Potrebujete pomoč pri načrtovanju kariere?

Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) je namenjen vsem, ki načrtujete svojo izobraževalno ali zaposlitveno kariero in potrebujete za svoje odločanje prave informacije.

Iščete novo zaposlitev? Ste pravkar ostali brez službe? Si želite novega izziva? Ali pa se še odločate, kje in kako nadaljevati svoje šolanje? CIPS vam pri vsem tem lahko pomaga - preberite, kako!

Komu je pravzaprav namenjen CIPS?

Ustanovljen je bil z mislijo na brezposelne, ki potrebujejo informacije ali poglobljeno poklicno svetovanje pri iskanju zaposlitve ali odločanju za dodatno izobraževanje, pa tudi vse tiste, ki lahko ostanejo brez zaposlitve, da se izognejo prehodu v brezposelnost. Namenjen je tudi mladim, ki trenutno zaradi različnih vzrokov nimajo dostopa do informiranja in poklicnega svetovanja ter mladim na prehodu iz nižje na višjo stopnjo izobraževanja.

Kje se nahaja CIPS?

Podružnice CIPS so po celi Sloveniji, zato so na voljo prav vsakomur. V enotah CIPS boste našli knjižnico s čitalnico z vsemi potrebnimi informacijami, možnostjo brezplačnega fotokopiranja, dostop do interneta, ogled videoprikazov, individualno svetovanje in skupinske oblike dela. Na informativnih mestih CIPS boste dobili vse informacije, tako v pisni kot tudi v računalniški in video obliki, v informativnih kotičkih CIPS pa boste našli vse osnovne informacije in informacije trga dela lokalnega okolja. Pregled vseh enot CIPS si lahko ogledate na tej spletni povezavi.

Katere informacije lahko pridobite v enotah CIPS?

V okviru projekta CIPS so za vas zbrali naslednje informacije: opise poklicev, informacije o srednjih, višjih, visokih šolah ter fakultetah in akademijah, informacije o možnostih poklicnega usposabljanja in študija v tujini, informacije o možnih finančnih pomočeh za izobraževanje in usposabljanje, objave učnih mest, informacije o dijaških in študentskih domovih, objavljena prosta delovna mesta, navodila in pripomočke za učinkovitejše iskanje zaposlitve, video prikaze poklicev in računalniške programe za samostojno načrtovanje izobraževalne oziroma poklicne poti.

Kam in kako?

Se odločate o izbiri poklica ali pa bi radi izvedeli, katero delovno mesto bi bilo za vas najbolj primerno? V enotah CIPS vam je na razpolago interaktivni računalniški program za izbor poklicev Kam in kako, s pomočjo katerega si lahko zastavite določena vprašanja o poklicih in opredelite poklicna področja, o katerih se lahko pogovorite s poklicnim svetovalcem, podrobneje raziščete poklice, ki so za vas primerni in zanimivi ali pa dobite nove zamisli o poklicih in si razširite znanje o že poznanih in novih poklicih.

Računalniški program Kam in kako je namenjen osnovnošolcem, dijakom, študentom, brezposelnim, zaposlenim, ki razmišljajo o zamenjavi poklica, pa tudi vsem ostalim, ki vas zanimajo različni poklici.

Opisi poklicev

Še ena izmed storitev projekta CIPS so zbrani opisi poklicev, s pomočjo katerih se boste morda lažje odločili za posamezen poklic ali pa ugotovili, ali je nek poklic za vas sploh primeren. Do seznama opisov poklicev lahko dostopate kar od doma, saj je objavljen na tej spletni strani.

Si želite srečo preizkusiti v Evropi?

Za vse, ki bi radi nadaljevali izobraženje ali pa poiskali zaposlitev v drugih evropskih državah, je v okviru projekta CIPS na voljo spletni portal Ploteus. Na spletnem portalu Ploteus lahko najdete informacije o možnostih izobraževanja in usposabljanja v državah Evropske unije, sistemih izobraževanja in usposabljanja, programih izmenjav in štipendiranja ter selitvi v drugo evropsko državo. Ploteus je namenjen študentom, iskalcem zaposlitve, zaposlenim, staršem, kariernim svetovalcem in učiteljem, informacije pa so na voljo v kar 21-ih evropskih jezikih, tudi v slovenščini.

Vir in več informacij: Center za informiranje in poklicno svetovanje