Ste zamenjali službo, pa bi se radi vrnili nazaj v staro?

Ko enkrat zamenjamo službo z mislijo, da gremo na boljše niti ne pomislimo, da bi lahko prišli na slabši položaj. Zato je ohranitev dobrega odnosa s prejšnjimi sodelavci in še posebej s šefom ključnega pomena. Edino tako boste mogoče imeli možnost povratka.

Ste pred kratkim zamenjali službo in vam ne ustreza oziroma ni tako, kot ste na začetku mislili, da bo? In zaradi tega razmišljate, da bi se vrnili v staro? To je izvedljivo, vendar pa je odvisno od razloga, zakaj ste zapustili prejšnjo službo. Če je prišlo do neskladanj ali zamer med sodelavci, bo vrnitev mnogo težja, kot če ste službo zapustili v dobrih odnosih z nadrejenim in drugimi sodelavci.

Preden pa se povsem odločite za vrnitev, dajte priložnost tudi novi službi. Namreč v ameriški reviji Forbes pravijo, da se je potrebno na novo službo navaditi ter ne prehitro sklepati odločitev. Prvo morate spoznati podjetje, se pozanimati kaj vam nudi, kje so prednosti ali je možnost napredovanja in kaj se od vas pričakuje. Veliko ljudi ima občutek, ko nastopi z novo službo, da ni tako kot so si predstavljali. Vendar potrebujejo nekaj časa da vse spoznajo. Koliko, pa je odvisno od posameznika, pri Forbesu svetujejo vsaj pol leta. Če mislite, da je to samo strah pred spremembami, se o tem pogovorite z novim šefom.

Če se pa po nekaj mesecih še vedno počutite, kot da novo delovno mesto ni za vas, resno razmislite, da bi službo zapustili in se morda vrnili v prejšnjo. V tem primeru se ponovno vprašajte: Zakaj ste odšli iz prejšnje službe? Kakšno vlogo ste imeli? Kakšne prednosti imate, kaj so vaši glavni aduti in kakšno vrednost trenutno predstavljate za podjetje? Vse to odloča o tem ali vas bodo ponovno sprejeli v svojo ekipo ali ne.

Če se odločite, da se vrnete, potem imate na voljo sledeča načina:

  • Če je v vaši prejšnji službi razpis za prosto delovno mesto, se nanj prijavite.Pri tem boste, za razliko od drugih prijavljenih imeli malo prednosti, saj vas podjetje že pozna. Vendar je pa spet odvisno od razlogov, zakaj ste zapustili podjetje.
  • Druga možnost je, da neposredno kontaktirate šefa. Najprej mu razložite, da ste s tem, ko ste zapustili službo, storili napako, in ga vprašate, ali je vaše delovno mesto še prosto. Svetovalci pa priporočajo, da je bolje, da mu pošljete elektronsko pošto, saj mu s tem daste nekaj časa za premislek o vašem vprašanju.

Če si želite vrniti v podjetje po daljšem času, se prej pozanimajte ali se je v podjetju kaj spremenilo odkar ste odšli, ali je šef še isti, kolikšne možnosti imate za vrnitev, imajo prosta delovna mesta in ali bi bivši sodelavci še vedno želeli delati v vami?

Zapomnite si, da vedno, ko zapuščate službo, ohranite dober in korekten odnos. Poskrbite, da boste opravili vse potrebne naloge in obveznosti ter da novico najprej sporočite svojemu nadrejenemu in si ne zapirajte vrat, saj nikoli ne veste, kdaj bi želeli, da se ponovno odprejo. 

 

Vir: Topjob.finance.si