5 blagodejnih učinkov pitja kave na delovnem mestu

Kava ima poleg negativnih tudi pozitivne učinke - povečuje produktivnost, zmanjšuje stres, spodbuja druženje in povezovanje na delovnem mestu. Brez slabe vesti si v službi zato privoščite kratek odmor s skodelico kave.

Izpostavimo 5 prednosti pitja kave, saj nima le negativnih učinkov:

 1. Kofein v kavi stimulira naše možgane in za kratek čas poveča njihovo produktivnost.
  Povečuje izločanje dopamina in adrenalina ter nas navda z občutkom budnosti in povečane pozornosti. Številne študije so pokazale tudi to, da kofein izboljšuje spomin.
 2. Kava vsebuje veliko antioksidantov.
  To so snovi, ki preprečujejo ali upočasnjujejo poškodbe celic in lahko nadzorujejo, kako hitro se borite s prostimi radikali. Številne študije so navajale kavo kot glavno - in v nekaterih primerih tudi kot primarni - prehranski vir antioksidantov. Znanstveniki so odkrili približno 1.000 antioksidantov v nepredelanih kavnih zrnih, več sto jih pa se razvije v procesu praženja. Kava namreč kaže več antioksidantske aktivnosti kot zeleni čaj in kakav, mnogi ljudje dobijo več antioksidantov iz kave kot sadja in zelenjave skupaj, je bogat vir antioksidantov, med katerimi so bistvenega pomena polifenoli, ki odlično ščitijo notranje organe prav tako kot zunanje kot je denimo koža. V boju s prostimi radikali je odličen vir zaščite, zato pomaga prav tako v boju z različnimi oblikami raka. Antioksidanti se borijo proti vnetju, ki je osnovni vzrok mnogih kroničnih stanj. Z drugimi besedami, antioksidanti nam pomagajo ohraniti zdravje na mikro ravni z zaščito naših celic pred poškodbami.
 3. Kava blagodejno vpliva na pojav depresije.
  Pitje kave zmanjša verjetnost za pojav in razvoj depresije kar za petino! Kofein zavira delovanje molekule adenozin, zato je uživanje kave dobrodošlo za vse, ki imajo težave z depresijo, saj izboljšuje razpoloženje in s tem odpravlja blažje oblike depresije.
 4. Raziskave so pokazale tudi, da je uživanje kave zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni in kap.
  Klorogenska kislina, pomemben antioksidant, ki je skoraj izključno v kavi, prav tako pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja.
 5. Odmor za kavo na delovnem mestu ima prav tako kar nekaj blagodejnih učinkov, tako na posameznika kot na team.
  Naštejmo nekaj prednosti: povečuje produktivnost zaposlenih, pomaga pri osredotočanju in povečanju funkcije pomnjenja, zmanjšuje stres, spodbuja druženje in povezovanje na delovnem mestu ter deljenje mnenj med zaposlenimi in novih idej.

Seveda pa ne moremo mimo dejstva, da je prekomerno pitje kave škodljivo.

blagodejni ucinki kave na delu

Vir: www.hrinasia.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.