Življenjepis – vaša karierna osebna izkaznica

Čeprav se nam vsem zdi, da je o življenjepisu oziroma bolj moderno CV-ju že vse napisano, da o njem vsi vemo vse, lahko na podlagi svojih izkušenj rečem, da temu ni tako.

Pri svojem delu se večkrat pogovarjam z iskalci zaposlitve, tako z začetniki kot tudi  tistimi, ki iščejo boljšo zaposlitev in lahko rečem, da največkrat dobim vprašanje »Kaj življenjepis sploh je?, Kako naj se ga lotim?, Kaj vse naj vsebuje? …«

Če zapeljemo bolj razumljivo, je življenjepis vaša identiteta, ki jo pošljete delodajalcu – le ta pa vas lahko pripelje do zaposlitve v podjetju in gradnje lastne karierne poti. Namreč dobro zasnovan življenjepis, ki mu dodate vašo osebno sporočilo, je lahko vaš zmagovalni ''''loto listek''''  med kupi prijav na delovno mesto.

Svetujem, da življenjepis napišemo na maksimalno eno A4 stran (če res ne gre, lahko do 2 A4 strani), vsebuje naj podatke o vaših dosedanjih delovnih izkušnjah, o vaših talentih, sposobnostih, znanjih. Vsebuje naj podatke, ki sovpadajo z delovnim mestom na katerega se prijavljate – če ste kot zadnje opravljali delo natakarja, prijavljate pa se npr. na delovno mesto frizerja, potem le tega v svojem življenjepisu ne boste posebej izpostavljali – seveda pa lahko napišete, da ste tekom dela natakarja spoznali nove ljudi, se naučili nove stvari in izpopolnili določene veščine. Ko pišete življenjepis si vzemite čas in resno razmislite katera znanja bi lahko izpostavili. Zelo pomembno je, da za vsako delovno mesto na katerega se prijavljate pripravite nov, personaliziran življenjepis, prilagojen točno za to delovno mesto.

Pomembno je, da v življenjepis dodate svojo fotografijo – le ta naj bo profesionalna, pa vseeno ne preveč resna – pokažite se takšnega kot ste. V življenjepisu uporabite barve, ki vas izražajo, različne tipe pisave. Če ste vešči uporabe orodij za urejanje oz. oblikovanje fotografij lahko pripravite tudi kreativen CV. Naj bo čim bolj unikaten in prilagojen vaši osebnosti. Svetujem vam, da ga pripravite v word oziroma pdf obliki, saj sta ti dve obliki najbolj prepoznani ter ju vsi brskalniki in maili podpirajo.

Če imate kakšno vprašanje glede iskanja (nove) zaposlitve me lahko kadarkoli kontaktirate na moj mail kristina@mojazaposlitev.si, jaz pa vam bom skušala čim bolje pomagati.

Napisala: Kristina Zalaznik, Skrbnica ključnih strank / HR Svetovalka

Vir slike: www.stockvault.net


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.