Simbioza - sodelovanje in prenos znanja med generacijami

Že tretjič zaporedoma se bosta v okviru projekta Simbioza združili mlajša in starejša generacija, katerega cilj je dvig računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi.

V tednu med 21. do 25. oktobrom bo program Simbioza ponovno povezal Slovenijo. Osnovno poslanstvo Simbioze ostaja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. Pri projektu pa lahko sodelujete tako starejši, kjer bodo dobili praktična znanja na področju osnovnega računalništva in interneta, kot tudi mladi kot prostovoljci, ki bodo na ta način spoznali vrednote prostovoljstva, odgovornosti in krepili proaktiven odnos do družbe in lastne prihodnosti.

Urnik predavanj:

Ponedeljek, 21. oktober: Računalnik, moj prijatelj

Spoznali boste zunanje dele računalnika, se učili navigacije z miško in uporabe tipkovnice. Govora bo o zagonu računalnika, o namizju, datotekah in mapah. V programu Microsoft Word se boste naučili napisati vabilo in osnovnega urejanja besedil. Naučili se boste spremeniti barvo, velikost in tip pisave, uporabljati presledke. Tekst boste znali tudi označiti, izrezati, kopirati in prilepiti. Nato boste besedilo še shranili in se naučili ugasniti računalnik.

Torek, 22. oktober: Klik v svet

V okviru drugega modula boste udeleženci izvedeli, kaj je internet in za kaj vse se ga uporablja v vsakdanjem življenju. Izvedeli boste, kako dostopamo do informacij, se naučili uporabljati iskalnik, spoznali pa se boste tudi z brezplačnimi načini komunikacije na internetu. Naučili se boste shranjevanja zaznamkov, da boste lahko priljubljeno spletno stran lažje ponovno obiskali, ter še mnogih drugih stvari za vsakodnevno rabo.

Sreda, 23. oktober: Brez elektronske pošte ne gre

Na tretjem modulu boste udeleženci izvedeli, na kakšen način elektronska pošta deluje, dotaknili se boste tudi spletne etike, spletne varnosti in varnih povezav, opozorili pa vas bomo tudi na pazljivost pri posredovanju osebnih podatkov. Nato boste odprli svoj novi elektronski naslov, napisali sporočilo, poslali in prejeli pošto, jo pregledali in odgovorili pošiljatelju, sporočilo pa boste nato tudi posredovali.

Četrtek, 24. oktober: Povežimo se

Modul je namenjen spoznavanju družbenega omrežja Facebook. Udeleženci delavnic boste spoznali, kaj je družbeno omrežje, kako se vanj prijavite, kako ustvarite svoj profil, pisati na zid, ''''všečkati'''', poskrbeti za varnost, objaviti fotografije ipd. 

Petek, 25. oktober: Svet mobilne telefonije

Udeleženci se boste naučili uporabljati mobilni telefon, pregledovati imenik, pregledovati prejeta SMS sporočila, jih pošiljati, uporabljati fotoaparat, pošiljati fotografijo preko MMS-a, uporabljati druga dodatna orodja (štoparica, snemalnik zvoka, računalo, igre …) ipd. Modul bo letos nadgrajen tudi z spoznavanjem osnov digitalne fotografije.

*Na osmih lokacijah po Sloveniji se bodo namesto delavnice mobilne telefonije izvajale delavnice na tabličnih računalnikih.

Prijava:

Tako tečajniki kot prostovoljci se lahko prijavite preko spletnega obrazca ali preko telefonske številke 040 940 888.

Na voljo je res veliko različnih lokacij in prostih mest je še kar nekaj, tako da ni bojazni, da ste že prepozni s prijavo, prav tako boste zagotovo našli lokacijo tečaja, ki bo blizu vašega doma.

Več o programu in projektu si lahko preberete na spletni strani www.simbioza.eu.

Vir: Simbioza.eu


Preberite tudi:

Kategorije: Novice za iskalce