3 stvari, ki jih morate postoriti v službi pred odhodom na dopust

Končno vam je nadrejeni odobril pričakovani dopust. Z mislimi že lahko uživate na peščeni plaži, toda preden zares tudi fizično zapustite delovno mesto, uredite še tekoče zadeve.

Vzorni zaposleni, ustrezno preda svoje projekte, da lahko nemoteno tečejo tudi v vaši odsotnosti. Poleg tega, če sodelujete pri pomembnih projektih, vas sodelavci ob slabo predanih informacijah, pravzaprav ne bodo pustili pri miru.

Naredite te 3 stvari, da bodo vaše počitnice brezskrbne in da jih boste lahko v polnosti zaužili.

1.       Pripravite delovni načrt

Dobro je, da imate vedno osvežen seznam vaših tekočih projektov, to velja še posebej preden odidete na počitnice. Vključite povzetek vsakega projekta, njegov trenutni status, različne roke, ki jih je potrebno doseči v vaši odsotnosti ter stike ključnih oseb pri projektih.

Pomemben del tega koraka vključuje predvidevanje morebitnih težav, zato pripravite seznam možnih najslabših scenarijev in zagotovite jasna navodila kako naj sodelavci v teh primerih reagirajo. Tako ne bodo »obviseli v zraku« in bodo hitro prišli do ustrezne rešitve.

2.       Ustrezno predajte delo

Pomembno je, da vas sodelavci, ki vas bodo nadomeščali, natančno razumejo, kaj bodo počeli, ko boste odšli. Organizirajte sestanek s tistim, ki vas nadomešča, da skupaj pregledata, kaj ga čaka. Poleg tega lahko sodelavca peljete na kosilo v zahvalo, da vam v vaši odsotnosti pomaga.

Med sestankom zagotovite pregled nalog, ki jih bo opravljal, skupaj z vsemi sredstvi ali dokumenti, ki bi jih morda potreboval. Temeljito jih preglejte in se prepričajte, da sodelavec razume, kaj je potrebno storiti, in odgovorite na vsa vprašanja, če potrebuje pojasnila. Če opravljajo naloge za vas, ki so zunaj običajnega niza odgovornosti, lahko skupaj povadite, kako se naloga opravi.

Če naloge predate ustrezno, vas verjetno ne bo pričakal kilometrski seznam opravil po vrnitvi z dopusta, temveč boste lahko naloge opravljali naprej, kot da nikoli niste šli na dopust.

Odhod na dopust

3.       Vključite tudi nadrejenega

Pred odhodom seznanite vašega nadrejenega, kako ste predali delo. Lahko skličete krajši sestanek oziroma posredujete elektronsko sporočilo in pojasnite, kateri od vaših sodelavcev vas nadomešča. Povejte svojemu nadrejenemu o morebitnih težavah, ki ste jih identificirali, ter kaj ste naročili sodelavcem, kako naj ravnajo v primerih, katere ste navedli. To izkazuje vaše vodstvene kompetence in tudi, da ste naredili vse, kar je v vaši moči, da proaktivno ohranite potek ključnih projektov.

Preden veste, bo vašega dopusta konec in se boste vrnili v vsakdanji ritem, zato vam bo predhodna priprava prihranila dragocen čas in se boste na dopustu zares lahko sprostili in posvetili sebi in svojim dragim.

Vir: https://www.monster.com
Vir slike: Pexels