Kakšno je zaposlovanje zaradi koronavirusa?

Naj v teh časih sploh še spremljam prosta delovna mesta in prijavljam nanje? Seveda.

Mnogim iskalcem zaposlitve se v teh težkih časih, ko koronavirus hromi življenje praktično povsod po svetu, upravičeno poraja vprašanje: “Naj sploh spremljam prosta delovna mesta in se prijavljam nanje? Kako se sploh lotiti iskanja službe v krizi in kako ostati motiviran

Te dni se zaradi vsesplošne krize in kaosa, ki ga je povzročilo bliskovito širjenje koronavirusa, iskalci zaposlitve in ostali, ki iščejo nove karierne priložnosti, na nas obračajo z drugačnimi vprašanji kot sicer. Je sploh še smiselno v nastali krizi iskati nova delovna mesta? Ali bodo razgovori za delo potekali kljub strogim ukrepom in samoizolaciji. Ali iskanje zaposlitve sploh še poteka? 

Optius kljub krizi še vedno išče nova delovna mesta za vas! 

Na karierno zaposlitvenem portalu Optius delo poteka nemoteno - seveda s to razliko, da vsi zaposleni svoje delo opravljamo varno od doma. Vsak dan sproti skrbimo, da vam po spletu prenesemo najnovejše informacije o prostih delovnih mestih. Mnogo je delodajalcev, ki tudi v teh negotovih časih potrebujejo nove sodelavce ali pa se zavedajo, da jih bodo potrebovali takoj, ko se bo stanje v zvezi s koronavirusom umirilo in se bo gospodarstvo ponovno »pobralo in zagnalo«. 

Če ste te dni odvečni prosti čas izkoristili za brskanje med oglasi za zaposlitev, ste morda zasledili tudi kakšnega, ki vam je pisan na kožo. A glede na situacijo se morda sprašujete, če se je na želeno delovno mesto smiselno prijaviti. So zaposlitveni oglasi sploh aktualni? Naš odgovor je, da so! Zatorej ne morete izgubiti ničesar, če v varnem objemu domačega kavča uredite svoj življenjepis, mu dodate spremno pismo in poskusite srečo. Ne čakajte, da se situacija pomiri, saj imajo drugi prav tako kot vi več časa, da se prijavijo. Naj vas prepozna prijava na delovno mesto ne stane sanjske službe. 

Ukinjeni oglasi se sproti umikajo

Tisti delodajalci, ki so še do pred nekaj dnevi na portalu objavili prosta delovna mesta, zdaj pa se je njihova situacija zaradi razmer spremenila, so oglase že umaknili. Kljub nastali situaciji pa na portalu Optius opažamo, da delodajalci še iščejo nove sodelavce in še vedno nameravajo zaposlovati dodatne kadre. 

Opažamo tudi, da so se delodajalci v luči dejstva, da bo delo v prihodnjih nekaj tednih za veliko ljudi potekalo zgolj od doma, ustrezno prilagodili situaciji. Vse več jih namreč delo nadaljuje z razgovori na daljavo, torej prek Skypa ali drugih podobnih komunikacijskih orodij. V teh časih tako videoklic omogoča kadrovnikom in iskalcem nove službe, da kljubujejo nastali situaciji. 

Zaposlovanje se zaradi koronavirusa ni ustavilo

Izkoristite moderno tehnologijo sebi v prid

Iskanje zaposlitve torej poteka kljub trenutni krizi. Zavedamo se namreč, da bo tudi epidemija minila in življenje bo moralo teči naprej, z njim pa tudi gospodarstvo. Seveda pa verjamemo, da ste v teh dneh mnogi zaskrbljeni glede prihodnosti. Nekaterim v glavi že odzvanja misel na brezposelnost, ker se bodo podjetja znašla v krizi, tisti, ki iščete prvo zaposlitev, pa se morda sprašujete, če vam bo v kratkem sploh uspelo. 

Z negotovostjo se je v svojem zapisu soočila tudi naša najnovejša sodelavka Kaja, ki je svoje misli strnila v osebnem zapisu Moja prva zaposlitev in koronavirus - kako se znajti glede na dano situacijo?

Kot ugotavlja Kaja, lahko v takšnih trenutkih kljub težki situaciji storite mnogo koristnega za svojo nadaljnjo kariero, sploh na področju novih znanj in veščin. In takšen pristop gre z roko v roki tudi s projektom iskanja zaposlitve. Če ste pri tem že malce iz vaje, obvezno preverite, kako se lotiti iskanja službe v skladu z najnovejšimi smernicami ter kako se lotiti načrtovanja kariere. Primerno bero nasvetov najdete tudi vsi, ki v teh težkih časih iščete prvo službo

Moderna tehnologija nam namreč omogoča neomejene možnosti za komunikacijo na daljavo, veliko od teh pa je tudi brezplačnih. Ne bojte se stopiti v stik z potencialnimi delodajalci prek videoklica, temveč to opcijo unovčite v svoj prid. Kot ugotavljamo pri Optiusu, ima zaposlitveni intervju na daljavo za mnoge celo veliko prednosti. 

Z videoklicem denimo prihranimo na času (ni se nam treba nikamor peljati) in gorivu, mnogi pa imajo pri tem načinu tudi manjšo tremo. Da boste tudi prek videopovezave blesteli, si obvezno preberite, kako se pripraviti na videointervju ter kako samozavestno izpeljati razgovor. Mnogim sploh glede na situacijo ne bo lahko, zato vam utegnejo koristiti nasveti, kako pomiriti živčnost pred razgovorom

Ostanite mirni in zgrabite priložnost

Verjamemo, da vas v teh dneh mučita negotovost in strah, a hkrati vam polagamo na srce, da ostanete mirni in najprej poskrbite zase ter svoje bližnje. Če vam manjka zagona, vam morda pomaga kak naš članek pod rubriko motivacija.  

Naj se vrnem k naslovu tega članka: Naj v teh časih sploh še spremljam prosta delovna mesta in prijavljam nanje? Seveda. Saj veste kaj pravi stari rek: »Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.« Zgrabite jo s svojo prijavo na zaposlitveni oglas.

Pa srečno!

 

Pripravila: Nina Kren, Optius.com