Marija Hajdinjak: menjava službe po 50. letu

Menjava službe po 50 letu? Za gospo Marijo Hajdinjak je bila to ena najboljših odločitev v njenem življenju. Zakaj se je odločila za to spremembo, kako je zbrala pogum in kako se počuti sedaj? Odgovore preberite v krajšem intervjuju.

Zakaj ste zamenjali zaposlitev, saj greste proti 50 letu?

V prejšnji službi sem stagnirala in nisem videla možnosti napredovanja. Pomurske mlekarne pa so mi dale nov zagon, da lahko s svojim znanjem pomagam ter doprinesem k razvoju podjetja.

Delate v računovodstvu, kako doprinašate k razvoju podjetja?

Pri zamenjavi sem zamenjala tudi panogo in pri teh letih si moraš upati, ker sem sanjala, da bi šla naprej in splet okoliščin me je pripeljal na to delovno mesto, kjer lahko doprinašam razvoju ter hkrati razvijam tudi sebe.

Marija_Hajdinjak.jpg

S čim doprinašate k razvoju?

Z znanjem o digitalizaciji, kar je najpomembneje, da gremo najprej s tehnologijo. Ravno tu sem lahko dodala največji prispevek podjetju, saj sem prinesla s seboj veliko znanja, ki sem ga tu lahko uporabila, da smo spremenili procese in posodobili naše poslovanje.

Ali v vašem podjetju vlagajo v vaše znanje in zakaj je to pomembno?

V našem podjetju ogromno vlagajo v nas in naše znanje. Ko sem prišla v podjetje sem bila takoj udeležena izobraževanja na temo voditeljstva. To izobraževanje me je dvignilo in opogumilo, da sem poiskala v sebi ponovno iskro za delo, da zmorem in sem dobila dodaten elan. Naš direktor se dobro zaveda da je vlaganje v sodelavce izjemnega pomena. Le tako lahko naše podjetje, stroka in navsezadnje tudi naša Pomurska regija raste in se razvija. Le z vlaganjem v zaposlene in razvoj, lahko podjetja ohranjajo svojo konkurenčno prednost.

Kaj je bilo ključno, da ste zamenjali zaposlitev?

Predvsem odločitev, da si želim nekaj novega. Preden sem prišla v Pomurske mlekarne sem imela še eno izkušnjo, kjer nisem bila sprejeta s strani sodelavcev in to mi je dalo dodatnega poguma, da sem poiskala delodajalca, ki mi je pisan na kožo. In tako se je vse dobro izteklo in sem danes zelo zadovoljna s svojim delom in podjetjem v katerem sem zaposlena.

Kako ste iskali novo zaposlitev?

Iskala sem preko različnih kanalov tudi družbenih omrežij. Pregledala sem vse zaposlitvene oglase in se nazadnje prijavila na oglas, ki me je pripeljal do nove zaposlitve.

Kako ste se pripravili na razgovor?

Preučila sem podjetje, prebrala vse kar sem lahko in pridobila informacije, kako podjetje deluje in tako je potem tudi razgovor potekal sproščeno. Verjamem, da je to pravi pristop, saj delodajalcu izkažete zanimanje za podjetje.

S čim ste prepričali delodajalca, da ste prava?

Moj sproščen pristop na razgovoru, predvsem pa znanja s področja digitalizacije, s čimer sem lahko veliko doprinesla k razvoju podjetja na tem področju.

Koliko časa ste potrebovali, da ste se v novi službi »ujeli«?

Začetek je bil seveda težak, po enem letu pa lahko rečem, da sem sedaj v svoji »koži«. Poudarila bi, kako pomembno je bilo, da sem bila s strani sodelavcev sprejeta in sem lahko računala na njihovo podporo. Tako sem se tudi hitro privadila na novo delovno okolje in izzive. Predvsem se je tudi direktor zavedal, da je menjava stroke tudi zahtevna in sem imela čas, da sem osvojila vse posebnosti nove stroke. Tudi pozitivna energija, ki vlada pri nas, je dodalo še dodatno energijo, da sem znanja osvojila in se danes počutim del odlične ekipe sodelavcev.

Kdaj je čas za zamenjavo službe?

Ko ne čutiš več izziva na svojem delovnem mestu, ko ne moreš več doprinašati znanja v podjetje in se počutiš nekako »zataknjen«, da stagniraš. Si nesrečen na svojem delovnem mestu, takrat je znak za premik.

Zakaj ste menjali zaposlitev, tudi zaradi plačila?

To so me velikokrat povprašali. Denar je pomemben, ni pa vse. Z zamenjavo zaposlitve sem iskala nov izziv, predvsem da se lahko naprej razvijam, da v podjetju lahko nekaj spremenim na bolje. To je bilo ključno, da sem se odločila za zamenjavo.

Vas je družina podpirala pri vaši zamenjavi?

Seveda, tudi ko je bilo hudo me je družina podprla, da vztrajam. Če sem se že odločila za premik, naj vztrajam in tako sem prišla do novega delovnega mesta, kjer vidim še veliko izzivov in rada delam.

Kaj bi svetovali našim bralcem?

Ne obupajte, predvsem pa poiščite svojo novo priložnost in pojdite do konca. Raziskujte, družite se z ljudmi in poiščite delo, ki vas bo izpolnjevalo. Na koncu se vztrajnost izplača, saj pridemo do želenega rezultata. Predvsem pa ne čakat, lotite se iskanja, in vztrajajte, tudi če ne bo takoj vidnih rezultatov, vztrajajte.

 

Pripravila: Sanda Jerman, vodja HR projektov pri optius.com
Vir slik: osebni arhiv ga. Hajdinjak