Kako tudi med krizo ohraniti motivacijo za delo?

Pri Optiusu že dlje časa spremljamo splošno vzdušje med zaposlenimi v “koronski realnosti” in se zavedamo oteženih okoliščin na mnogih področjih dela. V tokratnem prispevku smo se zato vprašali, kaj lahko storimo, da tudi v danih razmerah ohranimo motivacijo za nove karierne uspehe!

Rešilna bilka v obliki cepiva je resda že na obzorju, a epidemije koronavirusa in z njo številnih preventivnih ukrepov to zimo najbrž še ne bomo v celoti odgnali. Večina nas je po dolgih mesecih omejitev, socialne izolacije in dnevnih odmerkov slabih novic že pošteno naveličanih koronakrize, kar se pri mnogih odraža tudi v nižji učinkovitosti in slabšem počutju na delovnem mestu.

Pri Optiusu že dlje časa spremljamo splošno vzdušje med zaposlenimi v “koronski realnosti” in se zavedamo oteženih okoliščin na mnogih področjih dela. V tokratnem prispevku smo se zato vprašali, kaj lahko storimo, da tudi v danih razmerah ohranimo pozitivno miselnost ter motivacijo za nove karierne uspehe!  

Zaščitite se pred virusom … negative!

“Prihaja kriza, podjetja bodo propadla, služb ne bo, plače se bodo znižale …” Ne dovolite, da bi vam tovrstne črnoglede napovedi, ki se te dni pogosto kot virus širijo med ljudmi, vzele veselje do dela. Obdajte se s posamezniki, ki v prihodnost zrejo z optimizmom in namesto tarnanja iščejo rešitve.

veseli sodelavci

Če ste že po naravi bolj pesimistične sorte, se poskusite vsaj delno odklopiti od novic ter svojo pozornost raje namenite kaki napeti seriji ali dobri knjigi. 

Predvsem pa ne pozabite, da vse le ni tako črno! So vaši službi zaradi kriznih razmer morda šteti dnevi? Zgolj pomislite, da je samo na našem zaposlitvenem portalu v tem trenutku na voljo skoraj 1000 prostih delovnih mest, in to na najrazličnejših področjih ter v celotni Sloveniji. Tudi v tej krizi namreč obstajajo podjetja s povečanim obsegom dela, ki potrebujejo okrepitve.

Poleg tega v naši karierni svetovalnici na vas čaka množica brezplačnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo do nove zaposlitve. Preberite si, kako sestaviti odličen življenjepis in prepričljivo spremno pismo, zablesteti na razgovoru na daljavo ali urediti svoj LinkedIn profil, da vas bodo delodajalci prej opazili. Z našim E-informatorjem ste lahko celo brezplačno obveščeni o prostih delovnih mestih, ki vam najbolj ustrezajo! Vzemite torej usodo v svoje roke in se odpovejte pesimizmu.

Vzpostavite dnevne rutine in se jih držite

Se v domači pisarni težje pripravite do dela? Vam manjka tisti “pozitivni pritisk” pisarniškega okolja, ko ob pogledu na zaposlene sodelavce tudi sami lažje pričnete z opravili? Se ob skrbi za otroke in gospodinjstvo težje osredotočite na službene naloge?

izcrpanost 

Vzpostavite dnevne rutine, s katerimi lahko delno posnemate potek svojega dne v pisarni. Zjutraj se uredite in oblecite v podobna oblačila, kot jih nosite v službi, si skuhajte kavo in poskrbite, da boste z delom pričenjali ob isti uri kot na delovnem mestu.

Male rutine vam lahko služijo tudi kot psihološka znamenja, da je nastopil čas za delo. Odmor denimo zaključite s sadjem ali skodelico čaja, nato pa si vzemite čas, da se znova umirite, in s ponovnim vklopom računalnika tudi simbolno prekinite s pavzo.

Strukturiran urnik je ključnega pomena za zdravo razmerje med delom in prostim časom. Če boste z delom pričenjali vedno kasneje ter podlegli motnjam, se bo vaš delovnik zavlekel pozno v popoldan ali celo večer, ob čemer vam bo zmanjkalo časa za prostočasne dejavnosti in prepotrebno sprostitev pred naslednjim izzivom.

