Honorarno delo od doma

Honorarno delo v večini primerov poteka od doma. Tovrstno delo prinaša kar nekaj prednosti, saj na tak način prihranimo čas in denar, ker se nam ni treba voziti na delovno mesto.

Honorarno delo v večini primerov poteka od doma. Tovrstno delo prinaša kar nekaj prednosti, saj na tak način prihranimo čas in denar, ker se nam ni treba voziti na delovno mesto.

Prinaša tudi bolj fleksibilen delovni čas, v primeru, da honorarno delo opravljamo ob redni zaposlitvi, pa nam je v prostem času tudi lažje delati v domačem, udobnem okolju.

Kaj sploh je honorarno delo?

Honorarno delo je oblika zaposlitve, ki jo izvajamo manj ur na teden kot redno zaposlitev. Tovrstno delo namreč v večini primerov nima dovoljšnega obsega, da bi ga lahko opravljali polni delovni čas. Plačilo je največkrat osnovano na urni postavki ali prometu, ki ga dosežemo z delom.

honorarno delo1

Seveda pa vsakega honorarnega dela ne moremo opravljati iz domače pisarne. V primeru, da si želite poiskati honorarno delo, ki vam bo omogočalo večjo fleksibilnost in delo od doma, lahko navdih najdete v nadaljevanju članka.

Honorarno delo od doma ponuja številne priložnosti, še posebej po izkušnjah s pandemijo covida-19, ki je naše dosedanje navade obrnila na glavo. V tokratnem članku opisujemo le ducat najpogostejših, vendar seznam prav gotovo ni popoln:

Sestavljanje

Sestavljanje vam omogoča, da poleg redne zaposlitve od doma precej enostavno zaslužite kakšen dodaten evro. Pogosto gre za sestavljanje raznih svinčnikov, koledarjev in drugih izdelkov, ki so priljubljeni predvsem v obdobju pred novim letom in pošiljanjem poslovnih daril.

Zavedajte se, da s tovrstnim delom najverjetneje ne boste obogateli, lahko pa zakrpate luknjo, ki so jo v vaši denarnici pustili božični nakupi.

Pakiranje

Poleg sestavljanja je zelo pogosto delo od doma pakiranje različnih izdelkov za spletne trgovine ali druge naročnike.

V primeru zanimanja za to delo se vnaprej dobro pozanimajte, da ga lahko res opravljate od doma. Številne spletne trgovine imajo namreč lastna skladišča, zato morate delo opravljati na njihovi lokaciji.

Pakiranje honorarno delo od domaPNG

Etiketiranje

Etiketiranjene zahteva nikakršnega posebnega predznanja. Z nekaj iskanja boste na internetu ali prek malih oglasov našli kar nekaj ponudb za etiketiranje od doma. Veliko uvoznikov in proizvajalcev namreč išče sodelavca, ki jim bo pomagal pri etiketiranju izdelkov. Tudi to delo lahko torej opravljate od doma, pripravite se le, da bo vaše stanovanje na koncu polno raznih izdelkov in ostankov etiket.

Dobra novica: ker delo ne zahteva posebnega miselnega napora, lahko ob etiketiranju gledate televizijo, poslušate glasbo ipd. – in tako vam bo čas hitreje minil!

Prevajanje

Obvladate enega ali več tujih jezikov? Prevajanje različnih dokumentov, podnapisov, navodil za uporabo in drugih besedil v tuje jezike ali slovenščino vam lahko prinese dober zaslužek. Hkrati lahko to delo brez problema opravljate od doma (ali kjerkoli drugje), saj potrebujete zgolj računalnik.

Delodajalce lahko o svojih prevajalskih storitvah obvestite prek oglasa ali pa poiščete spletno stran, ki nudi delo prevajalcem. Dobro je slediti tudi različnim skupinam na družbenih omrežjih (npr. Facebooku), v katerih lahko pogosto zasledite povpraševanje za različne prevajalske (ali lektorske) storitve.

Gre za zaposlitev od doma, ki je v primerjavi s prej omenjenimi tudi dobro plačana, vendar se je nikar ne lotevajte, če za to nimate primernega znanja oziroma izobrazbe, saj lahko zahteva tudi znanje specifičnega besedišča. V primeru slabe izvedbe ta prav gotovo ne bo ostala neopažena, posledično pa boste hitro izgubili stranke in na zelo konkurenčnem trgu prevajalcev dobili veliko črno piko.

Poučevanje jezikov

Če ste se našli v prejšnji točki, ker obvladate različne tuje jezike, lahko to znanje unovčite tudi za poučevanje jezikov. Pandemija covida-19 je tudi tečaje prestavila na splet, v tem času pa so številne stranke ugotovile, da jim takšna oblika dela še bolj ustreza, saj jim omogoča večjo fleksibilnost kot tečaji v živo.

