Moja prva zaposlitev in koronavirus - kako se znajti glede na dano situacijo?

Nedolgo nazaj, s pričetkom meseca marca, sem dobila svojo prvo zaposlitev. Prvih nekaj dni sta me neprestano spremljala občutka sreče in zadovoljstva, ki pa sta se kmalu prevesila v strah in negotovost.

Glede na trenutno situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa in ukrepe, ki sledijo, sem se bila takoj po pričetku dela primorana soočiti z izrednimi razmerami.

Ker se situacija zaenkrat ne izboljšuje in se verjetno še nekaj časa ne bo, že nekaj dni razmišljam, kaj bo to pomenilo zame kot novo zaposleno v podjetju. Sprašujem se se, kako lahko z znanji, ki sem jih pridobila v času šolanja, čim bolj pomagam ostalim zaposlenim in jim s tem morda tudi olajšam delo. Menim, da se moramo v teh trenutkih vsi prilagoditi eden drugemu ter tudi delu, ki se je za marsikoga v zadnjih dneh korenito spremenilo (mogoče tudi na bolje).

Kljub krizi ostanimo mirni in odgovorni #ostanidoma

Seveda se nam vsem porajajo misli, kako bo nastala kriza vplivala na naša življenja, predvsem dolgoročno. Trenutna situacija res ni bleščeča za nikogar. V stiski so tako delodajalci kot njihovi zaposleni, obenem patudi vsi iskalci zaposlitve, ki se že zavedajo, da bo v naslednjih mesecih še težje priti do novega delovnega mesta. 

Žal nihče ne ve, kako se bo vse skupaj razpletlo, zato je pomembno da v dani situaciji vsi skupaj ohranimo mirno kri in optimizem ter poskrbimo za svoje zdravje. Trenutno je ključno, da do nadaljnjega ostanemo doma (če nam delo to omogoča) in s tem pokažemo odgovornost do sebe ter do drugih. Le na ta način se bomo lahko vsi hitreje vrnili nazaj v vsakodnevni ritem, ki smo ga navajeni.

Prostovoljna pomoč v času epidemije

Vsi, ki ste trenutno ostali brez zaposlitve, dela, tudi študentje, lahko prostovoljno pomagate tistim, ki v teh težkih trenutkih vašo pomoč najbolj potrebujejo, predvsem starejšim ter vsem najbolj ogroženim

  • Starejšim lahko na pomoč priskočite tako, da se namesto njih odpravite v trgovino ali lekarno ter zanje denimo plačate položnice, obenem pa jih opominjajte, naj pazijo nase, saj mnogi starejši ne razumejo pomena samoizolacije.

  • Pokličite tiste, ki so v teh dneh osamljeni, in jih prek telefona ali Skypa delajte družbo - tako jim boste vlili poguma in zmanjšali njihovo stisko.

  • S svojimi spretnostmi in znanji morda lahko komu od bližnjih, znancev ali prijateljev olajšate vsakdan. Morda lahko prijateljevim otrokom prek spleta pomagate pri učenju, sosedom na balkonu kaj zaigrate ali na družabnem omrežju zaženete podporno skupino za izmenjavo pozitivnih misli in koristnih informacij. 

Če boste svoj čas namenili nesebični pomoči drugim, se boste tudi sami počutili koristne, kar vam bo vlivalo motivacijo za naprej. 

Izkoristite situacijo za nove karierne podvige

Prav tako poskušajte na situacijo pogledati z druge strani; v naslednjih dneh  boste imeli na razpolago več časa, ki ga lahko zelo pametno izkoristite tudi v kariernem smislu:

  • Posodobite in uredite svoj življenjepis, da bose pripravljeni na iskanje nove zaposlitve. Oglejte si tudi, kako napisati spremno pismo, s katerim se boste že ob prijavi povzpeli nad konkurenco. In če ga še nimate, je morda prav sedaj popoln čas, da si uredite še LinkedIn profil

  • izobražujte se preko spleta (on-line delavnice, webinar-ji, članki,..). Zdaj je čas, da izbrusite poznavanje področij, ki so vas vedno zanimala, pa zanje niste imeli dovolj časa.ikoli ne veste, kdaj vam bo določeno znanje pomagalo pri iskanju nove zaposlitve. oz. Prav tako poskusite pridobiti znanja, za katera veste, da bi jih že danes nujno potrebovali pri svojem delu in vam lahko po koncu krize pridejo zelo prav. Pomen vseživljenjskega izobraževanja morda še nikdar ni bil tako ključen, zato se vam splača prebrati, katerih 10 veščin boste za uspeh potrebovali v letu 2020

  • Brskajte po spletu za novimi idejami, koristnimi informacijami in uporabnimi nasveti. Preberite si zgodbe o zaposlitvi, ki vam bodo vlile motivacijo za naprej, in spoznajte zanimive karierne zgodbe

  • Še naprej spremljajte objave za prosta delovna mesta in se prijavljajte nanje, predvsem če menite da imate ustrezna znanja, sposobnosti, spretnosti, ki jih delodajalec išče. Morda se vam sreča nasmehne prav v času krize.

  • Razmislite o svojih kariernih ciljih. Ste na trenutnem delovnem mestu zadovoljni? Bi raje menjali poklic

  • Če vam ob delu od doma, skrbi za otroke ali morda prostovoljni pomoči šibkejšim ostane še kaj časa, pa lahko pokukate tudi na svoje profile na družabnih omrežjih. Preverite, kaj vse se je skozi leta nabralo na njih in poskrbite, da vam objavljene informacije pri iskanju zaposlitve ne bodo v škodo. Več izveste v članku z naslovom Kako lahko družabna omrežja vplivajo na mojo zaposlitev.

  • In če ste trdno odločeni, da boste zamenjali delovno okolje, se lahko podate tudi na branje naše serije člankov 50 korakov do prve zaposlitve, v kateri vas popeljemo skozi celoten proces iskanja in seznanimo s konkretnimi napotki. 

Sama se vedno bolj zavedam, kako prav nam pride vsakršno znanje, tudi če se nam v danem trenutku ne zdi tako zelo pomembno. Za nekoga bo mogoče ravno to pretehtalo pri odločitvi glede morebitne zaposlitve. Predvsem pa ostanite mirni in še naprej stremite k svojemu cilju. Verjamem, da bo vsak od trenutnega dogajanja lahko odnesel nekaj pozitivnega, in prepričana sem, da se bo situacija slej kot prej obrnila na bolje.

 

Pripravila: Kaja Rozman, Optius.com - zaposlena z marcem 2020