Kako biti zadovoljen s svojo službo?

Kako ste v resnici zadovoljni z vašim delovnim mestom? Ne glede na to, kako dobro opravljate vaše delo, ni nujno, da ste za to tudi opaženi ali pohvaljeni.

Prav tako se lahko srečate z različnimi izzivi kot so male sprotne zahteve, nadure in kratki roki, slabo ravnotežje med zasebnim življenjem in službo, napeti odnosi z ljudmi, ki so vam pomembni, nimate nobene besede pri delu, ki ga opravljate, slaba politika podjetja, mobing na delovnem mestu, slabe možnosti za napredovanje itd.

Kako se s temi izzivi spopadati?

Ob koncu dneva si želite biti del zgodbe o uspehu, biti nagrajeni in videti, da cenijo vaše delo, imeti jasno vizijo in uspešno kariero. Toda istočasno pa želite imeti polno zasebno življenje in se ukvarjati s hobiji, v katerih resnično uživate, biti v dobri formi in brez stresa.

Zdi se, da kar veliko zahtevate in se vse to v vsakdanjem življenju izključuje. Pa vendar se je potrebno vprašati, koliko vam pomeni delo, ki ga opravljate? Zaradi njega zjutraj z veseljem skočite iz postelje ali bi raje počeli kaj drugega?

Dejstvo je, da ne glede na to, kako dobro se stvari odvijajo v zasebnem življenju, s prijatelji in družino, je še vedno delo tisto, čemur posvetimo največ časa in ga ne smemo zanemariti.

Vendar pa se najprej vprašajte – ali je kriva služba ali ste krivi vi?

In kaj lahko storite, da bo vaše sedanje delo bolj prijetno?
Ni potrebe, da se vidite v vlogi žrtve, vsak je odgovoren za svoje življenje in spremembe so odvisne v prvi vrsti samo od vas. Če ste nezadovoljni s svojo službo, vendar pa je trenutno nimate možnosti kar zamenjati, vam tukaj podajamo 12 nasvetov, kako doseči, da boste vseeno radi hodili v službo in z veseljem opravljali delo, ki ga pač opravljate.

1. Po jutru se dan pozna – motivirajte se

Na poti v službo razmišljajte o tem, kako vam le-ta omogoča različne dejavnosti, hobije in družabno življenje, ki bi si ga brez nje ne bi mogli privoščiti. Pozitiven odnos vam bo naredil dan prijetnejši in tudi bolj produktiven.

2. Vaše delo naj bo perspektivno

Vedno in v vsaki situaciji lahko naredite le najbolje kot to znate. Odprite oči in poglejte še preko sebe in vašega dela, da boste videli širšo sliko. Najdite način, da boste lahko koristili družbi in na splošno kot je na primer prostovoljno delo.

3. Ste več kot le vaše delo

Ne identificirajte svoje osebnosti preveč z delom, ki ga opravljate. Pričakovanja, kaj bi morali postati, ki so navadno postavljena s strani staršev ali učiteljev, vam lahko preprečujejo uživanje v tem kar pač trenutno počnete.

4. Planirajte svoj čas in si pripravite TO-DO seznam

Na seznam dodajte tako dolgoročne načrte in projekte, kot tudi manjše a neizbežne zadolžitve, ki preprosto morajo biti narejene. Potem pa ta seznam opravil razvrstite po prioritetah – da izluščite tiste, ki so v tem trenutku najbolj nujne.

5. Osredotočite se na zadane naloge

Ne pustite se zmotiti zaradi skrbi o drugih stvareh, ki bi morale biti narejene ali izgubljati energije zaradi razmišljanja o tem, v kakšni situaciji ste znašli. Ostanite skoncetrirani, bodite neusmiljeni in dokončajte nalogo predno bi lahko sploh prišla na seznam za odlašanje.

6. Bodite si na jasnem, kaj točno se pričakuje od vas

Nemudoma razrešite vse nejasnosti, prosite za bolj natančna navodila, ko niste povsem prepričani, kaj pričakujejo od vas ali razčistite morebitne nasprotujoče si zahteve. Bolj kot bodo stvari jasne med vami in vašimi nadrejenimi kot sodelavci, s katerimi delate, lažje boste opravljali svoje delo.

7. Predajate delo, kadar je to primerno

Precenite ali so zadolžitve in dela, ki se lahko predajo naprej oz. že v osnovi pripadajo k delovnim nalogam koga drugega. Zapolniti si velja pravilo, ki za vsako nalogo navaja točno 3 akcije – opravi, zavrži ali predaj, nikoli pa ne sme ena in ista naloga priti v iste roke dvakrat.

8. Imejte redne odmore

Odidite s svojega delovnega mesta, pa če tudi samo za 5 minut. Poskusite se odtrgati od vašega računalnika, e-pošte in telefona. Ne izpuščajte kosila, ne le zaradi hrane temveč tudi svežega zraka in psihičnega počitka. Jejte zdravo, prigrizki naj bodo sadno obarvani, poskrbite za zadostno količino energije, ki naj ne prihaja le iz kavnega aparata.

9. Naučite se sprostiti

Ne glede na to, koliko izzivov kar na enkrat prinese vaše delo ali kako zahtevni so postali vaši šefi, se zavedajte, da je to le vaše delo, vi pa ste veliko več kot to. Ko se boste ozirali nazaj, se boste spraševali, zakaj je bilo sploh potrebno toliko razburjanja.

10. Naredite svoje delovno mesto bolj prijetno

Prispevajte k ustvarjanju prijetnega delovnega okolja. Ne opravljajte saj to le ustvarja negativno ozračje. Prav tako jih niti ne poslušajte. Prav tako se ne družite več kot je za službo potrebno z ljudmi, s katerimi se niste poistovetili ali jih preprosto ne marate.
Naučite se zabavati v službi, več se smejte in večkrat sprostite. Naj bo vaš pristop bolj zabavno usmerjen.

11. Oceni delovni dan predno odidete domov

Preletite čez dan in ocenite, kaj ste naredili dobro, kaj bi lahko naslednji dan izboljšali. Če ste ob koncu dneva zadovoljni s tem, kar ste naredili, potem ni razloga, da se ne bi nagradili. Ste si zaslužili.

12. Ko odidete – izklopite službo

Na delu ste že tretjino svojega časa, zato ne potrebe, da vam še cel večer odzvanja v glavi. Jutri je nov dan in spočiti, veseli, pozitivni boste veliko bolj produktivni kot preobremenjeni in naveličani vsega.

 

Vir: theundercoverrecruiter.com