Raztegnite se - opravite teh 5 vaj kar v svoji pisarni!

Veliko ljudi vsakodnevni osemurni delovnik opravlja v sedečem delu. Zato je dobro, da se med tem času tudi malo razmigamo, da prekrvavimo svoje telo in vanj vnesemo dodaten kisik. Pri celodnevnem sedenju se lahko pojavijo številne težave, kot so npr.: utrujenost v mišicah, mravljinčenje v rokah in nogah, bolečine v hrbtenici ter podobno.

telovadba v sluzbi

Predstavljamo vam 5 vaj, ki jih lahko enostavno opravite tudi v pisarni:

  1. Zasuk trupa. Na stolu sedite vzravnano, stopala imejte ravno na tleh, pogled usmerjen naprej. Napnite trebušne mišice in se nagnite naprej, pri čemer ohranite hrbtenico vzravnano. Roke dvignite vzporedno s tlemi in jih pokrčite v komolcu tako, da nastane pravi kot. Komolce in lopatice potisnite skupaj ter zgornji del telesa počasi zasukajte v levo, zadržite 5 sekund, se vrnite v začetni položaj in enako ponovite še v drugo smer.

  2. Raztezna vaja za hrbet. Na stolu sedite vzravnano in močno napnite trebušne mišice. Levo roko položite na hrbet, desno pa na levo stegno ter pri tem desno ramo potisnite čim bolj v levo. Položaj zadržite 15 sekund, nato enako storite še v drugo smer.

  3. Izpadni korak. Naredite izpadni korak, z vsako nogo naredite po 10 ponovitev. Poskusite se čim bolj raztegniti, vendar pazite, da ne pride do bolečine, poškodb.

  4. Vaje za očesne mišice. Oči imejte odprte in jih premikajte navzgor in navzdol, nato iz desnega zgornjega kota v levi spodnji kot in obratno, krožite z očmi v smeri urinega kazalca in v obratni smeri. Vaje večkrat ponovite in jih poskusite izvesti tudi z zaprtimi očmi.

  5. Vaja za vrat. Sedite vzravnano. Roki sklenite in dlani položite na čelo. Ob izdihu glavo potisnite proti rokam, roke hkrati potiskajte nazaj. Vajo ponovite, tako da postavite dlani zadaj, na vrh glave in na obe strani glave.

Pripravila: Kristina Zalaznik
Vir: www.iri-lj.si in www.aktivni.si