Povprečna junijska plača nekoliko nižja kot mesec poprej

Povprečna mesečna neto plača za junij 2012 je znašala 978,99 EUR in je bila v primerjavi s prejšnjim mesecem nižja za 1,8 odstotka, kažejo te dni objavljeni podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Povprečna junijska plača je bila tako nominalno in realno nižja v primerjavi s prejšnjim mesecem.

Zaposlena oseba je junija letos v povprečju torej zaslužila 978,99 EUR neto; to je 1,8 odstotka manj kot prejšnji mesec in 0,7 odstotka manj kot junija lani. Z upoštevanjem rasti cen življenjskih potrebščin se je povprečna mesečna neto plača znižala tudi realno; za 1,2 odstotka glede na prejšnji mesec in za 2,9 odstotka glede na lanski junij. Povprečna mesečna bruto plača za letošnji junij je sicer znašala 1.501,40 EUR in je bila v primerjavi s plačo za maj 2012 nominalno nižja za 2,2 odstotka, realno pa za 1,6 odstotka.

In kaj ti podatki pomenijo v širši perspektivi? V prvem letošnjem polletju je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1.523,94 EUR bruto oziroma 990,08 EUR neto na mesec, kar je nominalno za odstotek več in realno za odstotek in pol manj kot v enakem obdobju lani.

Povprečna mesečna bruto plača za letošnji junij je bila v večini dejavnosti tako nižja od plače za prejšnji mesec. Junijsko znižanje je bilo najbolj opazno v dejavnostih izobraževanje (za 4,4 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 3,2 odstotka), gradbeništvo (za 3,1 odstotka) in dejavnost javne uprave in obrambe ter dejavnost obvezne socialne varnosti (za 3,0 odstotka).

Z vidika statističnih regij je bil padec najbolj izrazit v notranjsko-kraški (za 4,6 odstotka), zasavski (za 3,7 odstotka) in goriški (za 3,3 odstotka) statistični regiji ter statistični regiji jugovzhodna Slovenija (za 3,2 odstotka).

In kje so bila znižanja najmanj opazna? Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za junij 2012 so med dejavnostmi imeli tokrat v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (2.240,45 EUR), med statističnimi regijami pa v osrednjeslovenski (1.663,93 EUR).

Vir: Statistični urad Republike Slovenije