Izbirate ali menjate poklic?

Ste na začetku svoje karierne poti in ne veste v katero smer bi šli? Ali pa ste si rekli: »Moja zaposlitev me ne izpopolnjuje več, potrebujem nove izzive« oz. kaj podobnega; v vsakem primeru strokovna pomoč ne bo odveč.

Vas zanima, kateri poklici oz. dela so sploh primerni za vas? Bi želeli opraviti testiranje, na podlagi katerega se boste lažje odločili za izbiro poklica? Ali pa potrebujete le nasvet glede izbire oziroma menjave zaposlitve ali izgradnje svoje kariere? O tem, kam se lahko obrnete za pomoč in nasvet, smo se pogovarjali s strokovnjaki Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

izbira poklica velika

Kam po informacije, nasvet?

Zavod RS za zaposlovanje iskalcem zaposlitve ponuja precej pomoči pri načrtovanju kariere. »Odrasli, ki se odločajo za spremembo poklica ali pridobivanje novih znanj, se lahko oglasijo v najbližjem Centru za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS), kjer najdejo vrsto informacij o poklicih, izobraževalnih programih ter napotke za iskanje zaposlitve. Tam so vam na voljo tudi pripomočki za samostojno načrtovanje kariere ter osebno svetovanje, na primer testiranje s pomočjo računalniškega programa Kam in kako, portal www.mojaizbira.si ter druga spletna mesta z informacijami o izobraževalnih programih in poklicih,« so nam svoje delo predstavili na Zavodu za zaposlovanje.

Prvo orodje, s katerim se boste verjetno srečali pri izbiri poklica, iskanju zaposlitve oziroma izgradnji svoje kariere, je spletna stran Zavoda za zaposlovanje. Na www.ess.gov.si lahko namreč vsi zainteresirani dostopajo do spletne svetovalnice eSvetovanje, ki vas vodi skozi vsa ključna vprašanja, ki si jih je pri odločanju za nov poklic treba zastaviti:

•         Kaj me zanima?

•         Kakšne so moje lastnosti?

•         Kakšne veščine in kompetence sem si do sedaj pridobil/a?

•         Kakšne so zahteve različnih poklicev, kaj se pravzaprav dela v posameznih poklicih?

•         Kakšno je povpraševanje po posameznih poklicih v zadnjih treh letih?

•         Kako se odločati?

•         Kako iskati zaposlitev?

Programi izobraževanja in usposabljanja

Zavod za zaposlovanje veliko pozornosti namenja tudi tistim, ki bi želeli pridobiti določen poklic. »Programi izobraževanja in usposabljanja, ki jih izvajamo za brezposelne, zajemajo predvsem programe institucionalnega usposabljanja, nacionalnih ali temeljnih poklicnih kvalifikacij, praktičnega usposabljanja pri delodajalcih in formalnega izobraževanja. Programi institucionalnega usposabljanja in pridobitve nacionalnih ali temeljnih poklicnih kvalifikacij (NPK/TPK) omogočajo brezposelnim usposobljenost za opravljanje poklicev, del ali poklicnih nalog, po katerih povprašujejo delodajalci. Programi praktičnega usposabljanja omogočajo brezposelnim pridobivanje konkretnih znanj, izkušenj in veščin za opravljanje dela na delovnem mestu pri delodajalcu. Takšna usposabljanja potekajo pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Programi formalnega izobraževanja pa omogočajo brezposelnim dokončanje šolanja oziroma pridobitev ravni izobrazbe na posameznih poklicnih ali strokovnih področjih,« pojasnjujejo na Zavodu za zaposlovanje.

Kako vem, kateri poklic je pravi zame?

In če pri izbiri pravega poklica ugotovite, da niste povsem prepričani, katera smer je za vas prava? »Pripomočki za samostojno načrtovanje kariere (Kam in kako in eSvetovanje) vključujejo interesne in osebnostne vprašalnike, vprašalnik delovnih stilov ter motivov. Izpostavljamo interesni vprašalnik avtorja Johna Hollanda (v okviru storitve eSvetovanje), ki je dober vir informacij o posameznikovih interesih in nudi oporo pri sprejemanju kariernih odločitev. Avtor ga je razvil na podlagi ugotovitev, da lahko ljudi glede na interese razdelimo v 6 tipov: R - realističnega, I - raziskovalnega, A - umetniškega, S - socialnega, E - podjetniškega in C - konvencionalnega. Prav tako lahko v istih šest tipov razdelimo tudi poklice oziroma delovno okolje. Ljudje se najbolje počutijo, če delajo v okolju, ki mu po  lastni kombinaciji zgornjih tipov tudi sami pripadajo. Tako nam rezultat pove, kateri trije interesni tipi pri nas prevladujejo in s katerimi delovnimi okolji se najbolj ujemamo,« so nam možnosti pojasnili na Zavodu za zaposlovanje ter dodali, da »v okviru osebnega kariernega svetovanja v CIPS-ih ali na uradih za delo pa brezposelne osebe in iskalci zaposlitve lahko opravijo tudi dodatna, bolj poglobljena testiranja osebnostnih lastnosti, interesov ali sposobnosti, če je to potrebno pri oblikovanju odločitve za nov poklic.«

Pripravil team Optius

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.