Kako se pripraviti na video intervju?

Če iščete službo v tujini, imate veliko možnosti, da bo potencialni delodajalec želel z vami opraviti zaposlitveni intervju preko video konference. Torej se je dobro že vnaprej pripraviti na pogovor preko spletne kamere.

Naredite testni intervju

Če niste še nikdar sodelovali v video klepetu, potem opravite testni intervju, da se izognete nekaterim neprijetnim napakam. Prosite prijatelja, da z vami opravi zaposlitveni intervju. Vzemite si vsaj pol ure in vadite odgovarjanje v spletno kamero, na ta način boste postajali vse samozavestnejši, ugotovili boste morebitne tehnične pomanjkljivosti (npr. slab zvok) in umaknete morebitne motnje in moteče predmete, ki čisto preveč pritegnejo pozornost (kakšni "posebni" posterji na steni za vami itd.).

Nekaj nasvetov, kako se lotiti video intervjuja:

  • Za vajo lahko uporabite Skype, ki je brezplačen za uporabo.
  • Ne pozabite na prostor, kjer boste opravili video intervju. Poskrbite, da bo prostor predvsem urejen, tih in brez večjih možnosti za zunanje motnje. Bodite pozorni, kaj vse je vidno za vašim hrbtom in bi bilo lahko moteče za vašega sogovornika.
  • Pazite na osvetlitev - izogibajte se luči, ki sveti direktno nad vami, saj bi to metalo temno senco na obraz in bi izgledali neprespani. Raje uporabite osvetlitev s strani ali spodaj, seveda pa tudi da ni premočna in ne premedla.
  • Kljub temu, da ste v domačem okolju in imate video razgovor, se morate primerno urediti in imeti pravilen pristop. Bodite urejeni in oblečeni, kot bi šli dejansko na formalni razgovor. Ob samem pogovoru se ne obračajte preveč, bodite mirni, sedite vzravnano - ne počnite nekaj kar bi odvrnilo oz. zamotilo vašega sogovornika.
  • Ne pozabite na nasmeh in poskrbite za očesni kontakt - to pomeni, da ne gledate v ekran računalnika ampak v kamero, kar vas lahko sprva malo zmede - ampak zato pa je potrebno upoštevati prvi nasvet - vaja, vaja in še enkrat vaja.
  • Bodite samozavestni in občasno uporabljajte tudi mimiko rok. Vaši odgovori naj ne bodo predolgi, nekateri prisegajo na zakon treh - na vsako vprašanje podate največ tri stavke, tri trditve, tri primere ...

Vir: the Undercover Recruiter

 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.