Tovrstni tečaji pogosto tudi ne zahtevajo obsežne priprave, saj stranke pogosto želijo zgolj izpopolniti svoj nivo konverzacije. Seveda pa se jih lotite le, če imate za to dovolj predznanja in boste stranki resnično lahko pomagali – prav gotovo se ne želite ujeti v neprijetno situacijo, ko vam stranka zastavi vprašanje, na katerega ne znate odgovoriti.

Virtualni asistent

Zaradi lažjega usklajevanja dela in zasebnega življenja se številni podjetniki pogosto odločijo za pomoč virtualnega asistenta. Ta jim omogoči, da se osredotočijo na naloge, ki jim zagotavljajo najboljšo donosnost glede na vložen čas ter pomagajo pri strateškem načrtovanju in rasti podjetja.

Delo je primerno predvsem za tiste z ekonomsko izobrazbo ali z izkušnjami z administrativnimi deli, saj gre večinoma za tajniška opravila – ni pa nujno! Če odlično govorite kakšen tuj jezik, lahko storitve osebnega asistenta ponudite tudi na tujih trgih, kjer je tovrstno delo še bolje plačano. V nasprotju s prejšnjimi vrstami dela je to nekoliko manj fleksibilno, saj morate svoj urnik v večini primerov prilagajati osebi, ki vas zaposluje.

Spletni urednik

Verjetno dandanes težko najdemo podjetje, ki nima vsaj osnovne spletne strani, številna pa vanje vlagajo veliko truda in jih redno posodabljajo, da so čim bolj v koraku s časom.

Takšna podjetja pogosto potrebujejo storitve spletnega urednikovanja, kar navadno ne zahteva človeka za polni delovni čas. Tako podjetja pogosto najamejo zunanjega sodelavca, ki nekajkrat tedensko ali mesečno doda kakšno novičko, zamenja grafike, spremlja obisk spletne strani in podobno. Seveda v tem primeru brez določenih znanj (npr. spremljanje spletne analitike in drugih računalniških veščin) ne bo šlo.

izdelava spletnih strani honorarno delo

Izdelava spletnih strani

Tudi sama izdelava spletnih strani je zanimivo delo na domu, ki vam lahko na dolgi rok prinese lep zaslužek. Seveda tudi tokrat brez določenih znanj oziroma volje za učenje in hiter napredek ne bo šlo.

Izdelava spletnih strani pa danes na srečo niti približno ni več tako zahtevna kot nekoč, saj nam lahko delo močno poenostavijo različne platforme, kot sta na primer WordPress ali Wix. Slednji ponujata številne predloge, ki v večini primerov popolnoma zadoščajo za izdelavo nezahtevnih spletnih strani.

Upravljalec družbenih omrežij

Danes skorajda ne obstajaš, če te ni na družbenih omrežjih. Vseeno pa si vsa podjetja ne morejo privoščiti polno zaposlenih upravljalcev družbenih omrežij, zato to delo z veseljem prepustijo nekomu drugemu. Podobno kot pri spletnem urednikovanju pa se morate tudi tu zavedati, da boste za delo morali pokazati določena znanja. Za vidne rezultate in rast sledilcev bodo podjetja namreč potrebovala veliko več kot le kakšno objavo tu in tam.

Delo upravljalca družbenih omrežij med drugim zajema pripravljanje strategij za različna družbena omrežja, sledenje rezultatom in ciljem, upravljanje skupnosti, ustvarjanje vsebin, komunikacijo z naročnikom, oglaševanje na družbenih omrežjih itd. Pri tem je zelo pomembno tudi odlično poznavanje slovnice jezika, v katerem bodo pripravljene objave, saj lahko slaba priprava vrže slabo luč na celotno podjetje.

Toda brez skrbi, če na tem področju še nimate veliko izkušenj – s potrebnimi predispozicijami lahko z dovolj volje in želje po učenju hitro napredujete ter ustvarite dober zaslužek za delo od doma!

Pisanje člankov

Imate žilico za pisanje? Različni novičarski portali pogosto iščejo honorarne sodelavce, ki bi za njih pripravljali članke z različnih področij.

Pri pisanju novičk pa niste omejeni le na Slovenijo, predvsem v tujini je iskanje piscev krajših zgodb in blogov zelo pogosto in če ste vešči tujih jezikov, predvsem angleščine, priporočamo da preverite priložnosti za tovrstno delo tudi izven Slovenije.

Pogosto se stranke zanimajo tudi za optimizacijo že obstoječih člankov za spletne iskalnike ali pisanje člankov z določenimi ključnimi besedami, s pomočjo katerih se bodo vaše stranke zavihtele na prve strani iskalnikov, kot je na primer Google.

pisanje clankov honorarno delo

Transkripcija

Vam hitro tipkanje ne dela težav? Potem je lahko dobra ideja tudi transkripcija različnih posnetkov (npr. Intervjujev, oddaj in podobno) ali pretipkavanje tiskanih člankov ...

Če ste na minuto sposobni natipkati lepo število besed in vam posnetkov ni treba (pre)večkrat poslušati, vam lahko tako delo prinese precej lep zaslužek.

