Razmere v podjetjih v času ponovnega vala koronavirusa

Kakšna situacija vlada trenutno v podjetjih, glede na nov val koronavirusa? Ali smo se že navadili na spremembe in novosti, ki nam jih je povzročil virus?

Koronakriza je v naša življenja prinesla spremembe, od katerih bi lahko številne brez pomisleka umestili med izjemno negativne. Večina nas je po dolgih mesecih omejitev, socialne izolacije in dnevnih odmerkov slabih novic že pošteno naveličana takšnega načina življenja, kar se pri mnogih odraža tudi v nižji učinkovitosti in slabšem počutju na delovnem mestu.

Vendar pa je koronska kriza s sabo prinesla tudi številne priložnosti za prilagoditve na delovnem trgu in v podjetjih, ki imajo lahko za zaposlene tudi pozitivne posledice. Kljub zmedi zaradi različnih ukrepov so delodajalci bolj osredotočeni na zaposlene in njihovo dobrobit, saj jih želijo v primeru dobrega poslovanja zadržati v svojih vrstah. Številni zaposleni so se tudi uspešno prekvalificirali in poiskali nova delovna mesta, na katerih bo njihov doprinos bolj cenjen.

Pri Optiusu že dalj časa spremljamo zaposlitvene razmere v novih koronskih časih in se močno zavedamo oteženih okoliščin ter posledic, ki jih ima epidemija za različna področja dela. V tokratnem prispevku smo osredotočili na razmere v podjetjih v času ponovnega vala koronavirusa. Podjetja in vodilni kadri so v teh časih postavljeni pred številne preizkušnje – dnevno morajo namreč spremljati spremembe in ukrepe, ki se včasih dobesedno spreminjajo čez noč.

Kako so podjetja prilagodila svoja delovanja in kaj se je v tem času spremenilo?

Delo od doma

Jeseni so se delodajalci soočili s pozivom k ponovni vzpostavitvi dela od doma v čim večji meri, kjer je delovne procese mogoče organizirati na ta način.
Seveda je delo na daljavo uspešno in mogoče le, če obstaja dovolj visoka stopnja zaupanja obeh, tako delavca kot tudi delodajalca. Če podjetje delavcu ne zaupa, da bo odgovorno in v celoti opravil delo izven prostorov pisarne, se je treba vprašati, ali takega delavca v svojem kolektivu sploh potrebuje.

V primeru uspešne prilagoditve pa obstajajo tudi številne prednosti dela od doma za delodajalca, med drugim nižji stroški plač in nižji obratovalni stroški podjetja ali spodbujanje okoljske naravnanosti, saj podjetje posledično ustvari nižji ogljični odtis. Poleg tega imajo delodajalci prednost pri novih zaposlitvah, saj se jim ni treba več osredotočati zgolj na regijo, v kateri se podjetje nahaja, temveč lahko iskanje razširijo tudi na druge dele Slovenije ali primerne kadre najdejo celo v tujini.

Delo od doma ima številne prednosti tudi za zaposlene, omogoča jim predvsem prihranek časa, ki bi ga drugače porabili za pot na delo, in posledično lažje usklajevanje službe in zasebnega življenja.

Menjava delovnega okolja je lahko torej zmagovita kombinacija tako za delodajalca kot tudi za zaposlene, če so delovni procesi ustrezno organizirani in v odnosu vlada zaupanje.

Izpolnjevanje vseh pogojev

Delodajalci pa se morajo ukvarjati tudi z drugimi omejitvami, skladno z novimi navodili morajo namreč zagotoviti tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene. V primeru, da zaposleni ni prebolevnik ali cepljen, so soočeni tudi s stroški organizacije rednega testiranja za zaposlene in prilagoditvijo delovnega procesa. Poleg tega se morajo pogosto ukvarjati tudi z nasprotovanjem delavcev in njihovim nezadovoljstvom zaradi situacije in preverjanja ukrepov.

Kaj pa se zgodi v primeru, da zaposleni ne izpolnjuje pogoja PC in zavrne testiranje? V takšni situaciji se delodajalec znajde pred novim problemom, saj lahko zadevo obravnava kot lažjo kršitev obveznosti v okviru disciplinskih postopkov ali pa celo uvede postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Delodajalci so v teh časih resnično postavljeni pred številne izzive, s katerimi se v preteklosti še niso srečali.

Tri sodelavke komunicirajo v pisarni in imajo maske.

