Posodobljen življenjepis tudi v krizi odpira nove karierne priložnosti!

Ste iskalec prve zaposlitve ali eden tistih, ki jim je virus že odnesel službo? Trendi na področju zaposlovanja se namreč spreminjajo, kar je pri odpiranju novih vrat nujno upoštevati.

Če je še pred nekaj meseci delalo kar milijon slovencev in smo v stroki zadovoljno govorili o skoraj polni zaposlenosti, je trenutna situacija na trgu dela mnogo manj spodbudna. Koronavirus je že privedel do prvih odpuščanj, ta trend pa se kljub postopnemu obujanju gospodarstva najbrž še nekaj časa ne bo ustavil. Sama bi si celo upala trditi, da bodo številke o registrirani brezposelnosti kmalu vsaj enkrat višje kot v začetku letošnjega leta (7,7 %). A s tem ne želim sporočati, da morajo iskalci zaposlitve vreči puško v koruzo, temveč prav nasprotno - na situacijo se je treba pripraviti! Prvi korak na poti do uspeha je nedvomno posodobljen življenjepis, storite pa lahko še mnogo več! 

V tem prispevku boste zato izvedeli: 

 • zakaj je v tem času bistveno biti pripravljen na iskanje novih priložnosti,

 • na katerih področjih iskati svojo priložnost in

 • kako s posodobljenim življenjepisom in pravim pristopom ostati korak pred konkurenco

Bodite pripravljeni na negotove čase

Tako številni tuji kot domači ekonomisti so že v začetku leta napovedali ohlajanje gospodarstva v Sloveniji. Z napovedmi so sicer ciljali predvsem na drugo polovico leta, ko bi bilo pričakovati porast brezposelnih, a jih je prehitela mednarodna kriza v obliki pandemije koronavirusa. Praktično ves razviti svet se je za več kot mesec dni ustavil, to pa je povzročilo enormno gospodarsko škodo, katere posledice bomo vsi še dolgo čutili. 

Četudi se Evropa počasi prebuja, bodo številne panoge še nekaj časa praktično mrtve ali pa se bo obseg dela v njih močno skrčil. Zato je skrajni čas, da prav vsi dobro razmislimo o svoji karierni prihodnosti ter poskrbimo, da bodo naše zaposlitvene možnosti v primeru izgube službe čim boljše! Tudi tisti, katerih delodajalci trenutno poslujejo stabilno, bi v tem obdobju nujno morali imeti plan B. 

Iskalci nove zaposlitve, pozor!

Ste iskalec prve zaposlitve ali eden tistih, ki jim je virus že odnesel službo? Potem tele vrstice preberite še posebej pozorno! Trendi na področju zaposlovanja se namreč spreminjajo, kar je pri odpiranju novih vrat nujno upoštevati. Kaj to pomeni?

Zadnja leta smo bili na trgu dela priča nenavadni situaciji, saj je bilo ponudb za delo na mnogih področjih več kot iskalcev. Ti so imeli zato privilegij, da so si lahko sami izbrali svojega novega delodajalca, saj so dobili tudi po več kot dve ponudbi. Med delodajalci se je zato odvijala prava “bitka za talente” in podjetja so ogromno sredstev namenila prav promociji svojega delovnega okolja (employer branding). Njihov glavni cilj je bil, da se pozicionirajo kot zaupanja vredni delodajalci in pritegnejo čim boljši svež kader. 

Z nastopom krize se je situacija čez noč popolnoma spremenila. Vse več ljudi se prijavlja na Zavod za zaposlovanje in število vlog za prejemanje nadomestila za brezposelnost narašča. Iskalci tako danes ne boste več v zavidljivem položaju, saj bo dobrih kandidatov spet veliko več kot prostih delovnih mest. Najuspešnejši bodo zato tisti, ki ne bodo podcenjevali situacije, temveč bodo k iskanju službe pristopili z vso resnostjo in vsemi razpoložljivimi sredstvi. 

