Trendi zaposlovanja v letu 2021

Vpliv covida-19 je dobro pretresel trg dela in v prihodnje lahko pričakujemo velike spremembe. Kakšne pa so napovedi zaposlovanja in kaj bi bile prave poteze za iskalce zaposlitve?

Epidemiji covida-19 nam niti po enem letu še ni uspelo narediti konca, kar se še kako pozna tudi na trgu dela. K sreči pa je zaposlitveno dogajanje tudi v prvih mesecih leta ostalo relativno stabilno, saj je Sloveniji s protikoronskimi ukrepi uspelo ohraniti več kot 200.000 delovnih mest. Ukrepi, kot je čakanje na delo ali skrajšan delovni čas, so torej obrodili sadove.

Toda kaj si lahko na podlagi dosedanjega dogajanja obetamo v prihodnje? Podrobneje si poglejmo, kakšni trendi krojijo usodo zaposlovanju v Sloveniji v letu 2021 in kaj lahko kot iskalci zaposlitve storimo, da jim čim bolje sledimo.

Več ljudi išče prosta delovna mesta na telefonu

Brezposelnost v Sloveniji

Kot že rečeno, se brezposelnost v Sloveniji v zadnjih mesecih zmanjšuje. Kljub pandemiji covida-19 se je trg znova okrepil, sprejeti ukrepi pa očitno delujejo in so poskrbeli za ohranitev številnih delovnih mest. Prihod cepiv in vse višji odstotek cepljenih tudi našemu trgu vlivata vse večji optimizem, saj sta končno sprostila pot postopnemu oživljanju gospodarskih dejavnosti, ki mu bomo najverjetneje priča v prihodnjih mesecih.

Optimizem se je prevesil tudi v številke, saj je bilo konec marca kljub še trajajoči krizi registriranih 6,1 % manj brezposelnih kot februarja. Odstotek je v primerjavi z deležem iskalcev iz enakega obdobja lani še vedno za 6,1 % višji, a ne smemo pozabiti, da nas je pandemija lansko pomlad šele dobro zadela. Zaposlilo se je 7971 brezposelnih, kar znaša kar 32,1 % več kot pred enim letom. Čeprav je bilo v povprečju v prvem tromesečju na Zavodu prijavljenih 11,5 % več oseb kot v enakem obdobju lani in številke še nekaj časa ne bodo na ravni tistih z začetka lanskega leta, nas lahko veseli, da je trend trenutno pozitiven in da za številne iskalce zaposlitve vseeno obstaja luč na koncu tunela.

Tudi številni delodajalci se uspešno spopadajo s situacijo, marca so Zavodu namreč sporočili 11.762 prostih delovnih mest, kar je 11,2 % več kot februarja in 59,1 % več kot marca 2020. Največ povpraševanja je še vedno mogoče zabeležiti pri predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu ter drugih poslovnih dejavnostih, poleg tega pa seveda pri poklicih s področja zdravstva in socialnega varstva.

Turistični in gostinski sektor pa sta še vedno pričakovano nestabilna. Situacija se trenutno zaradi odpiranj izboljšuje, a se tudi gostinski delavci zavedajo, da je njihova sreča odvisna od epidemiološke slike (in površine njihove terase). Kakšno bo dogajanje v bližajoči se turistični sezoni, je trenutno prav tako težko napovedati, saj usoda potovanj še ni jasna. Vsem, ki ne želite tvegati v turističnem sektorju, zato priporočamo, da se preusmerite na enega od stabilnejših področij, pri tem pa v svoj prid obrnete tudi trende na področju načina dela. Kako v danih razmerah povečati svojo zaposljivost, si preberite v naslednjem poglavju.

Moški sedi za računalnikom in išče zaposlitev.

Kako trende izkoristiti za večjo zaposljivost

Na Optius.com v prvem kvartalu leta 2021 opažamo, da podjetja, ki lahko poslujejo in delajo dobro, tudi zaposlujejo. Še več – zaposlujejo celo več, kot so v preteklih letih. Imajo pa v številnih sektorjih težave s pridobivanjem ustreznega kadra, zato lahko to priložnost izkoristite za to, da se jim ustrezno predstavite in si zagotovite novo delovno mesto.

Za lažji začetek vam ponujamo nekaj nasvetov: 

1 Digitalne kompetence so pomembnejše kot kdajkoli prej

Zaradi nove realnosti in uspešnega dela od doma so se številna podjetja odločila, da bodo tovrstno dinamiko dela obdržala tudi v prihodnosti. Takšno delo zanje pomeni nižje stroške, hkrati pa ugotavljajo tudi, da so mnogi zaposleni doma produktivnejši.

