Kako lahko izstopim iz množice na on-line kariernem sejmu?

Zakaj je on-line karierni sejem odlična priložnost za nove karierne priložnosti? Preveri v nadaljevanju.

Kako izstopim iz mnozice na online kariernem sejmu

1. Uredite se profesionalno

Večina pogovorov se bo sicer odvijalo preko klepetalnikov. Nekateri delodajalci pa bodo morda z vami želeli vzpostaviti stik preko video pogovora. Da bi naredili kar najboljši vtis, se uredite tako, da boste izgledali profesionalno in ustrezno delovnemu mestu, za katerega se potegujete.

2. Na online karierni sejem se povežite iz prostora brez motečih dejavnikov

Planirati morate tudi, od kje se boste povezali na online karierni sejem. Idealen je tih in miren prostor, brez motečih dejavnikov. V kolikor se boste povezovali preko kamere, je smiselno razmisliti tudi o urejenosti prostora. Kljub majhni kameri, delodajalci lahko vidijo veliko ozadja. Naj bo okolje za vsak primer urejeno in naj za vami ne bodo kupi umazanega perila ali neoprane posode.

3. Bodite pripravljeni, da se izpostavite

Najlažje in hkrati najslabše, kar lahko naredite na online kariernem sejmu je, da ne naredite nič - da ste le opazovalec. Namen sejma je ravno v tem, da se angažirate, vzpostavite kontakte, se izpostavite.
Ko se enkrat povežete z delodajalcem v klepetalniku je na vas, da se predstavite in sprašujete vprašanja o organizaciji in prostih delovnih mestih. Od udeležencev delodajalci pričakujejo, da se dobro predstavite in da se ob tem počutite dovolj samozavestne.

4. Uporabite čisto, brezhibno poslovno komunikacijo

Na online kariernem sejmu poteka večina komunikacije preko pisnih sporočil v klepetalnikih. Da bi naredili kar najboljši prvi vtis, uporabljajte pravilno pisno slovenščino in pišite v celih stavkih. Slovnica je vsekakor pomembna. Emotikoni, okrajšave in sleng niso primerni za komunikacijo z delodajalci.

5. Bodite pozorni na govorico telesa v video razgovoru

Cilj pogovora je, da se predstavite kot samozavesten in kompetenten iskalec zaposlitve. Če se udeležite video pogovora, ne pozabite na držo telesa, očesni stik s kamero, položaj rok, izogibajte se nervoznim gibom kot so tapkanje s prsti ob mizo, vrtenje papirja ali bloka v roki, prižiganje in ugašanje kemičnega svinčnika, praskanje po obrazu in podobno. Govorite razločno in se poleg vsebine pogovora osredotočite tudi na še bolj zgovorno govorico – govorico telesa, ki jo s telesom sporočate sogovorniku na drugi stani kamere.

6. Vprašajte za naslednji korak in kontaktne informacije

Ko se na online kariernem sejmu pogovarjate s predstavnikom podjetja, predlagajte naslednji korak - vprašajte, če lahko pošljete vaš življenjepis. Lahko vprašate tudi, kakšni so naslednji koraki v procesu – se morda lahko povežete s kadrovsko službo, izpolnite prijavo na delovno mesto ali počakate na povabilo na osebni razgovor?
Preden se poslovite, si zagotovite kontaktne informacije. Nekateri delodajalci bodo imeli vsem dostopne kontaktne informacije. V kolikor kontaktnih informacij nimajo, jih vprašajte, kako lahko ostanete v kontaktu z njimi.


Pripravila: Mojca Tomšič, Optius.com
Vir: Ramussen