Spletno vplivništvo

Naj se dotaknemo še enega bolj zaželenih poklicev današnjega časa – vplivništva oziroma influencerstva! Tudi to delo lahko poteka od doma ali s katere druge lokacije (odvisno od naročnika). V tujini influencerji služijo milijone – Cristiano Ronaldo, najbolj dobičkonosen vplivnež na Instagramu, je samo leta 2021 z objavami zaslužil 85,22 milijonov dolarjev, za posamezno objavo pa računa 1,6 milijona. Ni slabo, kajne?

Seveda pa tega poklica ne morete opravljati brez dovolj velikega števila sledilcev na družbenih omrežjih, dobrih fotografij ali posnetkov ter drugih karakteristik, ki vas bodo ločile od množice drugih vplivnežev! Zato to prav gotovo ni delo, ki vam bo čez noč prineslo bajen zaslužek, gotovo pa lahko v primeru, da se vam uspe uveljaviti na družbeni sceni, z njim dobro zaslužite.

Kako pa je s plačilom?

Glede na to, da se honorarno delo ne uvršča med oblike redne zaposlitve, je tudi plačilo treba urediti na drugačen način. Možne rešitve za honorarno delo od doma so sledeče:

Avtorska pogodba

Avtorska pogodba izvajalca zaveže k opravljanju določenega dela, ki ga izroči naročniku, ta pa se zaveže, da bo avtorju zanj izplačal honorar. Pri tem lahko gre za individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti ali umetnosti, med katere se uvrščajo govorjena dela (govori, predavanja itd.), pisana dela (npr. članki, priročniki itd.) glasbena dela, fotografska dela in drugo.

Avtorsko pogodbo ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah, ki pa ne ponuja natančne opredelitve glede trajanje tovrstne oblike dela prek avtorske pogodbe.

Podjemna pogodba

Podjemna pogodba je zelo podobna avtorski pogodbi – od nje se namreč loči zgolj po predmetu pogodbe. Avtorska pogodba se lahko namreč uporablja samo v primeru, da je predmet pogodbe določeno avtorsko delo, v vseh ostalih primerih pa pride v poštev podjemna pogodba.

Predmet podjemne pogodbe je definiran precej široko, v Obligacijskem zakoniku je namreč navedeno, da se nanaša na posel, kot je na primer izdelava ali popravilo kakšne stvari, telesno ali umsko delo itd. Podjemna pogodba se torej največkrat uporablja pri obrtniških delih in popravilih, varstvu otrok, čiščenju prostorov itd.

Honorarno delo poleg redne zaposlitve

Zaradi določenih slabosti honorarnega dela, kot je na primer pomanjkanje stabilnosti ipd., se za tovrstno obliko dela pogosto odločijo že polno zaposlene osebe. V tem primeru lahko odprete popoldanski s.p., predpogoj katerega je sklenjeno delovno razmerje za polni delovni čas (40 ur na teden).

Dobra novica je, da so stroški za prispevke veliko nižji kot v primeru polnega s.p.-ja, hkrati pa lahko še vseeno normalno izdajate račune za svoje honorarne dejavnosti. Če vas tovrstna oblika dela zanima, pred začetkom nujno preglejte svojo zaposlitveno pogodbo in preverite, da ne vsebuje konkurenčne klavzule, ki bi vam prepovedovala opravljati določeno delo in ogrozila vaše delovno razmerje.

Kako poiskati delo od doma?

Če so vas prepričale prednosti honorarnega dela, vas verjetno zanima, kje poiskati prosta delovna mesta, ki jih lahko opravljate od doma. Za določene od zgoraj navedenih idej za delo od doma (kot so npr. prevajanje, pisanje člankov, transkripcija) lahko največ oglasov najdete na spletnih platformah, kot so Freelancer, Upwork, Toptal, Fiverr ipd. Če imate določeno znanje (npr. tujih jezikov), ki ga želite deliti z drugimi, vam priporočamo, da preverite tudi platformo Preply, na kateri strokovnjaki prek svojih profilov ponujajo najrazličnejša izobraževanja.

Pri uporabi takšnih in drugačnih platform za freelancerje se pozanimajte predvsem, kako prijaviti zaslužek, da bo vaše delo v skladu z zakonodajo in ne boste imeli težav pri dostopanju do svojega honorarja. Pazite tudi, da v vsej poplavi tovrstnih platform ne naletite na kakšno past, zato pred prijavo in vnosom osebnih podatkov vedno preverite, da gre za verodostojnega ponudnika.

Seveda pa lahko ponudbe za delo poiščete še kje drugje. Tudi na zaposlitvenem portalu Optius lahko pogosto najdete prosta delovna mesta delodajalcev, ki iščejo zunanje sodelavce in zaradi izkušenj s pandemijo pogosto celo spodbujajo delo od doma.

Pripravil: Optius.com

 


Prijava na newsletter