Pogoste napake iskalcev zaposlitev vol. 1 - (Pre)hitra in (pre)pozna prijava na zaposlitveni oglas

Pogosti so primeri, da se iskalci zaposlitve na oglas prijavijo prenagljeno ali pa ga žal zamudijo. Zakaj in kako se temu izogniti?

Da bi se izognili slabi volji in si povečali možnosti za pridobitev nove zaposlitve, vam priporočamo, da si preberete kratko razlago, kdaj je prijava prehitra in kako se lahko zgodi, da zamudite prijavo na oglas.

Kako je lahko prijava na zaposlitveni oglas prehitra?

Prijava se smatra za prenagljeno, če se na oglas prijavite tako rekoč v trenutku, ko se zaposlitveni oglas objavi. To ne pomeni, da ko vidite novo prosto delovno mesto, si nastavite opomnik čez pol ure in šele nato pričnete s prijavo. Bolj kot sama hitrost prijave je za kadrovika sporno to, da če se prijavite v prvih 5 ali 10 minutah po objavi oglasa, pomeni, da se na samo prijavo niste kaj posebej pripravili, pripeli ste le že pred časom pripravljen CV, v mail zapisali standardno (copy - paste) spremno pismo in prijava je zaključena.

Kar pa je velika napaka. Kot na to opozarjamo že v naši rubriki z nasveti Kariera A-Ž, je potrebno dobro prebrati, kaj podjetje potrebuje, kakšne kompetence išče, za delovno mesto po potrebi prilagoditi svoj življenjepis in v spremnem pismu posebej poudariti svoje prednosti in znanja, s katerimi boste doprinesli odlične rezultate podjetju. Spremno pismo je navadno vaš prvi stik z delodajalcem in tukaj res ne priporočamo površnosti in le nekaj skopih stavkov.

Torej če strnemo - ni potrebno štopati čas od objave zaposlitvenega oglasa, da ne boste prehitri. Vi se le dobro pripravite na samo prijavo in zagotovo bo vaš "timing" ravno pravšnji.

Se niste prijavili na zaposlitveni oglas, ker je bil le-ta že ugasnjen?

Kot smo vam v prvem delu svetovali, da se na zaposlitevni oglas ne prijavite takoj v prvih minutah po objavi, pa vam na drugi strani polagamo na srce: s prijavo nikar ne odlašajte!

Kljub temu, da je v oglasu zaveden rok za prijavo, ima delodajalec možnost oglas ugasniti že prej. Razlog za to je lahko ta, da je dobil že zadostno število prijav, mogoče celo že ustreznega kandidata ali pa je razlog povsem drugje (prestrukturiranje podjetja, bodo naloge razdelili med že zaposlene ...).

Prav tako je delodajalec po novem zakonu ZDR-1 dolžan imeti javno objavljen oglas minimalno 3 dni, kar pa je zelo kratka doba. Iz tega razloga našim uporabnikom, ki aktivno iščejo novo zaposlitev, toplo priporočamo, da dnevno spremljajo prosta delovna mesta in se prijavijo na vsakodnevno prejemanje E-informatorja, sicer lahko zamudijo ali preprosto spregledajo nove priložnosti.