10 nasvetov za popoln zaposlitveni razgovor prek spleta

Pri Optiusu smo pripravili kratek vodič za vse, ki želite izpiliti svoje veščine spletnega komuniciranja in se potencialnemu delodajalcu pokazati v najboljši luči kar preko video razgovora.

Kako brez zapletov izpeljati zaposlitveni razgovor na daljavo in tudi prek spleta prepričati delodajalca? Če se v teh dneh odpravljate na lov za novimi kariernimi priložnostmi, ste si zagotovo že zastavili to vprašanje. In ker se bomo s potencialnimi zaposlovalci še nekaj časa sestajali virtualno, smo pri Optiusu pripravili kratek vodič za vse, ki želite izpiliti svoje veščine spletnega komuniciranja.

Ne pozabite na osnove

Zaposlitveni razgovor prek spleta se po vsebini ne razlikuje od klasičnega intervjuja, zato zanj veljajo enaka pravila. Pred samim razgovorom zberite čim več informacij o delodajalcu, pozanimati pa se velja tudi o ponujenem delovnem mestu. Podajte se na splet ali navežite stike s kom, ki je v določenem podjetju že zaposlen.

Svetujemo vam tudi, da si preberete, katera so najpogostejša vprašanja na zaposlitvenem razgovoru, ter se nanje že vnaprej pripravite. Tako boste med razgovorom bolj suvereni. Vsekakor pa si pripravite tudi spisek vprašanj, ki jih boste sami zastavili delodajalcu.

pisanje vsebine

Pripravite pripomočke!

Ne čakajte na zadnje minute pred razgovorom, temveč se že prej prepričate, da vaša tehnologija zares deluje. Preverite internetno povezavo, delovanje slušalk in mikrofona, ne pozabite pa seveda napolniti prenosnega računalnika (ali tablice oz. telefona).

Če je še nimate, na računalnik namestite aplikacijo, preko katere želi delodajalec opraviti razgovor. V primeru, da za komunikacijo potrebujete zgolj uporabniški račun, pa obvezno preverite, če je vaše uporabniško ime dovolj profesionalno. Če temu ni tako, raje ustvarite nov profil.

Uredite prostor

Zaposlitveni razgovor na daljavo izvajajte v mirnem prostoru, ki je dovolj osvetljen, ne pa presvetel. Če naravna svetloba ni na voljo, bodite pri namestitvi dodatne osvetlitve pozorni na morebitno bleščanje.

Ozadje za vami naj bo čim bolj nevtralno, iz vidnega polja pa odstranite predmete, ki bi utegnili skaziti prvi vtis, denimo goro zmečkanih oblačil ali umazanih loncev.

Če uporabljate tablico ali mobilni telefon, ju namestite na držalo, da preprečite neprijetno tresenje slike. Ne glede na uporabljeno napravo pa vselej pazite, da boste dovolj oddaljeni od objektiva spletne kamere, tako da na zaslonu ne boste premajhni ali preveliki. Najbolje je, če se na sliki poleg vaše glave vidi še zgornji del trupa.

Izognite se morebitnim težavam

Posebej če ne živite sami, se poskusite dogovoriti za termin razgovora, med katerim boste imeli kar največ miru. Če to ni mogoče, ostale člane gospodinjstva že vnaprej obvestite o datumu in uri vašega spletnega sestanka ter jih prosite, da vas takrat ne motijo.

Da med samim razgovorom preprečite neprijetne situacije, na vrata prostora, v katerem se nahajate, lahko nalepite tudi posebno obvestilo, denimo »NE MOTI – RAZGOVOR!«.

Prav tako poskrbite za hišne ljubljenčke, zaprite okna, da se izognete morebitnemu hrupu od zunaj, ter nastavite svoj pametni telefon na tiho. Pametna ideja je tudi, da za čas razgovora zaprete vsa okna spletnega brskalnika ter programe, ki jih ne potrebujete, ter deaktivirate vsa obvestila.

delo z otroci doma

Pozanimajte se o spletnih komunikacijskih orodjih

Če vam delodajalec ponudi zaposlitveni razgovor prek spletnega orodja, ki ga še ne poznate, se predhodno naučite osnov njegove uporabe. Obenem naj vas ne bo nerodno priznati, da uporabe določenega programa še niste vešči – delodajalec bo morda sam predlagal alternativo ali vam pomagal pri namestitvi. Vendar pa ga o težavah ne obvestite tik pred zdajci!

