Bonton na spletu

V današnjem času se veliko našega življenja odvija na spletu – od sklepanja novih poznanstev, do prijav na delovna mesta ter na koncu koncev tudi opravljanje dela. Zato se pametno in preudarno obnašamo tudi na spletu.

Netiketa (angl. netiquette) ali internetni bonton so pravila, ki oblikujejo pisanje sporočil. Pod tem pojmom ne razumemo samo poslovnega komuniciranja, ampak tudi obnašanje na družbenih omrežjih.

Delodajalci večkrat opažajo, da so prijave kandidatov na delovna mesta napisane površno, s številnimi pravopisnimi napakami in kričečimi pisavami. Seveda tu ne mislimo manjših pravopisnih napak (izpuščena vejica, manjkajoče ločilo ipd.), saj se vsakdo kdaj zmoti. V primeru, da je vsebina prijave ustrezna, bo vsak delodajalec spregledal manjšo pravopisno napako. Če pa je prijava brez uvodnega dela in vsebuje samo en stavek, bo prejemnik po vsej verjetnosti mislil, da kandidat ni zainteresiran za prosto delovno mesto.

Še ena od pogostih napak, ki jo iskalci zaposlitve velikokrat napravijo nevede, je oddaja prijave na delo brez uvoda oziroma spremnega pisma. Res je, da so vse pomembne informacije o naših izkušnjah zajete v življenjepisu, vendar z dobro napisanim spremnim pismom dodatno izrazimo svojo željo po razpisanem delovnem mestu.

Ne smemo pozabiti, da je prvi stik najbolj pomemben, ne glede na to, ali osebo spoznavamo preko spleta ali osebno. Ko pošiljamo sporočila, pazimo, da so pravopisno in slogovno pravilna ter lepo oblikovana. Ko delodajalcu pošiljamo prijavo na delovno mesto, vedno pazimo, da napišemo resnične trditve ter smo pri navajanju dejstev natančni. Tekst naj bo napisan z enim tipom pisave in z eno barvo, ne uporabljajmo mavrice različnih barv.

Vsako sporočilo in priponko pred pošiljanjem še enkrat preverimo, če smo slučajno naredili kakšno napako. Preverimo tudi naslov, saj ima lahko sporočilo, poslano na napačen e-naslov, nepopravljive posledice. Vsekakor še kako drži latinski izrek »Motiti se je človeško«, vendar kljub temu pazimo, da je (predvsem pravopisnih) napak čim manj.

Bonton na spletu

Kadrovniki skoraj vsakega potencialnega kandidata pred ali po razgovoru preverijo na spletu. Tako vidijo, kako se obnaša na družbenih omrežjih in forumih. To veliko pove o značaju kandidata in mnogokrat lahko vpliva tudi na selekcijski postopek. Na spletu se zato vedno obnašamo primerno, nismo nestrpni, ne govorimo ali pišemo sovražno o drugih in ne širimo negativizma. Pazimo tudi, kaj objavimo na spletu, raznih forumih, saj vse postane javno in prav vsem dostopno. Če se z nečim ne strinjate in bi radi podali svoje mnenje, napišite konstruktivno kritiko –  presenečeni boste nad odzivom. Previdni smo tudi pri objavah na forumih, kjer naše mnenje kaj hitro postane javnega značaja. Svoje negativne kritike raje zamenjamo za konstruktivne predloge in se s tem izognemo slabim odzivom. Na ta način tudi potencialni delodajalci vidijo, da konflikte znamo reševati na korekten način.

Vsak pogovor ali sporočilo, še posebej v poslovnem svetu, poskušajte izpeljati čim bolj profesionalno. Navsezadnje tudi mi sami pričakujemo spoštljiv odnos od ljudmi, s katerimi smo v kontaktu ali navezujemo stike. Če bomo prijazni in korektni, bo oseba na drugi strani to začutila in tudi sama tako ravnala.

Ne le, da z ustreznim internetnim bontonom izboljšamo svojo prisotnost na spletu, pač pa s pravilno uporabo netikete povečamo tudi svoje možnosti za zaposlitev. Naj “več sreče kot pameti” ne velja za vas - upoštevajte zgornje nasvete in se uspešno izognite spletnim pastem.

Pripravila: Kristina Zalaznik, Skrbnica ključnih strank / HR Svetovalka
Vir slike: Freepik, Pexel

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.