Maske: ja ali ne?

Zaposlovalci so se v času epidemije soočili tudi z vprašanjem, kako zagotoviti varnost zaposlenih na delovnem mestu ter posledično zajeziti širjenje virusa v podjetju. Poraja se vprašanje, ali morajo posledično vsi zaposleni ves čas dela nositi zaščitno masko kljub izpolnjevanju pogoja PCT.

Skladno z veljavnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 je uporaba zaščitnih mask obvezna pri zadrževanju na vseh javnih krajih, vključno s prostori delodajalcev.
Poleg tega je v skladu z odlokom, ki je v veljavi od 8. novembra 2021, določeno, da maske iz blaga niso več dovoljene, zaradi česar lahko delodajalce doleti nov strošek zagotavljanja zaščitne opreme, torej kirurških mask ali mask FFP2.

Odnosi v podjetjih

V podjetjih poročajo tudi o izgubi pristnega stika z zaposlenimi. Komunikacija zaradi povečanega obsega dela od doma namreč poteka zgolj prek digitalnih platform, kar lahko neugodno vpliva na zaposlenega, klimo podjetja, posredno pa tudi na poslovanje. Priporočljivo je, da delodajalec ohranja stik z zaposlenimi na dnevni ali tedenski ravni ter tako poskrbi, da ne pride do odsotnosti stikov in pomanjkanja kroženja informacij med ekipami.

Zaposleni doživljajo tudi strah zaradi negotove situacije in prihodnosti. V času pandemije smo bili namreč priča številnim odpuščanjem, zaradi česar so zaposleni začeli razmišljati o dejstvu, da njihovo delovno mesto morda stoji na trhlih temeljih.

Kako torej poskrbeti, da bomo v času epidemije in po njej obdržali službo? Predvsem tako, da se osredotočimo na vseživljenjsko učenje in učenje novih veščin, ohranjamo zavidanja vredne delovne navade, dajemo ideje, ne negodujemo, iščemo rešitve ter na različne načine poskrbimo za doprinos k razvoju in napredku svojega podjetja. Takšni delavci so namreč za delodajalca nenadomestljivi, zato bodo službo lažje obdržali.

Pomena učinkovitih in zadovoljnih delavcev pa se zavedajo tudi delodajalci. Dobro počutje zaposlenih namreč postaja vedno večja prioriteta, številni delodajalci pa se sprašujejo, kaj zaposleni potrebujejo za dobro počutje, kako lahko dosežejo najboljšo kombinacijo dela od doma in dela v organizaciji ter povečajo njihovo motivacijo, vedno bolj se tudi osredotočajo na pomen duševnega zdravja na delovnem mestu.

Nekateri delodajalci ob opažanju večje produktivnosti pri delu od doma preizkušajo tudi krajši delovnik in druge nove prakse, ki lahko povečajo zadovoljstvo zaposlenih. Marko Verdev, direktor podjetja Mikro + Polo d.o.o., tako na primer v svoje podjetje uvaja neomejen plačan dopust, možnost zasebnih opravkov med delovnim časom, organizirane tematske zabave … Vse to lahko brez dvoma pozitivno vpliva na odnose v podjetju in prepotreben dvig morale med zaposlenimi.

 

Iskanje nove delovne sile

Številni zaposlovalci pa kljub krizi aktivno iščejo nove okrepitve, saj so v času pandemije zaradi uspešne prilagoditve na razmere morda še izboljšali svoje poslovanje. Tako je po številnih profilih danes povpraševanje še večje kot pred krizo, najverjetneje pa bo tako ostalo tudi v prihodnosti.


To je lahko izjemna priložnost za vse iskalce zaposlitve, da se vprašate, kako se lahko morda prekvalificirate in se tako prilagodite, da boste v prihodnje čim lažje zaposljivi. Poleg tega se je dobro pripraviti tudi na samo iskanje zaposlitve v času koronavirusa, ki prav tako ne poteka brez posebnosti – podjetja namreč razgovore večinoma izvajajo brez osebnega stika, prek spleta, zato sta pomen dobro pripravljenega življenjepisa in motivacijskega pisma ter dober nastop na video intervjuju še toliko pomembnejša.

Karierni portal Optius še vedno nemoteno objavlja aktualna prosta delovna mesta, na katera se lahko prijavite in naredite prvi korak na poti do nove kariere!


Pripravil team Optius.com

prijava na delovno mesto