Kako samozavestno izpeljati sestanek ali razgovor?

Si predstavljate, da ste na sestanku z direktorjem ali na zaposlitvenem razgovoru, vam pa se trese glas, delujete živčno in nikogar ne gledate v oči? Včasih namreč ni pomembno kaj povemo, ampak bolj kako to povemo.

Spodaj si preberite 7 načinov, kako postati bolj samozavestni:

1.   S seboj nosite svoje zapiske

Pravijo »pametni pišejo«, to še kako drži. Pripravite si zapiske in jih prinesite s seboj na sestanek ali razgovor. Nihče vam ne bo zameril tega, zapiski pa vam bodo pomagali, da se boste zbrali in fokusirali na to, kar želite povedati.

2.   Osredotočite se na občinstvo

Če se na sestanku osredotočite nase lahko izgubite samozavest in fokus na predstavitev. Osredotočite se torej na svoje občinstvo, saj boste tako lahko tudi razbrali kaj jih res zanima in predstavitev ustrezno prilagodili.

3.   Glejte ljudi

Samozavestne osebe se ne bojijo očesnega stika. Ko govorite glejte ljudi, še pomembneje pa je, da jih gledate, ko oni govorijo vam.

4.   Bodite neposredni

Poskusite se izogibati uporabe »mašil« - polnilnih besed,  preoblikovanja stavkov, saj bo le to zmanjšalo vašo verodostojnost.

5.   Umirite se

Umirite se, zadihajte in upočasnite svoj govor, dihanje vam bo pomagalo, da se sprostite.  Namreč počasnejši in premišljen govor pomeni, da veste kaj želite povedati. Nasprotno pa hiter govor pokaže kako ste živčni, in da to, kar želite povedati ni tako zelo pomembno.

6.   Pazite na govorico telesa

Govorica vašega telesa je pomembna, zato sedite pokončno in pogumno zavzemite prostor, ki vam pripada. Tako boste z vašo govorico telesa sporočili, da si zaslužite biti na tem mestu. 

7.   Napolnite se s pozitivno energijo

Pred samim sestankom se napolnite s pozitivno energijo – poslušajte glasbo, ki vam je všeč, poglejte kakšen smešen video, telovadite ali pa pojdite ven na svež zrak. Tik pred vstopom na sestanek, 10 krat močno stisnite dlan ob dlan. Tako se boste sprostili in lažje pripravili. 

Vir: www.monster.com