Kako skrbimo za management talentov?

Evropska kadrovska zveza in podjetje CAPITALENT, ki se ukvarja z iskanjem in menedžmentom vrhunskih kadrov, sta te dni predstavila rezultate raziskave z naslovom »Dejanski vpliv talenta: Kako so majhna evropska podjetja gonilo prihodnjega uspeha«. V študiji, ki temelji na odgovorih 1.174 HR managerjev iz več kot 30 držav, so sistematično pregledali sedanja razmišljanja, prakse in prednostne naloge ter identificirali več kot 140 dobrih praks managementa talentov. In kakšni so rezultati?

Študija je med drugim dokazala, da je posvečanje pozornosti talentom v veliki meri sorazmerno tudi z uspehom podjetja; v raziskavi je tako kar osem od desetih zelo uspešnih podjetij povedalo, da izvajajo izjemno veliko aktivnosti na področju managementa talentov, obenem pa enak delež šibkejših podjetij poroča, da na področju managementa talentov niso dovolj aktivni.

Študija je pokazala tudi, da so manjša podjetja in skupine na področju managementa človeških virov sicer precej uspešna, vendar pa se da še veliko storiti za izboljšanje njihovega managementa talentov. Skoraj štiri petine manjših podjetij strateško ne načrtuje talentov. Le okoli 10 odstotkov podjetij je zadovoljnih z rezultati, ki jih želijo od svojih projektov upravljanja talentov – kar pomeni, da kar 90 odsotkov podjetij želi izboljšati svoje upravljanje talentov.

Jasno je, da je na tem področju še veliko neizkoriščenih možnosti, saj lahko na primer le eno od petih manjših podjetij pritrdi, da dobro upravljajo talente. Eno od petih podjetij tudi nima načrtovanih sredstev za upravljanje talentov. Ko talenti odhajajo, jih le tretjina sistematično uporablja izhodne intervjuje.

Ste tudi vi med tistimi, ki bi na področju upravljanja s talenti lahko storili več? Študija opredeljuje tudi pet prednostnih nalog za management talentov v prihodnje in podaja 20 najboljših praks podjetij. Med drugim vam svetujejo, da v management talentov vključite vodje, strateško načrtujete talente, dobro izvajate in spodbujate v dosežke usmerjeno vedenje ter poskrbite za učinkovit razvoj.

Vir: Slovenska kadrovska zveza