Kakšno obliko življenjepisa izbrati, ko pripravljate življenjepis?

Življenjepis je pisna predstavitev, ustvarjena s ciljem pridobitve razgovora za zaposlitev. Na portalu Optius.com smo za vas pripravili kratek video nasvet o tem, katero obliko življenjepisa izbrati.

Življenjepis je pisna predstavitev, ustvarjena s ciljem pridobitve razgovora za zaposlitev. Je sestavljen iz podatkov, ki delodajalcu povedo, če ste prava oseba za razpisano delovno mesto.

Poznamo veliko različnih vrst življenjepisov:

S strani kandidatov je največkrat uporabljen Europass življenjepis. Prednosti tega življenjepisa so, da je evropsko primerljiv in tako primeren za prijave v tuje EU države, vsebuje lestvico jezikovnega znanja in je dobro poznan med delodajalci. Ker je oblika standardizirana in pregledna, delodajalci jasno razberejo, kaj točno jim lahko nudite – vendar to velja le za delodajalce, ki jo navadno izrecno zahtevajo.

Ko delodajalec ne zahteva Europass oblike življenjepisa, priporočamo, da pripravite povsem svojega, kjer imate veliko bolj proste roke pri kreativnosti. Vključite lahko svoje barve, infografike, ter ga tako poživite in tako z njim izstopate iz množice. 

Tudi za osebe, ki nimajo znanj oblikovalskih orodij, je na spletu veliko predlog, primerov različnih življenjepisov. Le te lahko prilagodite, izpolnite svoje podatke in imate že pripravljen oblikovan življenjepis.