Primer dobrega življenjepisa

Vas zanima, kako ustvariti primer dobrega življenjepisa, ki bo pritegnil pozornost kadrovika? Preberite nekaj uporabnih nasvetov!

Recept za popoln CV, ki vam bi zagotovil vsako zaposlitev, žal ne obstaja. Na srečo pa obstajajo številni nasveti in ključni elementi, ki jih mora vsebovati dober življenjepis, da vas bodo kadroviki z veseljem uvrstili v ožji krog in povabili na razgovor v živo!

Ali svojega življenjepisa že kar nekaj časa niste posodobili oziroma se ga zaradi menjave službe ali iskanja prve zaposlitve lotevate prvič? Nadaljujte z branjem in preverite nekaj učinkovitih nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo vaš CV na mizi potencialnega delodajalca izstopal iz množice!

pisanje zivljenjepisa

Sestava življenjepisa

Življenjepis mora biti sestavljen iz podatkov, ki dajo delodajalcu jasno vedeti, da lahko zaključi z iskanjem primernega zaposlenega, saj ste vi njegov idealen kandidat!

Ker pa kadroviki za branje posameznega življenjepisa porabijo manj kot minuto, morate poskrbeti, da ključne informacije dobijo čim prej in v pravilni obliki. Pri pisanju življenjepisa tako ne pozabite vključiti sledečega: 

Osebni podatki

V življenjepisu vedno navedite svoje polno ime, naslov prebivališča in rojstni datum. Dodajte tudi vse kontaktne številke in elektronski naslov, da bodo delodajalci z vami zlahka stopili v stik.

Poskrbite, da vključite vse zgoraj navedene podatke, saj lahko v nasprotnem primeru pri delodajalcu že na začetku zbudite občutek, da ste površni ali pa si za prijavo niste vzeli dovolj časa.

Delovne izkušnje

Vaše izkušnje predstavljajo zelo pomemben del življenjepisa. V njem tako vedno navedite, kaj ste do sedaj delali, opišite svoje naloge oziroma zadolžitve in ne pozabite omeniti uspehov, ki ste jih pri delu dosegli.

Delovne izkušnje v življenjepis vključite v obrnjenem kronološkem zaporedju (zadnja zaposlitev naj bo torej na prvem mestu), pri tem pa izpustite tiste, ki niso najbolj relevantne za delovno mesto, na katerega se prijavljate. Tako boste kadroviku dali vedeti, da okrog ne pošiljate generičnega življenjepisa, temveč ste ga prilagodili oglasu za delo.

Izobrazba

Pomemben del dobrega življenjepisa so tudi informacije o vaši izobrazbi, ki jih prav tako navedite v obrnjenem kronološkem zaporedju.

Dodajte še podatek o začetku in koncu določenega izobraževanja, izobraževalno inštitucijo, program in smer.

Dodatno izobraževanje

Poleg formalne izobrazbe so tudi razni certifikati in licence dober pokazatelj tega, da imate kot zaposleni veselje do nadaljnjega izobraževanja in izpopolnjevanja tudi v prostem času.

Zato v življenjepisu obvezno navedite tudi različne tečaje, seminarje in konference, ki ste se jih udeležili.

Aktivnosti in dosežki

Ste na določenem področju še posebej aktivni kot član društva, avtor člankov ipd.? Tovrstni akademski dosežki vam bodo pri potencialnem delodajalcu prav gotovo prinesli dodatne točke, zato jih vključite v svoj življenjepis.

V primeru, da ste dobitnik posebne nagrade/štipendije ipd., lahko izpostavite tudi to, saj boste tako pokazali, da so tudi drugi prepoznali vaše uspehe.

Fotografija

Oglasi za delo vse pogosteje vključujejo zahtevo po življenjepisu s sliko, zato vam svetujemo, da jo dodate tudi sami. 

Tudi raziskava, ki jo je leta 2020 izvedel zaposlitveni portal Optius, je pokazala, da več kot polovica delodajalcev (58 %) priporoča vključitev fotografije. To nam lahko namreč pomaga ustvariti bolj pristen in privlačen življenjepis.

Vendar pa moramo biti pri izbiri fotografije pazljivi, če želimo na svojega bodočega delodajalca narediti dober vtis. Zato vam namesto fotografije z zadnjega potovanja ali rojstnodnevne zabave priporočamo uporabo profesionalnega portreta v delovnem okolju.

urejanje zivljenjepisa

Izberite ustrezno obliko življenjepisa

Zdaj, ko veste, katere so ključne informacije, ki jih mora vsebovati dober življenjepis, se vam verjetno poraja vprašanje, kako vse to spraviti v lepo podobo.

Da bo delodajalec ob ogledu vašega življenjepisa lažje prepoznal vaš potencial in motivacijo, vam priporočamo, da izberete eno od spodnjih standardnih različic:

Kronološka oblika življenjepisa

Kronološka oblika CV-ja je najpogostejši primer življenjepisa. Je odlična izbira za osebe, ki že imajo veliko delovnih izkušenj, saj prikazuje vsa njihova dosedanja delovna mesta ter daje jasno sliko o zaposlitveni zgodovini.