Priporočamo tudi, da ob usklajevanju termina za spletni zaposlitveni razgovor kadrovika vedno prosite tudi za telefonsko številko, na katero ga lahko dosežete v primeru tehničnih težav. Tako boste v primeru, da gre tik pred razgovorom ali celo med njim kaj narobe, lahko delodajalca takoj obvestili.

Primerno se uredite

Poskrbite, da boste pred kamero izgledali urejeni, saj prvi vtis šteje! Pri izbiri garderobe se izogibajte živahnim in pisanim vzorcem. Priporočamo nekoliko manj vpadljive, mehkejše barve, za moške pa tudi enobarvno kravato. Seveda se oblečemo tudi delovnemu mestu primerno.

In če vas mika, da bi se uredili samo do pasu, vam svetujemo, da oblečete tudi lepe hlače ali krilo. Lahko se zgodi, da boste morali med razgovorom vstati, tako da se s spodnjicami ali trenerko lahko po nepotrebnem spravili v zadrego.

Pazite na energijo ... in roke!

Pomembno je, da v kader ujamete svojo pozitivno energijo in delodajalcu tudi prek spleta pokažete, da si iskreno želite priložnosti. Bodite sproščeni, nasmejani in samozavestni. Pazite, da boste sedeli vzravnano ter ohranjali očesni stik s sogovornikom na drugi strani.

To storite tako, da med govorjenjem gledate v objektiv kamere in ne v ekran. Nič ni narobe, če si pri govoru pomagate z ročnimi gestami, a svoje gibe nadzirajte in pazite, da bodo roke ostale v kadru.

Bodite iskreni do delodajalca

Če se vam med videoklicem kaj zalomi ali če razmere niso idealne za razgovor na daljavo (hrup, slaba svetloba, odmevanje v prostoru ...), se delodajalcu vnaprej iskreno opravičite. V primeru, da pride do neljubega dogodka (denimo da kdo vstopi v prostor), se odzovite mirno. Sogovornika vljudno obvestite o motnji, za trenutek izklopite kamero in mikrofon ter uredite zadeve.

video razgovor

Vaja dela mojstra

Pred samim razgovorom izvedite vsaj en videoklic s prijateljem ali družinskim članom. Skupaj preverite, če na sliki dobro izgledate in je izbira garderobe prava, ter določite najprimernejšo glasnost vašega govora.

Če ste posebej nervozni, lahko s sogovornikom odigrate tudi igro vlog in izpeljete nekaj poskusnih razgovorov na daljavo. Tako boste, ko bo šlo zares, samozavestnejši ter odločnejši.

Po koncu naj sledi še zahvala

Po uspešno izpeljanem razgovoru na daljavo se delodajalcu ne pozabite zahvaliti s sporočilom, v katerem lahko še enkrat poudarite, zakaj si tako želite ponujene zaposlitve, izpostavite pa lahko tudi kakšno podrobnost z razgovora, s katero boste poskrbeli za osebno noto. Priporočljivo je, da tovrstno sporočilo pošljete znotraj 24 ur po opravljenem razgovoru

Do prave priložnosti vam pomaga tudi Optius

Seveda pa je do razgovora na daljavo treba najprej priti, pri čemer vam je v pomoč naš zaposlitveni portal! Naša ekipa za vas pridno beleži sveža prosta delovna mesta v vseh regijah, svoje znanje in izkušnje pa z vami deli v blog prispevkih. Vas zanima, kako napisati dober življenjepis, ki bo izstopal iz povprečja? Morda še ne veste, kako zgraditi osebno znamko ali urediti profil na LinkedInu? Brez skrbi, vse odgovore najdete v naši karierni svetovalnici!

In če bi radi priložnosti zgrabili čisti takoj, pa nimate časa za brskanje med zaposlitvenimi oglasi, čim prej aktivirajte naš E-informator, ki vas bo brezplačno obveščal o najnovejših ponudbah s področij, ki vas zanimajo.

 


Prijava na newsletter

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.