Zapodite se za malimi zmagami

Posebej ko ob sebi nimate sodelavcev ali prijateljev, ki bi vas spodbujali in bili nenehno na voljo za kratek posvet, se marsikateri izziv zdi težji. Prav zato je še toliko pomembneje, da svoje naloge razdelite na manjše delčke in si zastavite kratkoročne cilje. Pripravite spisek nalog, ki jih morate opraviti do kosila ali popoldanskega sestanka, ter se namesto na 14-dnevni plan dela najprej osredotočite nanje. Tako boste lažje dosegli veliki cilj.

plan todo

 

Obenem je pomembno, da se pri manjših opravilih časovno omejite ter tako preprečite, da bi z njimi izgubili preveč časa. Če denimo veste, da morate naslednjo nalogo opraviti v pol ure, je verjetnost, da boste med delom pokukali na družabna omrežja, precej manjša.  

S podobnim trikom si lahko pomagate pred zahtevnejšemi ali manj prijetnimi nalogami, s katerimi mnogi v strahu odlašamo. Zastavite si cilj, da boste pri nalogi vztrajali 10 minut, nato pa si boste lahko vzeli prvi odmor. Po preteku tega časa boste pogosto ugotovili, da odmora ne potrebujete, ter nadaljevali z delom. V večini primerov je namreč najtežje začeti, ko pa delo steče, je vsak izziv mnogo lažji.

Motnjam pokažite vrata

Če med delom nekaj zmoti našo pozornost, pogosto potrebujemo precej časa, da se zberemo nazaj in nadaljujemo z delom. Prav zato je za delovno motivacijo ključnega pomena, da omejite motnje okrog sebe. Med delovnim časom deaktivirajte vsa nenujna obvestila na svojem telefonu, zaprite nenujne zavihke v brskalniku, med pomembnimi opravili pa ne odgovarjajte na elektronsko pošto ali sporočila sodelavcev.

Če so z vami doma otroci, skupaj vzpostavite pravila, kdaj in s kakšnim razlogom vas lahko zmotijo. Najbolje je, če v sodelovanju z najmlajšimi naredite urnik, kdaj se boste skupaj učili ali igrali ter kdaj se morajo zaposliti sami. Poskrbite, da bodo imeli v takšnih trenutkih dovolj dela ter jih za spoštovanje pravil ustrezno nagradite.

Uredite si svojo domačo pisarno

Delo iz postelje ali dnevne sobe se zdi mamljiva ideja, a ga ne priporočamo. V psihološkem smislu se najbolje obnese, če si uredite poseben prostor ali kotiček, namenjen zgolj delu. Tako boste ob vstopu vanj že v mislih preklopili na režim dela in se lažje zavihali rokave.

urejena pisalna miza 

Če pa boste svojo sedežno garnituro ali posteljo pričeli povezovati z delom, ima lahko to negativne posledice na vaše počutje in celo povzroči motnje spanca. Poleg tega se boste v prostoru, kjer se obenem tudi sproščate in preživljate svoj prosti čas, težje zbrali in popolnoma osredotočili na delo.

Uredite si prostor, na katerem vam bo prijetno. Poskrbite za dovolj veliko pisarniško mizo, vložite v kakovosten in ergonomsko oblikovan pisarniški stol in se pravilno namestite. Če se boste pri vsakdanjem delu tako v fizičnem kot v psihološkem smislu dobro počutili, se ga boste tudi lotili z večjim veseljem.

Postavite si izziv

Zakaj ne bi vsaj občasno nekoliko popestrili delovnega dne? Denimo tako, da tekmujete sami s seboj in ustvarite nekaj pozitivne napetosti. Lahko za pripravo tedenskega poročila porabite tudi 10 minut manj kot običajno? Ste sposobni na elektronska sporočila namesto v eni uri odgovoriti v 45 minutah? Poskusite! Morda boste spoznali, da lahko z določenimi nalogami opravite veliko hitreje, kot ste mislili. Obenem lahko na ta način nadgrajujete svoje veščine, postanete bolj zbrani in seveda učinkovitejši pri svojem delu.

