Ko vas pokliče headhunter…

Se vam je zadnje čase zgodilo, da ste prejeli klic headhunterja? Morda vas zanima menjava zaposlitve, morda se s tem ne ukvarjate, pa vas tak klic vseeno predrami in se boste odzvali vabilu na pogovor.

Če ste prodorni in na svojem področju prepoznavni, pa so za vas ti klici sploh v zadnjem času verjetno že stalnica.

Na trgu dela je zavladal kaos, saj je po določenih profilih veliko povpraševanje. Tako so podjetja pripravljena za pridobitev ustreznega sodelavca narediti veliko več kot v preteklosti.

 

Kako naj se v tem kaosu znajde »huntani«? Predvsem je pomembno, da se zavedate, da ste dobri na svojem področju in da je končno napočil čas, ko si boste delodajalca lahko izbrali sami.

Vendar POZOR – ohranite trezno glavo. Tistim, ki si želite zamenjati zaposlitev, oziroma delodajalca bi svetovala naslednje:

  1. Naredite si načrt – postavite si cilje, kje si želite delati in kaj to delo obsega. Premalokrat si izdelamo jasno sliko, kaj si pravzaprav želimo. Velikokrat nas privlači delodajalec, za katerega na koncu lahko ugotovimo, da ni primeren za nas.
  2. Raziščite – o bodočem delodajalcu se dobro pozanimajte. Kot pravi star slovenski pregovor – ni vse zlato, kar se sveti. Tako kot delodajalci pregledujejo kandidatovo preteklost in reference, je pomembno, da se pozanimate kam greste, da ne boste kasneje obžalovali svoje odločitve. Najlažje naredite to pri zaposlenih ali pa znancih zaposlenih podjetja, za katerega se odločate.
  3. Bodite iskreni – realno ocenite svoje sposobnosti, pa tudi ne preskromno. Za tem kar ponujate tudi stojte. Pričakovanja delodajalcev so visoka, saj so veliko vložili v izbor najboljšega kandidata. Enako kot lahko delodajalec razočara vas, tudi vi lahko ne izpolnite pričakovanj. Če boste za svojem znanjem stali, boste vedno lahko upravičili pričakovanja.
  4. Kultura in vrednote podjetja – pozanimajte se kakšna je kultura podjetja in ali vam tak način dela ustreza. Mnogokrat je delo lahko odlično, pa se nikakor ne moremo vklopiti v kulturo podjetja.
  5. Edini motiv preslabo plačilo za vaše delo? – če je za zamenjavo delodajalca edini motiv denar, se najprej obrnite na svojega šefa in se pogovorite, morda vam lahko ponudi boljše plačilo in drugačne pogoje.
Pri zamenjavi delodajalca se tako poglobite najprej vase, kaj si želite, katero delo vas izpolnjuje in zakaj bi pravzaprav radi menjali zaposlitev. Vzemite si čas za razmislek, tako boste sigurno izbrali prav.

 

Ko vas pokliče headhunter, odreagirajte trezno in izberite zase pravo priložnost. Zgoraj je le nekaj napotkov. V kolikor boste sami iskali dobrega delodajalca, vam z veseljem z našo ekipo na tej poti pomagamo.

Veliko uspeha vam želim!

Avtor članka: Sanda Jerman, vodja HR projektov pri www.optius.com

Vir slike: Freepik


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.