Hobiji v CV-ju

Hobiji niso obvezen element vsakega CV-ja, jih je pa dobro zapisati saj z njimi lahko zapolnimo prostor, v primeru, da nimamo veliko delovnih izkušenj ali relevantnih kvalifikacij, ki so zahtevane za prijavo na delovno mesto.

Hobiji se običajno v CV-ju pišejo v ločenem razdelku. Dobro napisan razdelek hobijev vam lahko pomaga pri vaši predstavitvi in delodajalcem poda koristne informacije o vaši osebnosti. Omogoča jim, da ugotovijo, kako se znajdete v timskem delu in ali bi se lahko dobro vključili v kulturo njihovega podjetja.

Hobije izberite previdno

Ko razmišljate o tem, katere hobije bi izbrali, tehtno premislite. Pomembno je, da izberete tiste, ki se nanašajo na službo, za katero pišete CV. Pomembno je, da vključite hobije, ki vas opredeljujejo kot osebo, ki pokažejo, da ste spretni in z njimi pokažete kdo ste – primerni ali neprimerni za delo v podjetju.

Če želite dobro napisati hobije, morate prepoznati ključne sposobnosti, ki jih pri kandidatu išče delodajalec in jih povežite s primeri iz vašega vsakdanjega življenja.

V CV-ju ustvarite poseben razdelek

Običajno so za pripravo dobrega razdelka hobijev pomembni trije koraki:

  1. razmislite o svojih interesih in hobijih in jih zapišite na list papirja,
  2. k vsakem hobiju dopišite detajle, ki ga opredeljujejo,
  3. prilagodite hobije vsakemu delovnemu mestu na katerega se prijavljate.

Hobiji, ki jih lahko vključite v vsak CV

Določene hobije lahko vključite v vsak CV. Ste dobri pri atletiki, se ukvarjate s športom in ste timski igralec, sodelujete pri gasilskem društvu, se ukvarjate z družabnimi igrami, radi berete knjige, morda blogate ali vlogate? Vse to so aktivnosti, ki vam lahko pomagajo pri opravljanju vsakega delovnega mesta.

Hobiji, ki so primerni samo za določene CV-je

Obstajajo tudi aktivnosti, ki so primernejše za specifična delovna mesta. Če se prijavljate za delovno mesto v veterini, je vsekakor dobrodošlo, da zapišete, da se radi ukvarjate z živalmi, za ostala delovna mesta pa ta podatek ni ključen. To da se ukvarjate z lovom ali boksom je bolj primerno za prijavo na delovna mesta v vojski, kot pa za delo v pisarni.

Aktivnosti, ki se jih je bolje izogniti pri pisanju CV-ja

Določenim aktivnostim pa se je bolje izogniti pri pisanju CV-ja. Čeprav običajno iskalci zaposlitve te aktivnosti obravnavajo kot hobije, lahko na delodajalce naredite boljši vtis, če jih izpustite.

Nekatere izmed teh aktivnosti so npr. gledanje televizije, ekstremni športi, ipd.

Ključno je, da v CV napišete hobije in interese, ki jih delodajalec išče pri kandidatu. Hobije pišite v stavkih, jih »obrazložite«, in ne samo zapišete v seznam.

 

Vir: https://www.careeraddict.com/