Kako odkriti prosta delovna mesta, ki jih delodajalci še niso razpisali?

Vas je kdo od znancev že kdaj presenetil s podatkom, da za njegovo novo službo sploh ni bilo razpisa? Niste edini! Na trgu dela je namreč ogromno število t.i. skritih delovnih mest, torej priložnosti za zaposlitve, ki pa niso javno znane, zato oglasi na zaposlitvenih portalih zanje (še) ne obstajajo.

Kadrovski strokovnjaki poudarjajo, da se pri iskanju novih zaposlitvenih priložnosti nikakor ne gre zanašati le na javne objave za prosta delovna mesta, ki jih najdete na spletu. Raziskave namreč kažejo, da je kar 80 % delovnih mest, ki so na voljo, skritih. Gre za delovna mesta, ki jih delodajalec želi zapolniti oz. bo moral to storiti v kratkem, a še ni objavil zaposlitvenih oglasov. Podjetja v večinski lasti države ter javne institucije morajo sicer prosta delovna mesta posredovati Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, da jih ta javno objavi. Javnost morajo o svojih zaposlitvenih možnostih obveščati tudi ostali delodajalci, vendar s to razliko, da to lahko storijo preko svoje spletne strani ali uradnih profilov na družbenih omrežjih.

Kaj še pravi zakon?

Da rok za prijavo na delovno mesto, ki je naveden v zaposlitvenem oglasu, ne sme biti krajši od 3 dni. To namreč zapoveduje 25. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Tega se striktno držimo tudi na zaposlitvenem portalu optius.com. Delodajalci, ki svoje zaposlitvene oglase objavljajo na naših straneh, v svojih oglasih praviloma navedejo roke, ki niso krajši od 8 dni ali daljši od 30 dni. 

Praksa namreč kaže, da so delovna mesta v oglasih, v katerih je rok prijave le 3 delovne dni, pogosto že zasedena. V takšnih primerih želijo delodajalci z objavo oglasa zgolj zadostiti formalnostim oz. upoštevati zakonske predpise o zaposlovanju, saj so kandidata za delo že našli in se z njim uspešno dogovorili o zaposlitvi. Seveda pa ima tudi to “pravilo” izjeme, tako da kratek čas za prijavo ni vedno odraz zgornje prakse. 

list 5

Toda zakaj neko podjetje še ni objavilo razpisa za prosto delovno mesto, če potrebuje okrepitve?

Razlogov za to je več. Pogosto delodajalec sicer ve, da bo za določeno delovno mesto kmalu potreboval novega zaposlenega, a mora počakati, da se to mesto sprosti - denimo z odhodom delavca (s podjetja ali le na drugo delovno mesto znotraj podjetja) ali ko slednji nastopi bolniški oz. porodniški dopust, se upokoji itd. 

Delodajalec morda tudi čaka na odprtje nove poslovne enote, povečan obseg dela na sezonski osnovi, reorganizacijo podjetja itd. V vseh teh primerih je bistveno izpostaviti, da tovrstne “skrite” priložnosti o tem, da se bo pri določenem podjetju zaposlovalo, niso popolna skrivnost, četudi še niso javno znane. Zanje bodo prej izvedeli tisti, ki znajo oprezati za tovrstnimi informacijami,  zato je ključnega pomena, da zanje izveste med prvimi in takšno prednost poskusite unovčiti v svoj prid. 

Poiščite skrita prosta delovna mesta in bodite korak pred konkurenco!

Verjetno se tudi sami sprašujete, kako je mogoče, da nekateri kadrovniki kandidate za delovna mesta najdejo, še preden sploh objavijo oglase zanje. Tu bi izpostavila dva najpogostejša scenarija: 

Prvi je, da potencialnih novih sodelavcev v začetku ne iščejo prek oglasov, temveč si pomagajo z informacijami headhunterjev, sodelavcev, stanovskih kolegov in znancev, ali pa se za novim kadrom razgledajo na družabnih omrežjih, poslovnih dogodkih in kongresih. 

Druga možnost pa je, da se jim ustrezen kandidat ob pravem času - torej še preden objavijo oglas za delo - in na pravi način predstavi s ciljno usmerjeno in personalizirano ponudbo za delo in CV-jem. To se lahko zgodi, če je kandidat že prej seznanjen s potrebo delodajalca po novih sodelavcih, oz. če se odloči svoje usluge ponuditi na slepo in pri tem naleti na odprta vrata. Tako delodajalec po spletu srečnih naključij lahko že predhodno najde ustreznega kandidata za prosto delovno mesto, ki bi ga v nasprotnem v kratkem ponudil v javni obliki, torej na spletnih straneh zaposlitvenih agencij. 

Toda kako povečati možnosti za takšen razplet dogodkov? Če želite tudi sami odkriti skrita prosta delovna mesta, upoštevajte predvsem naslednje nasvete …

Že imate svoj Linkedin profil? Ste na Facebooku objavili, da iščete zaposlitev?

