Menjava službe: ste prepričani, da greste na bolje?

Preden menjate zaposlitev se dobro pozanimajte o novem delovnem mestu, bodočemu delodajalcu in vzdušju v podjetju.

Zadnjih nekaj let poslušamo o »bitki za kadre«, o »kraji kadra«, o kroničnem pomanjkanju delovne sile, nizki brezposelnosti … Že dolgo ni bilo na voljo toliko prostih delovnih mest, kot jih lahko danes zasledimo na spletu. Smo v obdobju »debelih krav« in odlični gospodarski kondiciji ter posledično zavedanju podjetij, da sta se vlogi nezavedno obrnili: danes mora delodajalec »dvoriti« najboljšim kandidatom, kandidati pa so v poziciji, ko lahko izbirajo. Dobri vodje iščejo načine, kako svoje podjetje postaviti na stran najboljšega zaposlovalca in tako pritegniti, razvijati in obdržati svoj največji kapital: sodelavce. Delodajalci še nikoli niso vlagali toliko energije, časa in denarja v to, kako privabiti najboljše in glede na demografske trende in pomanjkanje mladega kadra, bo samo še vse huje. Podatki za Slovenijo kažejo, da se vsako leto 10.000 ljudi več upokoji, kot pa jih vstopa na trg dela. Kritične demografske napovedi pa beležijo tudi drugod po Evropi.

Pa naj se sedaj ustavim pri naslovu tega članka oz. pri odločitvi za zamenjavo službe.  Minili so časi, ko smo celotno delovno dobo ostali zvesti enemu in edinemu podjetju.  Napovedi kažejo, da bomo v prihodnje službe menjavali na 2 ali 3 leta. In kolikokrat v karieri ste že vi razmišljali, da je čas za menjavo službe, začeli brskati po objavljenih delovnih mestih, začeli spraševati sorodnike in znance, če pri njih iščejo sodelavce vašega kova in se na koncu za ta korak tudi odločili? Pravijo, da je menjava zaposlitve po stresu, ki ga človek lahko doživi, med prvimi tremi na lestvici. Zakaj? Kljub želji po novih izzivih in vseh ostalih pričakovanjih, se kljub vsemu lahko ujamemo v lastno zanko. Vse pogosteje srečujem ljudi, ki mi potožijo, da je bila zamenjava službe napaka. Vsi pa imajo skupni imenovalec: premalo so se pozanimali kaj, kako in s kom bodo delali. Se vam je kdaj na karierni poti zgodilo podobno? Tudi meni se je.

Preden sem se podala na lastno poslovno pot, le-ta ni bila enostavna, saj sem na lastni koži občutila, kaj pomeni sprejeti napačno odločitev pri menjavi službe oz. delodajalca. S sodelavci, s katerimi sem takrat delala, smo imeli različne poglede na svoje delo. Moje delo mi žal ni dovoljevalo pretirane kreativnosti, nasprotno, prehitro je poslalo rutina, kar me je ubijalo. Komunikacija z vodjo je bila vertikalna oziroma je sploh ni bilo, pravzaprav bi ji lahko že pripisala mobing. Pretok informacij (znotraj podjetja), ki so bile pomembne za  dobro delo,  je bil šibak. Kar pa se tiče delovnih pogojev, je bilo tako, da me je pozimi zeblo, ker delodajalec ni zagotavljal gretja, ali pa je bilo prevroče.  Verjetno se sprašujete: »Pa dobro, kaj se nisi prej vse pozanimala, ti niso povedali kaj boš delala, s kom, kako, kje …?« Seveda sem se, vendar ne dovolj in tudi moja pričakovanja se niso usklajevala s tistimi, ki so bila predstavljena na zaposlitvenem intervjuju. Zelo hitro sem ugotovila, da «sosedova trava ni nič bolj zelena kot naša«. Pa vendarle. Ko zdaj, po tolikih letih, na to gledam z distanco, sem hvaležna tudi za vsako tako izkušnjo. Tako sem znala, sicer prepozno, še bolj ceniti bivšega delodajalca, sodelavce s katerimi sem delala, odlične delovne pogoje, ki sem jih imela, odprto komunikacijo z vodjo, dostopnost stalnega izobraževanja …

Sasa Bostjancic menjava zaposlitve

Sedaj sem že deseto leto lastnica in direktorica prenovljenega karierno zaposlitvenega portala Optius.com. Vesela sem, da sem vzela usodo v svoje roke in svoje delo opravljam z veseljem in entuziazmom. Hkrati sem hvaležna tudi za vse negativne izkušnje, ki sem si jih pridobila, saj so mi dale uvid v to, da vse le ni samoumevno.

Zaključek:
Preden se odločite za menjavo službe ali delovnega mesta, poskusite pridobiti čim več informacij o bodočem delodajalcu, vzdušju v podjetju, sodelovanju s kupci in dobavitelji, s kom boste delali, kako, s čim in kje. Ni nujno, da je krivda za našo napačno odločitev v delodajalcu, lahko je tudi v nas samih.

Pred dokončno odločitvijo si pojdite pogledat novo delovno mesto, preverite orodja, ki jih boste pri delu uporabljali, bodite pozorni na ljudi, ki jih boste ta dan tam srečali. Vas pozdravijo, se med seboj pogovarjajo, se družijo med malico, je na hodnikih slišati tudi kaj smeha? Povprašajte ljudi, ki so tu že zaposleni, njihove bivše ali pravkar upokojene sodelavce.  Pozanimajte se ali boste ustrezno uvedeni v delo, na koga se boste lahko vedno obrnili oz. ali vam bodo dodelili mentorja, in če imajo specializiran t. i. »onboarding« plan.
Le tako imate možnost, da vaša nova zaposlitev ne bo vaša nova nočna mora, temveč nov delovni izziv, ki ga boste vsakodnevno z veseljem opravljali.

Napisala: Saša Boštjančič, direktorica karierno zaposlitvenega portala Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.