikah, pa lahko pišete spletni blog, kjer lahko izrazite veliko svojih misli. V Sloveniji imamo nekaj znanih modnih blogerjev, popularni pa so tudi kulinarični blogi. 

Zaslužek: odvisno od branosti bloga in ogledov Youtube posnetka, lahko je tudi plačilo po številu klikov preko Google AdSense, plačilo po projektu.

10. Mentorstvo ali life coaching

V današnjem hitrem toku življenja posamezniki vedno bolj čutijo potrebo po mentorstvu ali usmerjevanju, saj so izgubljeni na življenjski poti. Obrnejo se na različne mentorje ali life coache, ki jih pomagajo usmeriti na pravo pot za doseganje ciljev in jih motivirajo v težkih poslovnih in osebnih situacijah. V Sloveniji se rast po povpraševanju tovrstnih storitev povečuje, tako v poslovnem kot v zasebnem življenju.

Zaslužek: od 20 €/uro ali 50 €/uro in več.

mentorstvo_life-coaching

11. Lokalni turitični vodnik

Vsako leto raziskave pokažejo rast števila turistov v Sloveniji in številka bo z naslednjimi leti zagotovo še narasla. V Sloveniji beležimo letno 10% več turistov, samo v Ljubljani vsako leto za tretjino več. Za delo kot turistični vodič potrebujete opravljen izpit in posebno dovoljenje. Izpit stane med 200 € in 300 €, opravite ga lahko pri Turistično gostinski zbornici Slovenije. Obstaja tudi spletna platforma Showaround, kjer lahko ponudite svoje storitve kot turistični vodnik.

Zaslužek: od 5 €/uro ali 10 €/uro in več.

NE SPREGLEJTE - Kako delati, da ne boste navzkriž z zakonom

Če se dela lotite resno, vam svetujemo, da odprete s.p., vodenje računovodstva vas bo stalo od 35 do 65 evrov ter 20 odstotni davek od davčne osnove (v primeru nizkih stroškov opravljanja dejavnosti se splača izbrati sistem obdavčitve na podlagi normiranih odhodkov). Če bo vaša popoldanska dejavnost občasna, pa razmislite, da bi to počeli kot osebno dopolnilno delo prek vrednotnice, ki stane 9 evrov. Če se hočete izogniti stroškom namestitve davčne blagajne, kar stane okoli 600 evrov, je najbolje, da od strank prejmete plačilo, nakazano neposredno na transakcijski račun (brezgotovinsko poslovanje).

Vir: Revija Moje Finance, številka 01/2017