Če bi bili tudi sami radi pripravljeni, lahko pričnete že s strateškim načrtovanjem kariere … 

Ciljajte na prava področja dela

Če ste pravkar v obdobju, ko se odločate za nadaljevanje študija ali razmišljate, da bi prosti čas namenili pridobivanju novih znanj, bodite pri izbiri posebej preudarni. Kljub kriznim časom namreč obstajajo področja, na katerih bodo zaposlitvene možnosti tudi v prihodnje nekoliko višje. Predvsem nikakor ne boste zgrešili, če se boste odločili za poklice na področju: 

 • nege starejših in zdravstvene nege, 

 • prodaje in trženja, 

 • tehnike  (varilci, orodjarji, ključavničarji, električarji, mizarji, polagalci keramike, CNC operaterji, strojni tehniki, inženirji… ),

 • računovodstva in financ,

 • zavarovalništva, 

 • farmacije in biokemije, 

 • matematike in programiranja,

 • medicine. 

Če vas katero od teh področij še posebej veseli in imate možnost izobraževanja v tej smeri, o tem resno razmislite in poskrbite za svojo zaposljivost. Ena od zanimivih možnosti je tudi nacionalna poklicna kvalifikacija

Zakaj je nujno najprej posodobiti svoj življenjepis v naši bazi CV-jev

Če ste že vpisani v Optiusovo bazo CV-jev in svojega življenjepisa že dolgo niste posodobili, priporočam, da to storite najprej, in sicer še danes! Posodobljen življenjepis v naši Bazi CV-jev samodejno preide na prvo stran oz. med prve zadetke med vsemi relevantnimi življenjepisi. 

S svežimi podatki si tako povečate možnost, da vas bo delodajalec glede na iskalne kriterije prej našel in vas povabil na zaposlitveni razgovor. Trenutno v Bazi CV-jev beležimo več kot 11.000 življenjepisov, ki niso »starejši« od treh let. Prebijte se torej pred konkurenco in dopolnite svoj “profil” z delovnimi izkušnjami, znanji, sposobnostni in ostalimi aduti, ki ste jih pridobili od zadnje posodobitve oz. od vpisa v bazo. 

Prav tako si boste z razširjenim opisom spretnosti pomagali bolje predstaviti kadrovnikom, ki si ogledajo vaš profil, ter jih tako lažje prepričali, da vas kontaktirajo kot potencialnega kandidata. Zakaj ne bi izpostavili vseh svojih prednosti in si omejevali zaposlitvene možnosti? 

Obvezno posodobite tudi klasični življenjepis 

Seveda enako kot za življenjepis v naši bazi CV-jev velja za katero koli drugo obliko življenjepisa, ki jo po elektronski pošti pošiljate delodajalcem, ko se prijavljate na razpise za nova delovna mesta. Posebej če ste dolgo vztrajali pri eni zaposlitvi in niste spreminjali življenjepisa ali spremnega pisma, je nujno, da to storite sedaj. Posebej se osredotočite na naslednje točke: 

 • Dodajte vse delovne izkušnje, ki ste si jih nabrali v preteklem obdobju.  

 • Preverite, če lahko format in obliko življenjepisa kakor koli nadgradite, da bo sodobnejša in bralcu prijaznejša. Upoštevajte vse obvezne sestavne dele življenjepisa

 • Ponovno preberite celoten življenjepis in spremno pismo, da odpravite morebitne slovnične in pravopisne napake. Če jih ne najdete sami, dokumente zaupajte nekomu v pregled. 

Posodobljen življenjepis in nadgrajeno spremno pismo bosta poskrbela, da boste v ključnih trenutkih pripravljeni na nove izzive. Ko izveste za primerno priložnost, namreč v trenutku lahko posredujete vse potrebne informacije in tako ne dopustite, da vam odlična nova služba spolzi iz rok oz. da vas drugi iskalci prehitijo le zato, ker so bolje pripravljeni. 

optius vpis baza portal

Izognite se bolečim napakam pri pisanju ali pošiljanju življenjepisa 

 • Ne silite z glavo skozi zid. Res je, včasih se splača poskusiti tudi malce na slepo, a če ne izpolnjujete niti enega pogoja za določeno delovno mesto, delodajalcu ne tratite časa. Morda bo prav ta delodajalec čez čas razpisal prosto delovno mesto, za katerega boste primerni, zato si nima smisla po nepotrebnem kvariti ugleda. 