Če se želite uspešno vključiti v trg dela prihodnosti, morate torej poskrbeti za svoje digitalne kompetence. Mednje spadajo poznavanje orodij za komunikacijo prek spleta (Skype, Zoom, Google Teams ipd.), različnih platform, ki jih podjetja uporabljajo za interno komunikacijo (npr. Slack), možnost deljenja dokumentov (Google Drive, WeTransfer itd.), orodja za načrtovanje dela, kot sta Asana in MeisterTask, in tako naprej. 

Do izraza tako prihajajo nova digitalna in tudi socialna znanja, kot so učinkovita organizacija delovnega procesa na daljavo, izpeljava video sestankov, natančnejše načrtovanje delovnega procesa ... Poskrbite torej, da boste s poznavanjem različnih orodij in platform delodajalcu pokazali, da se boste lahko hitro in učinkovito vključili v delovno okolje.

2 Poskrbite za interdisciplinarna znanja

Kriza je pokazala tudi, koliko na trgu dela štejeta fleksibilnost in hitro odzivanje na spremembe. Tako bodo v prihodnosti vse pomembnejši proaktivnost, pripravljenost na učenje in povezovanje novih znanj, ki omogočajo hitro iskanje rešitev. Zaposljive bodo predvsem osebe, ki bodo pripravljene na prilagajanje spremembam in bodo imele interdisciplinarna znanja, torej znanja z več različnih področij.

Seveda pa še ni vse izgubljeno, če menite, da takšnih znanj trenutno nimate. Prosti čas izkoristite za učenje novega tujega jezika, osnov marketinga ali izobraževanje na kakšnem drugem področju, ki vam bo prineslo dodatne točke pri potencialnem delodajalcu in poskrbelo, da boste izstopali ob poplavi življenjepisov na njegovi mizi.

3 Situacijo obrnite sebi v prid

Kljub marsikateri omejitvi pa je kriza za marsikoga na nek način vseeno razširila obzorja. Naraščajoč trend dela od doma namreč odpira vrata podjetij za vse širši krog iskalcev – tudi tistih od daleč. Sodeč po različnih raziskavah, kot je na primer raziskava podjetja Enterprise Technology Research, ki se ukvarja s preučevanjem trga dela, se bo odstotek delavcev, ki dolgoročno delajo od doma, v letu 2021 celo podvojil. Na tak način se spreminja struktura podjetij oziroma način pridobivanja novega kadra, saj se ne osredotočajo več samo na lokalne iskalce zaposlitve.

Ali morda prihajate iz regije, v kateri zase ne najdete dobrih priložnosti za zaposlitev? Zdaj lahko situacijo obrnete sebi v prid ter se obrnete na podjetje, v katerem ste si vedno želeli delati, vendar je bilo to preveč oddaljeno od vašega stalnega prebivališča. Prav mogoče je namreč, da to in ostala podjetja sedaj omogočajo delo od doma, ki ga bodo ohranila tudi v prihodnje, zato se lahko nabor potencialnih delodajalcev nenadoma precej poveča.

Poleg tega se vam ni treba osredotočati zgolj na Slovenijo, saj lahko priložnosti najdete tudi v tujini! Tudi podjetja izven Slovenije se seveda soočajo s podobnimi problemi in so zaradi ukrepov primorana rešitev najti v delu od doma. Če doma ne najdete prave zaposlitve zase, poglejte širše. Pri tem pa je pomembno, da čas vložite tudi v učenje oziroma obnavljanje tujih jezikov, svoj življenjepis prevedete v angleščino in se dobro pripravite na razgovor za delo prek spleta

 Napis big chance in big change sestavljen iz posameznih kock

Zaključek

Četudi so omejitve še vedno prisotne in se sektorji še niso znova zagnali, številke kažejo, da smo v novo leto vstopili stabilno in da imamo razloge, da z optimizmom gledamo naprej na dogajanje na trgu dela. Kriza je prinesla tudi številne nove priložnosti in premešala pravila igre, zato je lahko za marsikoga prav to nenavadno obdobje lepa priložnost, da začne iskati nove izzive.

Na vas pa je, da situacijo dobro izkoristite in poiščete pravo delo zase! Pri tem vam lahko seveda priskočimo na pomoč, zato se čim prej vpišite v bazo CV-jev pri Optius.com in že danes naredite prvi korak do svoje sanjske službe.

 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.