Kdaj ste nazadnje posodobili svoj življenjepis?

Novi koronavirus je (in še bo) mnoge prisilil v nepričakovane karierne spremembe. Če ste se po mnogih letih varne zaposlitve tudi sami znašli v skrbeh ali celo že pristali na trgu dela, je skrajni čas za enega najpomembnejših korakov v boju na nove priložnosti - posodabljanje življenjepisa!

CV, stari prijatelj … 

Če ste v trenutni službi že dlje ali ste do dela v preteklosti večinoma prišli na podlagi mreženja in priporočil, se je na vaši datoteki z življenjepisom najbrž nabralo kar nekaj digitalnega prahu. Zagotovo je v času, odkar ste ga zadnjič komu poslali, v vaši karieri prišlo do številnih sprememb, spremenila pa se je tudi situacija na trgu dela. Prav zato je bistveno, da svoj življenjepis temeljito prevetrite, saj ga boste le tako lahko učinkovito in predvsem pravočasno uporabili, ko se na obzorju pojavi nova priložnost. 

Življenjepis še vedno prvi odpira vrata

Najprej pomemben poudarek: da, življenjepis še vedno šteje! Je vaša osebna izkaznica pri vstopu na trg dela ter dokument, od katerega je odvisno, ali se boste lahko podrobneje predstavili bodočemu delodajalcu in morda celo dobili zaposlitev. Življenjepis mora zato predstavljati popis vseh vaših kariernih dosežkov, znanj, izkušenj, lastnosti ter seveda vaše izobrazbe. 

Torej, kdaj ste ga nazadnje posodobili? 

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je življenjepis modro ves čas dopolnjevati. Ko se karierno vzpenjate, sprejemate vse več odgovornosti in razpolagate z vse več znanji in kompetencami, je namreč bistveno, da slednje vestno popisujete. Če v CV-ju nimate navedenih vseh delodajalcev in zadolžitev, je skrajni čas, da vsebino nadgradite. Posebej pozorni bodite na znanja, ki se si jih pridobili tekom dela ali ob slednjem, denimo na tečajih ali delavnicah. Ne pozabite omeniti tovrstnih znanj ter dokumentov, ki jih potrjujejo. 

Drugi pomemben aspekt posodobitve življenjepisa pa je njegova oblika. Če vaš življenjepis izgleda zastarelo in neprivlačno ter jasno razkriva, da ste ga ustvarili v nekem drugem obdobju, boste z njim bistveno težje pritegnili potencialnega delodajalca. Oblikovalske smernice in trendi se spreminjajo, zato je ključno, da ste v koraku z njimi. Upoštevajte tudi, da priljubljeni format Europass danes ni več tako široko sprejet in mnogi delodajalci ga zavračajo, saj menijo, da ne odraža kreativnosti in iznajdljivosti kandidata. 

Pa morate biti za posodobitev življenjepisa s sodobnimi grafičnimi elementi in privlačno obliko mojster spletnega oblikovanja? Seveda ne! Na spletu lahko dostopate do neštetih spletnih strani, ki ponujajo že pripravljene predloge (Canva, Freesumes, cv-template.com itd.). Vi predlogo samo prenesete, nato pa vanjo vnesete lastne podatke, naložite svojo sliko in prilagodite kakšno podrobnost. Nekatere predloge so sicer plačljive, a brez skrbi: z malo iznajdljivosti lahko najdete tudi nekatere brezplačne. Nekaj jih je na voljo tudi v Microsoftovem urejevalniku besedil Word. 

Za tiste bolj vešče je možnosti še mnogo več, saj lahko v programih, kot so Microsoft Word, Indesign ali Photoshop, sami oblikujete privlačen življenjepis, ki bo unikaten in bo tako še bolj izstopal iz množice. 

posodobljen cv

Osveženo in prilagojeno! 

Tako je, osvežen življenjepis predstavlja le del vaše domače naloge! Ni namreč bistveno le, da v njem zajamete vse relevantne informacije, temveč tudi, da jih pravilno razporedite. Življenjepis morate namreč prilagoditi delovnemu mestu oz. tipu dela, na katerega se prijavljate. Kaj to pomeni? 

