Katera so bistvena pravila pri pisanju spremnega pisma?

Spremno pismo je osebni dopis, v katerem pisec poudari svoje lastnosti in odlike. Na portalu Optius.com smo za vas pripravili kratek video nasvet o spremnem pismu.

Prijava na delovno mesto vključuje dobro napisan življenjepis, izkušnje in priporočila ter spremno oz. motivacijsko pismo. Z njim izstopamo od konkurence, delodajalec pa po pregledu spremnega pisma dobi prvi vtis o kandidatu. Dobro napisano spremno pismo delodajalca motivira, da prebere življenjepis.

Spremno pismo je osebni dopis, v katerem pisec poudari svoje lastnosti in odlike, ki bodo pripomogle k večji uspešnosti podjetja. Pravila kako ga posredovati, je to kot priponko elektronskemu sporočilu ali kot ločeno elektronsko sporočilo, ni.

Da bodo delodajalci posvetili pozornost vašemu spremnemu pismu, se osredotočite na naslednjih 5 pravil:

  1. Spremno pismo naj bo personalizirano - prilagodimo ga za vsako delovno mesto na katerega se prijavljamo. 
  2. Pazite tudi, da je kratko, najbolj priporočljiva dolžina je pol do ene A4 strani (100 - 300 besed). 
  3. V spremnem pismu poudarite svoje bistvene delovne izkušnje.
  4. Zapišite, kaj lahko na podlagi dosedanjih izkušenj in znanj doprinesete v podjetje, zakaj ste vi pravi kandidat za razpisano delovno mesto.
  5. Spremno pismo preglejte in pazite, da ne bo vseboval slovničnih napak. 

Spremno pismo prilagodimo tudi glede na to, na kakšen način se prijavljate na zaposlitveni oglas - preko klasične pošte, na zaposlitveni oglas na portalu, na zaposlitveni oglas kadrovske agencije, na podlagi priporočila, ali se prijavljate na študentsko delo ali pa prijavo pošiljate na slepo.