 • Ne pošiljajte življenjepisa kar vse povprek. Mnogi delodajalci tarnajo, da dobivajo življenjepis in spremno pismo kandidatov, ki sta poslana na več podjetij hkrati. Ali res želite delodajalcu pokazati, da ni vreden prilagojenega CV-ja in da se niste niti toliko potrudili, da bi mu posebej poslali elektronsko pošto? 

 • Ne pošiljajte življenjepisa brez spremnega pisma

 • Pošljite kakovostno napisan in učinkovit življenjepis. V pomoč vam je lahko nekaj dobrih življenjepisov s primeri, ki smo jih zbrali za vas.  

 • Ne pošiljajte dokumentov brez strukture, polne slovničnih, pravopisnih in celo vsebinskih napak. Raje dvakrat preverite, kaj pošiljate, kot da bi si zaradi napake zaprli vrata. 

 • “Se lahko v CV-ju malenkost zlažem?” se sprašujejo mnogi. Naš nasvet je, da kljub težki situaciji službe ne poskušate dobiti s pretiravanjem o svojih dosežkih in znanjih. 

Da boste vedno na varni strani, si preberite tudi članek 5 najpogostejših napak pri iskanju zaposlitve preko spleta 

Kako čim prej do sanjske nove zaposlitve?

Kako torej čim hitreje splezati na zeleno vejo, če se vam je služba v teh časih izmuznila iz rok? Eno od najmočnejših orožij za to misijo je dandanes nedvomno splet. Seveda bo spet prišel čas, ko bo mreženje na družabnih dogodkih, konferencah, seminarjih in strokovnih srečanjih spet mogoče, hkrati pa so informacije od znancev, sorodnikov, prijateljev in stanovskih kolegov še vedno bistvene …

A posebej v trenutkih, ko še ne moremo med ljudi, lahko s pridom izkoristite moč družabnih omrežij. Posodobite in uredite svoj LinkedIn profil in poskrbite, da bo čim privlačnejši, spremljajte profile podjetij na LinknedInu in Facebooku ter se povezujte z ljudmi v svoji ciljni branži. 

V veliko pomoč vam je lahko tudi online karierni sejem, ki ga enkrat letno organizira tudi naš Optius.com. Gre za dogodek, na katerem delodajalci/razstavljalci ponujajo informacije kot so: prosta delovna mesta, usposabljanje na delovnem mestu, karierno svetovanje in napredovanje ter iskanje zaposlitve preko zaposlitvenih portalov. Glede na trenutno dogajanje bo ta trend zagotovo vse popularnejši, zato se na takšno obliko iskanja zaposlitve velja čim prej privaditi. 

Nikakor pa se ne zanašajte le na zaposlitvene oglase, temveč iščite tudi prosta delovna mesta, ki jih delodajalci še niso razpisali. Teh je na trgu ogromno, zato se vam splača naučiti, kako najlažje do njih.

Sledite zaposlitvenemu portalu Optius

Na našem kariernem zaposlitvenem portalu Optius.com smo pred krizo dnevno objavili tudi do 100 zaposlitvenih oglasov oz. prostih delovnih mest iz vseh regij v Sloveniji in tujini. Tudi v teh časih ostajamo zvesti tako delodajalcem kot tudi iskalcem zaposlitve, saj se trudimo obojim ponuditi kar največ in še vedno objavljati oglase. 

Iskalec zaposlitve oz. tisti, ki si išče nove karierne priložnosti, tako še vedno lahko izbirate iz široke palete ponudb za delo in med različnimi delodajalci. Če se še niste, se nujno vpišite tudi v našo Bazo CV-jev, si prebere nasvete kako napisati dober CV in pripraviti spremno pismo, ali se naročite na E-informator, brezplačno obveščanje o iskanih prostih delovnim mestih kar na svoj e-naslov. Tako boste na tekočem z najnovejšimi priložnostmi, na ta način pa boste pri iskanju službe tudi veliko prej uspešni! 

Napisala: Saša Boštjančič, direktorica Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.