Spremembe, ki jih prinaša novi Zakon o zaposlovanju in delu tujcev

8. aprila 2011 je bil v Uradnem listu RS objavljen nov Zakon o zaposlovanju in delu tujcev. V veljavo bo stopil 23. aprila 2011 (15. dan po objavi), na trg dela pa bo prinesel številne spremembe in novosti tako za delodajalce, kakor tudi za tuje iskalce zaposlitve.

Bistvene spremebe oziroma novosti, ki jih prinaša nova ureditev so:

  1. 1. TUJI DELAVCI HITREJE DO OSEBNEGA DELOVNEGA DOVOLJENJA
    Po novem bodo tuji delavci, ki imajo najmanj poklicno izobrazbo ali pridobljeno poklicno kvalifikacijo v Republiki Sloveniji, lahko pridobili osebno delovno dovoljenje z veljavnostjo 3 let, že po 20 mesečni neprekinjeni zaposlitvi pri kateremkoli delodajalcu.
  2. 2. PROST DOSTOP NA SLOVENSKI TRG DELA
    Tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje ter begunci, imajo po novem omogočen prost dostop na slovenski trg dela že na podlagi samega statusa in ne potrebujejo več delovnega dovoljenja. Novi Zakon pa omogoča prost dostop na slovenski trg dela tudi ožjim družinskim članom slovenskega državljana, tujcem slovenskega rodu do tretjega kolena v ravni vrsti in rezidentom za daljši čas v drugih državah EU po enem letu prebivanja v Republiki Sloveniji.
  3. 3. UVEDBA MODRE KARTE EU
    Zakon uvaja modro karto EU (dovoljenje za bivanje in delo) v primeru visokokvalificirane zaposlitve tujca, ki naj bi iskalcem zaposlitev olajšala dostop do evropskega trga delovne sile.
  4. 4. ZAGOTAVLJANJE MIN. BIVALNIH IN HIGIENSKIH STANDARDOV ZA TUJE DELAVCE
    Novi Zakon določa, da so delodajalci, ki zaposlujejo tujce in jim zagotavljajo nastanitev, dolžni le-tem zagotoviti tudi minimalne bivalne in higienske standarde.
  5. 5. ODJAVA DELA TUJCA OB PRENEHANJU DELOVNEGA RAZMERJA
    Delodajalec je dolžan odjaviti delo tujca v primeru prenehanja delovnega razmerja s tujcem pred iztekom veljavnosti dovoljenja za zaposlitev ali dovoljenja za delo. Ob odjavi dela tujca mora delodajalec vrniti dovoljenje za zaposlitev oziroma dovoljenje za delo in ob tem priložiti tudi dokazilo, da je delovno dovoljenje prenehalo in da je s tem seznanjen tudi tujec.
  6. 6. UKINITEV SEZONSKIH DEL
    Z novim Zakonom se ukinja sezonsko delo v gostinstvu in turizmu ter sezonska dela v gradbeništvu.

Zakon o zaposlovanju in delu tujcev

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.