Da izpostavite tiste informacije, ki so za delovno mesto, za katerega se potegujete, bistvenega pomena! Predvsem tisti, ki imate zelo raznolike izkušnje, bodite previdni. Če jih boste nanizali na nepregleden način, namreč obstaja nevarnost, da delodajalec ne bo mogel izluščiti bistva in si odgovoriti na vprašanje, zakaj ste prav vi primeren kandidat. 

Iz vašega življenjepisa naj bodo jasno razvidni znanja in izkušnje, zaradi katerih ste primerni za točno določeno delovno mesto. Poskrbite, da bodo pravi podaki takoj padli delodajalcu v oči ter da boste o ključnih izkušnjah resnično posredovali vse informacije. Ne veste, kako pogosto se zgodi, da kandidat na razgovoru omeni izkušnje in znanja, ki jih v življenjepisu ni zaslediti. Uporabite alineje, odebelite bistvene podatke, pomagajte si z različnimi barvami, pisavami, infografikami … 

Bistveno je, da ne predpostavljate, da bo delodajalec sam sklepal, kaj vse ste že počeli in kaj vam gre najbolje od rok. O vas bo namreč izvedel le toliko, kot mu boste izdali v življenjepisu. 

Kaj pa tip življenjepisa? 

Svoje izkušnje delodajalcu lahko predstavite na več načinov, saj je tudi na našem trgu dela uveljavljenih več tipov življenjepisov. Najpogostejša je sicer kronološka oblika življenjepisa, ki je še posebej primerna za kandidate z več izkušnjami, ki želijo jasno predstaviti svojo karierno pot. Za tiste, ki bi radi izpostavili veščine, ki so najpomembnejše za določeno delovno mesto, pa bosta primernejši kombinirana ali ciljno usmerjena oblika življenjepisa. Tu sta še akademska oblika, ki se uporablja za prijavo na delovna mesta s področja znanosti, ter funkcijski življenjepis, ki izpostavlja konkretna znanja, ne pa tudi preteklih delovnih mest. 

Ste se v množici tipov izgubili in ne veste točno, kateri tip življenjepisa uporabiti? Brez skrbi, saj vam bo pri odločitvi pomagal naš prispevek Katera oblika CV-ja je prava zame. In za tiste, ki bi namesto osvežitve raje sestavili tudi čisto nov življenjepis, je tu zapis o njegovih obveznih elementih

Ne pozabite na življenjepise na zaposlitvenih portalih! 

Ste po dolgih urah končno sestavili življenjepis, ki ga boste s ponosom pošiljali potencialnim delodajalcem. Odlično! A ne veselite se prehitro, saj vas čaka še ena sicer nezahtevna, a pomembna naloga. Posodobiti boste morali namreč tudi življenjepise v bazah podatkov na zaposlitvenih portalih. Delodajalci namreč v slednjih brskajo za kandidati, zato ne zamudite priložnosti, da bi se jim predstavili z vsemi svojimi znanji in veščinami. In kar je najpomembneje: posodobljeni življenjepisi se bodo iskalcem kadrov prikazali prvi! Zato ne odlašajte in čim prej preglejte svoje profile. Na portalu Optius lahko to storite s pomočjo te povezave

Kako vem, ali je moj življenjepis dovolj dober? 

Najboljši pokazatelj, kako dobro imate napisan življenjepis, je število zaposlitvenih razgovorov, na katere ste vabljeni. Če kljub stalnemu pošiljanju prijav niste vabljeni na noben razgovor, je to lahko znak, da z vašim CV-jem nekaj ni v najlepšem redu. Poglejte, če ima vse obvezne elemente, preverite še enkrat pravopis in odstranite morebitne tipkarske napake ter se prepričajte, da ste izpostavili prave informacije. Če po nekaj spremembah ne bo uspeha, je morda najbolje, da življenjepis napišete na novo. 

Predvsem je pomembno, da ne obupate. Eksperimentirajte in spremljajte uspešnost različnih pristopov. Več truda boste vložili, prej boste za to poplačani - v obliki nove službe, seveda! Kljub vsemu pa se morate zavedati, da uspeh ne bo prišel čez noč, predvsem v trenutni gospodarski situaciji. A ne obupajte, temveč bodite potrpežljivi in predvsem zaupajte vase ter v svoje sposobnosti. Ne jemljite zavrnitev kot neuspeh, temveč kot nujne postaje na poti do zmage. 

Želimo vam vso srečo!