Ostanite FIT na delovnem mestu

Z nekaj minutami dnevno lahko kar sami pozitivno vplivate na svoje počutje v pisarni.

Vsi se želimo počutiti dobro in zdravo. Ozaveščenost med delodajalci narašča, saj sta dobro počutje in zdravje na delovnem mestu tesno povezana z učinkovitostjo in zadovoljstvom. Pri zdravem življenjskem slogu so ključne zdrave navade, katere pa je potrebno uvajati z malimi spremembami, ki se skozi čas zgradijo v dobre navade. Nekaj predlogov, kako začeti oziroma izboljšati svoje počutje, nam je pomagal oblikovati osebni trener in strokovnjak za prehrano Simon Virant, ki smo ga gostili v februarski radijski oddaji. V kolikor boste naslednje spremembe uvedli v svoj delavnik, verjamemo, da boste kmalu tudi »začutili« pozitivne vplive.

PRIPROČILA:

 1. Vsak posameznik naj poskrbi, da bo vedno na njegovi delovni mizi ali v bližini steklenička vode. Pijte redno, manjše količine. Priporočljivo je 2 steklenički dopoldan (2 x 0,5l) ter 2 steklenički popoldan.
  Vsak dan piijte vodo na delovnem mestu

 2. Vsako uro vstanimo in se pretegnimo, naredimo raztezne vaje.
  VRAT IN LOPATICE
  fit na delovnem mestu 1MEDENIČNI PREDEL
  fit na delovnem mestu 3

 3. Na najmanj 2 uri se sprehodite po pisarni, odprite okna in prostor prezračite. Naredite še nekaj globokih vdihov in izdihov. Za minuto zaprte oči in poskusite odplavati z mislimi drugam.
  Med delovnikom si vzemite pavzo in nekaj minut zase da se resetirate

 4. Delodajalec naj zaposlenim omogoči čas za odmor in sprostitev ter primerno svetlo delovno okolje.
  Delovni prostor v pisarni naj bo svetel

Simon Virant še svetuje delodajalcem, da pomagajo svojim zaposlenim uvesti pozitivne navade.

Pri vsakodnevnem vzdrževanju pozitivne klime v delovnem okolju sta dobrodošla tudi primeren vzgled ter sleherna vzpodbuda (glasba, letaki na stenah, sporočila…).

Vabljeni, da prisluhnite oddaji VIA POSITIVA, kjer sva z Mateja Feltrin Novljan na Radio Ognjišče gostili osebnega trenerja in strokovnjaka za prehrano Simona Viranta. Pogovarjali smo se da ni pomembno le gibanje, ampak tudi prehrana, slednja je temeljna za zdrav življenjski slog. Če so naše navade slabe, se to prej ali slej pozna pri našem počutju in je vidno tudi na telesu. Hitro skrenemo s poti, povratek na pravo pa terja red in vztrajnost, vendar se trud obrestuje. Ker če imamo zdravje, imamo vse – in največ lahko naredimo sami zase, delodajalci pa lahko ustvarijo podporno okolje za ustvarjanje zdravih navad, ki so ključ do dolgotrajnega uspeha.

POSLUŠAJTE CELOTNO ODDAJO
>> https://avdio.ognjisce.si/share/positiva_2020_02_13

Pripravila: Sanda Jerman
Vir slike: Pexel in osebni arhiv Simon Virant