Nagradite se

Pogosto že majhna spodbuda lahko pripomore k veliki spremembi in posameznika dodatno motivira. Zadajte si cilj, da boste z nalogami opravili do 16:00 in se za uspeh nagradite z epizodo svoje najljubše serije, tablico pregrešno dobre čokolade ali sproščujočo kopeljo.

delo na kavcu 

Eksperimentirajte in poiščite sebi najljubše strategije  

Strategij, kako učinkovito delati od doma, je ogromno, vsakomur pa ugaja nekaj drugega. Zato je bistveno, da se ne oprimete čisto vsakega nasveta, ki ga zasledite (tudi v tem članku!), temveč izberete tiste, ki vam najbolj ugajajo ter prinašajo najboljše rezultate.

Nadgradite svoja znanja in veščine

Še nikoli poprej ni bilo na voljo toliko različnih spletnih tečajev in virov informacij – tudi brezplačnih. Še posebej če zaradi trenutne gospodarske situacije načrtujete karierno spremembo, je odvečni čas v obdobju omejitev popolna priložnost, da se oborožite s koristnimi dodatnimi znanji in izbrusite svoje veščine. 

Obenem imate sedaj odlično priložnost, da se osredotočite na področja, za katera prej zaradi dela niste imeli toliko časa: učenje tujega jezika, mehke veščine, nova tehnična znanja itd. Pomembno je le, da čim prej pričnete vlagati v svoje sposobnosti in se pri raziskovanju novih kariernih možnosti ne zanašate na okolico ali splet naključij.

Poiščite pomoč

Ste se zaradi negotovosti, slabe finančne situacije ali osamljenosti znašli v stiski? Naj vas ne bo sram prositi za pomoč ali usmeritev. Pogovorite se s sorodnikom ali prijateljem, po pomoč pa se lahko obrnete tudi na specializiranega terapevta, ki vam bo v teh dneh prisluhnil prek videoklica ali telefona.

Če ste se poklicno “zaplezali” in opravljate delo, ki vam je vsak dan manj po godu, obenem pa ne veste, kam se v trenutnih razmerah preusmeriti, se lahko pogovorite tudi s poklicnim svetovalcem na Zavodu za zaposlovanje, ki vam bo predstavil najboljše možnosti in skupaj z vami poiskal primerno rešitev.

Poiščite smisel v dobrih delih

Tisti, ki se v teh časih zaradi narave svojega dela soočajo z upadom posla ali začasno celo ne morejo delati, se pogosto počutijo nekoristne in zatavajo v negativna občutja. V primeru, da imate tudi sami nekaj odvečnega časa, ga lahko unovčite tako, da v obdobju, polnem izzivov, priskočite na pomoč drugim ter si z dobrimi deli povrnete osebno zadovoljstvo.

pomoc starejsim 

Kot prostovoljec lahko denimo pomagate v domovih za starejše, se odpravite po nakupih za svoje ogrožene sosede ali pa mladim prek spleta nudite podporo pri učenju. Če veste za koga, ki je v teh dneh posebej osamljen ali se je moral zaradi okužbe s koronavirusom izolirati, mu nekajkrat tedensko ponudite družbo prek telefona ali videoklica. In ne pozabite: štejejo že malenkosti!

Predvsem pa poskrbite zase!

Celodnevno strmenje v računalniški ekran, neredna prehrana, premalo gibanja in odsotnost socialnih stikov niso vašemu delu v nikakršno korist. Da boste v službi učinkoviti, je namreč nujno, da si vzamete dovolj časa zase in ustrezno skrbite za svoje zdravje:

  • Ostanite aktivni in se vsak dan podajte vsaj na kratek sprehod ali tek.
  • Na vašem jedilniku naj ne manjka sadje in zelenjava, uživajte lahke jedi ter obroke razporedite preko celega dne.
  • Ne zanemarite stikov – tako v službi kot izven nje. Pokličite sodelavce, prijatelje ali bližnje ter jih vprašajte, kako so.
  • Privoščite si malce užitka, pa naj bo to v obliki sladice, dobrega filma ali nakupa kakšne malenkosti na spletu.

 


Prijava na newsletter