Tisti, ki aktivno iščete (novo) zaposlitev ali enostavno želite, da vas potencialni delodajalec ali headhunter oz. lovec na talente najde, vest o tem čim prej razširite. Seveda v primeru, da vas tak način komunikacije ne moti in da tovrstne informacije ne želite zadržati zase oz. postopat diskretno. Tako vas delodajalec lahko odkrije, še preden vi odkrijete njegov oglas, ter vam ponudi še skrito prosto delovno mesto. 

Ko urejate družabne profile z namenom iskanja dela, jim obvezno dodajte svojo fotografijo, navedite naziv trenutnega delovnega mesta v slovenskem in angleškem jeziku in dodajte podatke o dosedanjih delodajalcih in delovnih izkušnjah (to so obvezni elementi življenjepisa). Prav tako se na LinkedInu poskusite povezati s čim več ljudmi, ki že delujejo na področju, ki vas zanima (če vas denimo zanima marketing, morate biti »povezani« s čim več ljudmi s področja marketinga). Teh kontaktov naj bo vsaj 500. Bolj kot boste aktivni (torej, da boste objavljali vsebine, komentirali druge zapise itd.), prej boste uspešni. Potencialni delodajalci, rekturetji in lovci na talente vas namreč v tem primeru ne bodo le prej opazili, temveč vas bodo tudi prepoznali kot osebo, ki je v stiku s svojo stroko, aktivna in na tekočem z novostmi, hkrati pa se samoizobražuje in povezuje z enako mislečimi. Tako gradite osebno blagovno znamko

Poleg LinkedIna ne pozabite na svoj Facebook profil. Ni dovolj, da zgolj napišete, da iščete novo zaposlitev, temveč napišite tudi, kaj bi delali, kaj znate, kakšne so vaše izkušnje, sposobnosti ...

Mreženje je ključ do uspeha!

Mrežite se! Povejte sorodnikom, prijateljem, znancem in poslovnim partnerjem, da iščete novo zaposlitev. Vsakič natančno izpostavite, kaj si želite na delovnem mestu početi, v čem je vaša dodana vrednost itd. Bodite specifični, saj bodo sogovorniki le tako razumeli, da mislite resno in ste o svojem koraku zrelo razmislili. Omenite tudi, zakaj želite novo zaposlitev (seveda odsvetujem, da blatite trenutnega delodajalca). Tako bodo tudi drugi na preži za vas in vam v primeru, da zasledijo informacije o skritih priložnostih za delovno mesto, takoj posredovali dragocene novice.

Kaj pa, če mora biti iskanje skritega delovnega mesta prav tako skrito?

Seveda pa ni vedno mogoče, da bi iskalec zaposlitve v upanju na skrite priložnosti javno izpostavil, da išče novo službo. To namreč lahko privede do zapletov s trenutnim delodajalcem ali vsaj neugodne situacije, ki si je mnogi ne želijo. V tem primeru velja izkoristiti naslednje možnosti: 

  • Naročite na brezplačno obveščanje o zaposlitvenih oglasih. To storitev ponuja tudi naš zaposlitveni portal, in sicer preko  E informatorja; obveščevalca o prostih delovnih mestih. - - 

  • V našo Bazo Cv-jev se lahko vpišete tudi kot anonimni iskalec zaposlitve. Delodajalec bo v tej bazi videl le vaše delovne izkušnje, na pa osebnih podatkov in naziva zadnjega delodajalca.  Po tem, ko vam bo poslal sporočilo preko za to posebej narejenega vmesnika,  se boste sami odločili ali mu boste odgovorili in se mu tako razkrili ali ne. 

  • Zgolj ustvarite ali dodatno uredite svoj LinkedIn profil, brez da bi na njem razkrili, da iščete nove priložnosti. Vse več delodajalcev išče potencialne nove sodelavce preko omenjenega omrežja, saj so tu dostopne informacije o vaših preteklih izkušnjah, hkrati pa vas brez večjih težav lahko direktno kontaktirajo in nagovorijo.

  • Eden izmed načinov anonimnega iskanja skritih prostih delovnih mest je tudi, da stopite v neposreden stik s headhunterji in jim zaupate svojo namero. Vendar pozor: pazite, da vzpostavite stik z zaupanjem vrednim headhunterjem. 

  • Ena izmed najboljših možnosti, kako ostati anonimen v času iskanja (nove) zaposlitve, pa je obisk virtualno kariernega sejma, ki ga enkrat letno organizira tudi naš Optius. Na njem delodajalci in razstavljalci ponujajo informacije o temah, kot so prosta delovna mesta, usposabljanje na delovnem mestu, karierno načrtovanje in svetovanje in napredovanje ter iskanje zaposlitve preko zaposlitvenih portalov. Prav Optius on-line karierni sejem je unikum v Evropi, saj vam edini ponuja možnost povsem anonimnega kontaktiranja razstavljalcev/delodajalcev. To vam omogoča vzdevek, ki si ga določite sami. 

Da boste na lovu za priložnostmi še bolje opremljeni, preberite še 8 nasvetov za lažje in hitrejše iskanje službe in si oglejte tudi nekatere bolj provokativne namige za uspeh. Na našem blogu boste našli tudi vse odgovore na vprašanje, kako iskati delo v Sloveniji ali v tujini

Napisala: Saša Boštjančič, direktorica Optius.com