50 korakov do nove zaposlitve - 8. del: Dober vtis = pol dela narejenega!

V teh petih korakih bomo naredili piko na i in vam pomagali, da boste razred zase pred konkurenti. Male podrobnosti, ki veliko štejejo!

41. korak: Urejen videz

Uredite in oblecite se delovnemu mestu primerno, za katerega se potegujete. Vaš vtis lahko odloča o tem ali boste dobili službo ali ne, celo o višini plače, ki vam jo bodo ponudili. Oblecite se vsaj tako dobro kot bi se za v službo – če že ne celo bolje. Če boste izgledali urejeni in se boste tega zavedali, se boste tudi počutili veliko bolje in vaš nastop bo samozavestnejši.

42. korak: Bodite prijazni do vseh, s katerimi boste govorili ...

... predvsem, če niste 100 odstotno prepričani, s kom v tistem trenutku govorite. Povsem lahko se zgodi, da vas ogovori prijetna gospodična, vam ponudi kavo – vi pa jo le na hitro odslovite misleč, da je le tajnica – kasneje pa se izkaže, da je v resnici direktorica podjetja. Popraviti prvi vtis pa je veliko težje kot ga napraviti – zato bodite prijazni do vseh!

43. korak: Bodite točni

Verjetno ni navodila, kako opraviti razgovor, ki ne bi opozarjal na točnost – pa še vedno se tega nasveta očitno ne drži veliko kandidatov. Raje preverite še po telefonu točno uro, točno lokacijo in navodila za pot, če je to potrebno. Vedno imejte v mislih, da je potrebno računati še na parkiranje, ki je lahko kje v središčih oteženo in vam vzame dodatne minute, potem je tu še gneča na cesti itd. Raje pridite prej in v miru na kavici počakajte na razgovor tako rekoč na vogalu podjetja, kjer imate razgovor. Seveda so tudi situacije, ko gre res lahko vse narobe, pa če ste še tako podrobno načrtovali pot do razgovora. V tem primeru obvezno pokličite, se opravičite in prosite za drug termin oz. če se lahko oglasite z zamudo. Seveda pa pričakujte, da ne boste vzeti tako resno kot kandidat, ki je bil tam pravočasno – pa naj bo še tako nepravična situacija, ki se vam je zgodila.

44. korak: Pošljite kratko zahvalo

Čez dan ali dva, najbolje kar preko maila, pošljite kratko zahvalo za povabilo na razgovor, pohvalite prijetno vzdušje in jim zaželite prijeten dan. Vzelo vam bo 10 minut – pa vendar boste redki, ki boste to storili. Vsaka malenkost šteje kot tudi vsak korak, ki ga imate pred svojo konkurenco.

45. korak: ... vendar pa nikar ne nadlegujte!

Čakanje na odgovor je vsekakor stresno, vendar vam ne bo prav nič v prid – prej v škodo, če boste stalno gnjavili, klicali v podjetje ali jim pošiljali maile, ali je bil kandidat že izbran, kako vam kaže, kdaj boste dobili obvestilo, itd. Namesto tega se pač zamotite z drugimi stvarmi in pustite, da se stvari odvijejo kot se pač bodo. In preprosto čakate.

Vir: the guardian


Preberite tudi: