Strah ob izgubi zaposlitve ali priložnost za kaj drugega

V članku smo strnili nekaj ključnih informacij o trenutni zaposlitveni situaciji pri nas, dodali pa smo tudi nekaj nasvetov za vse, ki želite iz nastale krize potegniti najboljše.

Premagajmo strah pred izgubo zaposlitve!

Evropa se po skoraj dvomesečnem mirovanju počasi znova prebuja v življenje, a gospodarski kazalci so daleč od rožnatih, situacija pa je negotova. Tudi mnogi, ki se še pred kratkim niste obremenjevali z izgubo zaposlitve, se zato danes sprašujejo, če bodo v krizi lahko obdržali službo. V tem članku smo zato strnili nekaj ključnih informacij o trenutni zaposlitveni situaciji pri nas, dodali pa smo tudi nekaj nasvetov za vse, ki želite iz nastale krize potegniti najboljše!

Kje smo trenutno in kam gremo? 

Koronavirus za seboj pričakovano pušča predvsem gospodarsko škodo in negotovost, zato trenutne napovedi za Slovenijo in preostali razviti svet niso rožnate. Če smo bili zadnja leta priča hudemu boju za kadre, ki jih je primanjkovalo skorajda v vseh industrijah, se je situacija čez noč drastično spremenila. Še v začetku leta 2020 smo denimo govorili o polni zaposlenosti (900.000 aktivnega prebivalstva je imelo zaposlitev), stopnja registrirane brezposelnosti pa je bila zgolj 7,7 %. Zdaj pa so številke iz dneva v dan manj ugodne. 

Za primerjavo: zadnji podatki za ZDA kažejo, da bo brezposelnost v času pandemije koronavirusa  poskočila z manj kot 3,7 % na skoraj 20 %. Z drugimi besedami: delo bo ali je že izgubilo kar 30 milijonov Američanov. Ti podatki pa se nanašajo na konec aprila - nihče ne ve, ali se bo kriza še poglobila. 

Brezposelnost bo za mnoge še stresnejša kot sicer

Raziskave kažejo, da brezposelnost na lestvici najstresnejših dogodkov zaseda visoko 7. mesto. Že v dobri gospodarski situaciji namreč iskanje novega delodajalca, pošiljanje prošenj, razgovori, nato pa uvajanje na novem delovnem mestu mnogim predstavljajo izjemno psihološko obremenitev. V trenutkih, ko je delovnih mest manj kot iskalcev zaposlitve, pa je večini brezposelnih še težje in v zraku je bistveno več pesimizma. 

Strokovnjaki obenem že dolgo svarijo, da brezposelnost ne vpliva le na ekonomsko stanje posameznika, temveč tudi na njegovo psihično ali celo fizično zdravje. Tako imenovani Harrisonov cikel brezposelnosti namreč kaže, da tudi mnoge brezposelne osebe, ki so v začetku še optimistične in zagrete v iskanju novih priložnosti, po daljšem obdobju neuspeha zapadejo v pesimizem in pasovnost, iz katere se je vedno težje izkopati. Toda ali je črnogledost edini pravi odgovor? Seveda ne! Tudi iz trenutne situacije se lahko izvlečemo.

Harrisonov cikel psiholoskih stadijev brezposelnosti

Harrisonov cikel psiholoških stadijev brezposelnosti

 

Potrebna sta hitro ukrepanje in dobra organizacija 

Sama pri svetovanju ljudem, ki se znajdejo na kariernem brezpotju, vedno omenim stari rek: “Vsak človek je svoje sreče kovač.” Pri pogovoru s posamezniki, ki so ravnokar ostali brez službe, namreč pogosto slišim, da jim situacija zaenkrat ne predstavlja težave. Veliko se jih namerava najprej spočiti, napolniti baterije ali prosti čas vložiti v prenovo doma, šele nato pa pričeti z iskanjem novih priložnosti. Veliko jih je namreč mnenja, da morajo denarno podporo Zavoda za zaposlovanje čim bolje izkoristiti, saj so leta plačevali zavarovanje … 

Verjamem sicer, da bo v času krize, ki prihaja, takšnih odzivov manj in bodo programi ZRSZ ter informacije kariernega središča popularnejši. A vseeno bi opozorila na pasivnost in zatiskanje oči pred situacijo. Hitro prilagajanje razmeram in proaktivno vedenje morda še nikoli nista bila tako pomembna kot ravno v teh trenutkih. Toda kaj to pomeni? 

Da je pravi čas za iskanje zaposlitve SEDAJ. Točno v tem trenutku! Morda se tistim, ki še imate zaposlitev in vam delodajalec še ni omenil črnega scenarija, takšen nasvet zdi pretiran, a to govorim na podlagi izkušenj. V krizi je namreč bistveno, da ste pripravljeni na vse, tudi na presenečenja! 

Če menite, da bi v nekaj mesecih lahko ostali brez dela, je poglavitnega pomena, da z raziskovanjem novih priložnosti pričnete takoj. Tako boste v najslabšem primeru na trg dela vstopili z boljšim poznavanjem svojih zaposlitvenih možnosti, morda že imeli na stežaj odprta kakšna vrata ter predvsem manj časa brez zaposlitve. Pravica do denarnega nadomestila in ostale oblike pomoči bodo vedno za vas in jih lahko izkoristite kasneje. Če mi ne verjamete čisto, naj naštejem nekaj razlogov, zakaj je treba biti pripravljen na nov izziv: 

 • Če boste na tekočem z novimi priložnostmi, boste s hitro prijavo na novo delovno mesto prehiteli tiste, ki bodo s svojim raziskovanjem možnosti šele pričeli. 

 • Kljub krizi boste med oglasi morda odkrili prav ponudbo, ki bo predstavljala nov korak v vaši karieri. Tudi v težki situaciji se z vztrajnostjo da marsikaj doseči! 

 • Daljše obdobje brezposelnosti v vašem življenjepisu vam pri prijavi na novo delovno mesto ne bo v prid, daj delodajalcu s tem posredujete negativen signal. 

 • S pomočjo preventivnega delovanja se boste neposredno po morebitni izgubi službe hitreje organizirali ter tako ohranili motivacijo. Ta bi kasneje morda pošla, s tem pa bi se zmanjšale tudi vaše možnosti za uspeh. 

Torej: imejte oči na pecljih in spremljajte dogajanje okoli sebe. Četudi ste zaenkrat še mirni, vsaj občasno preglejte zaposlitvene oglase, si zabeležite zanimive priložnosti, obenem pa bodite pozorni na nove trende. 

Pri tem se ne omejujte na “sanjske scenarije” in ne raziskujte le možnosti v domačem kraju ali neposredni okolici. Zdaj je čas, da razmišljate tudi širše, kajti kriza je mnoge delodajalce naučila, da je tudi delo na daljavo lahko uspešen način sodelovanja. Mnogi kadrovniki, ki so si prej želeli ljudi v pisarni, bodo za kakovostne okrepitve sedaj pripravljeni sprejeti tudi kompromis. 

izguba slube

Kako do uspeha pri iskanju zaposlitve? 

 1. Mrežite se! Vemo, v času preventivnih ukrepov srečevanje z najrazličnejšimi ljudmi ni modra ideja, a na pomoč nam je v krizi zvesto priskočil splet. Če mislite, da je vaše delovno mesto ogroženo, se o tem pogovorite z znanci, sorodniki in prijatelji, morda celo s poslovnimi partnerji. Toda pozor! Če želite, da se ti ljudje spomnijo na vas, bodite konkretni.  Ne omenite jim le, da ste odprti za nove priložnosti, temveč jim tudi povejte, kaj znate oz. kaj lahko ponudite, kje ste najboljši in kaj najraje počnete. Tako se vas bodo ljudje ob pravi priložnosti lažje spomnili. 

 2. Naj bo vaš življenjepis pripravljen. Če že dlje vztrajate v isti službi, zagotovo že lep čas niste prevetrili svojega življenjepisa. A prevetritev življenjepisa je v teh dneh nujna za vse. Vanj vključi nova znanja in spretnosti, še enkrat preverite ustreznost podatkov in odstranite morebitne tipkarske škrate. Ko bo nenadoma pred vami priložnost in boste imeli v nekaj minutah pripravljen CV, nam boste še kako hvaležni. 

 3. Posodobite svoje podatke v bazi življenjepisov. Skrajni čas je, da prevetrite tudi svoje podatke v naši bazi iskalcev zaposlitve. Tako bo vaš življenjepis višje na seznamu in delodajalci vas bodo prej opazili.

 4. Spremljajte oglase za prosta delovna mesta. Podjetja tudi v tem času iščejo nove kadre, zato ne zaspite. Prijavite se na e-informator in prejemajte redna obvestila o novih priložnostih - še pred vsemi drugimi! 

 5. Bodite aktivni na LinkedInu. V dneh, ko ni kongresov, delavnic v živo in neformalnih srečanj, je največje svetovno omrežje za povezovanje delodajalcev in zaposlenih ključnega pomena pri odpiranju novih kariernih vrat. Poskrbite za privlačen LN profil, se povežite s čim več ljudmi ter z redno aktivnostjo pokažite, da ste proaktiven, angažiran in motiviran profesionalec, ki si zasluži pozornost. 

 6. Oprezajte za priložnostmi za skrita delovna mesta. Ne omejujte se zgolj na sicer ključne zaposlitvene portale, temveč za priložnostmi pobrskajte tudi na straneh delodajalcev, se razglejte po njihovih profilih na družabnih omrežjih in o morebitnih priložnostih vprašajte znance, prijatelje in poslovne partnerje, ki poznajo razmere. 

 7. Obiskujte virtualne karierne sejme. Enega od njih enkrat letno organizira tudi naš Optius.com, na njem pa delodajalci ponujajo informacije o kariernih možnostih v svojih podjetjih, se predstavijo in spoznajo z morebitnim novim kadrom. Optius karierni sejem je obenem lahko popolnoma anonimen, zato ni skrbi, da bi se s takšnimi aktivnostmi spravili v neprijeten položaj. 

 8. Izobražujte se. Če imate zaradi upada količine dela na voljo več prostega časa, to modro unovčite. Mnogi ponudniki še vedno omogočajo spletne tečaje po znižanih cenah, ogromno informacij in gradiv pa je na voljo celo brezplačno. Sedaj je odlična priložnost, da izbrusite svoja računalniška znanja, se naučite novega jezika ali vsaj premislite, katere kompetence vam utegnejo v prihodnje priti prav.

 9. Prilagajajte svoja znanja trendom in strateško načrtujte kariero. Tudi v krizi bodo potrebe po določenih profilih naraščale, zato se vam splača znanje nadgrajevati predvsem na področjih, na katerih je več povpraševanja za nove kadre. To so službe na  področju nege starejših in zdravstvene nege, prodaje, spletne prodaje, dostave, tehnike (varilci, orodjarji, ključavničarji, električarji, mizarji, polagalci keramike, CNC operaterji, strojni tehniki, inženirji… ), računovodstva, financ, zavarovalništva, farmacije, programiranja, IT-ja, zdravstva itd. 

Predvsem pa ne obupajte! 

Če ste delovno mesto že izgubili ali ste tik pred tem, pa vam sporočam, da ni razloga, da bi vrgli puško v koruzo. Časi so resda težki, a hkrati še nikoli v zgodovini ni bilo toliko različnih načinov, da se predstavite bodočim delodajalcem, zgradite svoj “lastni brand” in poskrbite za svojo prihodnost. V prejšnji veliki krizi pred več kot desetletjem je bil splet mnogim neznanka, možnosti, ki jih je ponujal, pa mnogo bolj omejene kot danes. Količina znanja in informacij, ki nam je danes praktično kjer koli na dosegu rok, predstavlja neprecenljivo dobrino. Izkoristite jo in prepričana sem, da boste tudi iz te krize izšli z dvignjeno glavo. 

Pa srečno! 

Napisala: Saša Boštjančič, direktorica Optius.com 
Vir slike: Business photo created by yanalya - www.freepik.com