Zaradi enostavnega branja ter jasnega prikazovanja kompetenc in ključnih informacij o potencialnih kandidatih je kronološka oblika priljubljena tudi pri delodajalcih.

Pri tej obliki CV-ja po navadi začnemo z opisom zadnjega delovnega mesta, nato navedemo ostale zaposlitve in dosedanje izkušnje, formalno izobraževanje ter usposabljanje (v obratnem vrstnem redu od zadnjega do prvega). S takšnim zaporedjem poskrbimo za berljivost in lep prikaz svoje karierne poti. 

Pomembno je, da v življenjepisu izpostavite nazive, odgovornosti in dosežke v prejšnjih službah ter dosedanje delodajalce. Vrstni red posameznih rubrik je odvisen od vsakega posameznika in specifike delovnega mesta ter ga lahko za posamezno prošnjo za delo tudi prilagodite.

Če ste torej do sedaj v svoji karieri delali na enem specifičnem področju, je kronološka oblika življenjepisa odlična izbira za vas. Omogočila vam bo, da naštejete vse svoje pretekle delodajalce in opišete delovne naloge. Ne bo pa vam treba nenehno poudarjati svojih posameznih funkcij, ker so si med seboj sorodne in ste jih skozi delovno zgodovino le nadgrajevali oziroma jih imate v načrtu nadgraditi z menjavo delovnega mesta.

Funkcijska oblika življenjepisa

Funkcijska oblika življenjepisa v prvi vrsti izpostavlja vaše sposobnosti, veščine in strokovno usposobljenost, saj s to obliko v ospredje ne postavljamo izkušenj s posameznih delovnih mest.

Izpostavljene karakteristike naredijo funkcijsko obliko življenjepisa predvsem primerno za iskalce prve zaposlitve oziroma za tiste, ki se podajate na neko čisto novo karierno pot. Takšna oblika namreč prikrije morebitno pomanjkanje izkušenj na delovnih mestih, poudari pa vaše kompetence in izobrazbo. Slednja je za vse, ki so pravkar zaključili študij, ključna kvalifikacija.

Po drugi strani je primerna tudi za tiste, ki ste v preteklosti zamenjali že veliko delovnih mest ter želite s funkcijsko obliko življenjepisa izpostaviti konkretne odgovornosti in znanja brez izpostavljanja preteklih zaposlitev. Navajanje izobrazbe takoj za osebnimi in kontaktnimi podatki velja tudi za delovna mesta, pri katerih je nujno doseganje določene izobrazbe (npr. delo v pravu, medicini, šolstvu ipd.). 

Europass

Europass je evropsko dogovorjena oblika življenjepisa za sistematično in celovito osebno predstavitev v Evropi in Sloveniji. Za pripravo si morate najprej ustvariti profil Europass. Vanj vpišete svoje informacije o izobraževanjih, usposabljanjih, dosedanjih delovnih izkušnjah ter znanjih in kompetencah. Po vpisu informacij se te samodejno pretvorijo v Europass obliko CV-ja.

Takšen primer življenjepisa ima različne prednosti, kot so standardizirana in pregledna oblika, brezplačen dostop do predlog, ki vključujejo tudi predloge za spremno pismo, itd. Rubrike so tudi vnaprej določene, zato ne boste ničesar izpustili.

Žal pa ima Europass tudi različne slabosti, zaradi katerih kadroviki v ponudbe za delo vse pogosteje dodajajo opozorilo, naj kandidati za prijavo uporabijo drugo obliko življenjepisa. Ljudje smo namreč v osnovi vsi (tudi) vizualna bitja – to pa velja tudi za delodajalce, katerih pozornost v poplavi prispelih življenjepisov ukradejo predvsem edinstveni in lepo oblikovani dokumenti.

Svetujemo vam torej, da premislite, za kakšno delovno mesto se prijavljate in ali vam bo uporaba Europassa pri tem v korist. Za vsa delovna mesta, ki zahtevajo ustvarjalnost, bo namesto takšnega standardiziranega dokumenta primernejša izbira kreativni življenjepis.

Zaključek

Pisanje življenjepisa je morda na prvi pogled izredno zastrašujoča naloga, vendar vam bo že upoštevanje zgornjih nasvetov omogočilo, da boste poskrbeli za resnično profesionalen CV, ki bo na bralca naredil dober vtis in povečal vaše možnosti za razgovor v živo.

Karierni portal Optius vam svetuje, da v svoj življenjepis vključite vse zgoraj naštete obvezne elemente ter se na podlagi opisa delovnega mesta in svojih preteklih izkušenj odločite za primerno obliko. Če potrebujete še kakšen dodaten nasvet, pa vas vabimo tudi k branju tega članka.

_________________________________________________________________________________________________________

V veliko pomoč pri pripravi zmagovitega CV-ja vam bo rubrika Oblike življenjepisov s primeri, kjer boste našli opise posameznih oblik CV-jev in tako lažje razbrali, katera oblika je ravno pravšnja za vas. Obenem pa imate podane tudi primere za lažjo predstavo kot tudi vzorec za pripravo življenjepisa.

 


Prijava na newsletter