Napovedi zaposlovanja za zadnjo četrtino leta

ManpowerGroup je te dni objavil rezultate svoje raziskave, ki napoveduje bolj slabe možnosti zaposlovanja za četrto četrtletje 2012. Slovenski delodajalci v tem obdobju napovedujejo slabše priložnosti za iskalce zaposlitve; od 621 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, jih le 12 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju/enoti, medtem ko 9 odstotkov vprašanih meni, da bodo zmanjševali število zaposlenih v časovnem obdobju od oktobra do decembra.

Neto napoved zaposlovanja - indeks, ki prikazuje razliko med odstotkom delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in odstotkom delodajalcev, ki pričakujejo upad zaposlovanja - za Slovenijo je tako skromna in znaša +3 odstotke,  zaposlitvene možnosti  so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem upadle za šest odstotnih točk. Klub temu pa se je neto napoved zaposlovanja izboljšala za pet odstotnih točk v primerjavi z istim obdobjem lani.

In v katerih panogah so obeti vendarle nekoliko bolj svetli?
Napovedi zaposlovanja po posameznih gospodarskih panogah v naslednjem četrtletju kažejo na pozitivna pričakovanja v šestih od skupno desetih gospodarskih panog. Delodajalci v  panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo beležijo najbolj  optimistično napoved izmed vseh, ta znaša +14 odstotkov in je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem boljša za sedem odstotnih točk, v primerjavi z istim obdobjem lani pa je boljša za 18 odstotnih točk. O spodbudnih napovedih zaposlovanja poročajo tudi delodajalci v  panogi transporta,  trgovine in  komunikacije z neto napovedjo zaposlovanja +12 odstotkov ter v gradbenem sektorju z neto napovedjo zaposlovanja +11 odstotkov.

In v katerih panogah bodo imeli iskalci zaposlitve največ težav?
O najnižji napovedi zaposlovanja v tem četrtletju poročajo delodajalci  v panogi  javnega sektorja in socialnih storitev, neto napoved znaša -7 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je rezultat poslabšal za  sedem odstotnih točk oziroma  za  pet odstotnih točk v primerjavi  z  istim obdobjem lani. 

In  kakšni so razlogi za tako skromne obete? »Evropska dolžniška kriza je močno vplivala na zaposlovanja v Evropi, na Srednjem zahodu in Afriki, in seveda tudi v Sloveniji,« je povedala  Romana Šercelj, direktorica prodaje v podjetju Manpower. A kljub temu razlogov za obupovanje ni: »V primerjavi z  istim obdobjem lani je zaposlitvenih priložnosti v Sloveniji nekoliko več, kljub temu pa  delodajalci še vedno iščejo  specifične profile z ustreznimi kompetencami, kot so upravljavci strojev,  kvalificirani delavci,  inženirji, IT strokovnjaki in prodajni zastopniki,« je še dodala Romana Šercelj.

Vir: ManpowerGroup