Nujno potrebne veščine pri iskanju zaposlitve

Aktivni iskalci zaposlitve morajo pri iskanju zaposlitve poznati in osvojiti že mnogo veščin, da bodo pritegnili pozornost pri potencialnemu delodajalcu.

Predvsem morajo znati sodelovati, komunicirati in reševati težave. Te veščine pa posameznik lahko osvoji le s socialnim in čustvenim učenjem. Pomembne so tudi veščine, ki so pri posamezniku že razvite in le v pravi kombinaciji bodo iskalci dela uspeli na trgu dela.

Po statistikah svetovnega gospodarskega foruma ljudje v današnjih časih potrebujemo 16 veščin, ki jih nadgrajujemo tekom življenja.

Šest od teh je osnovnih pismenosti – splošna, matematična, znanstvena, IT, finančna in kulturna pismenost. Potrebujemo še štiri osnovne kompetence – kritično reševanje problemov, kreativnost, komuniciranje in sodelovanje. Ostanejo še značajske vrline – radovednost, samoiniciativnost, prilagodljivost, vztrajnost, sposobnost vodenja in socialna odgovornost.

Do leta 2020 napovedujejo, da bodo med pomembnejšimi veščinami sposobnost reševanja kompleksnih vprašanj, kritično mišljenje, kreativnost in sposobnost reševanja medsebojnih odnosov.

Vir: Časopis Delo, dne 5.8.2016

Kategorije: Novice za iskalce