Kako se pogajati za višjo plačo?

Menite, da si za svoje delo zaslužite boljše plačilo? Na kakšen način se lotiti pogajanja za višjo plačo vam razkrijemo v nadaljevanju članka.

Če se ravno pripravljate na podpis nove pogodbe, je povsem normalno, da se želite dogovoriti za čim boljšo izhodiščno plačo. V primeru, da ste že dalj časa zaposleni pri istem delodajalcu, pa verjetno prav tako želite, da za svoje dosežke prejmete tudi ustrezno finančno kompenzacijo ...

Pogajanje za višjo plačo je za večino prava tabu tema oziroma nekaj, česar se lotijo prav stežka ... Pomembno je, da se znebite prepričanja, da vas bodo v primeru pogajanj za plačo nemudoma izbrisali s seznama možnih kandidatov za zaposlitev oziroma vas umestili na seznam kandidatov za odpuščanje.

Če se pogajanj lotite na pravi način, lahko dosežete svoj cilj, hkrati pa si lahko celo prislužite dodatno spoštovanje svojega delodajalca. V tem članku vam predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali na poti do boljše plače!

Koliko sem v resnici vreden?

Najprej morate dobro premisliti, koliko ste v resnici vredni oziroma kaj vaše delo prinaša podjetju, v katerem ste zaposleni. Delodajalcu morate namreč predstaviti določena dejstva, zaradi katerih bo uvidel, da ste nepogrešljiv člen njegove ekipe. V primeru, da boste na sestanku povedali zgolj to, da želite višjo plačo, pri tem pa ne boste podali nobene utemeljitve, zakaj ste tega vredni, se lahko takšen poskus konča precej klavrno. Kako lahko torej določite svojo vrednost?

V primeru, da opravljate rutinska dela, rezultat katerih so narejeni izdelki ali podobno, lahko na primer preverite, kakšne so ustaljene postavke na trgu dela, in jih primerjate s svojim zaslužkom. Tako lahko hitro ugotovite, ali ste za svoje delo resnično premalo plačani ali pa se vam tako zgolj dozdeva.

Če pa vašega dela ni mogoče vrednotiti na takšen način, lahko premislite, koliko projektov ste na primer izpeljali v preteklem letu ali koliko novih strank ste pridobili. Če ste vodja ekipe in imate določene dodatne zadolžitve, je seveda dobro omeniti tudi to. Pri svojih navedbah bodite konkretni ter delodajalca opomnite, da je zaradi vašega dela na primer privarčeval več deset tisoč evrov ali pa da se je zaradi vas v samo nekaj mesecih prodaja povečala za kar 15 %.

V primeru, da se šele potegujete za določeno delovno mesto, lahko na razgovoru izpostavite svoje edinstvene sposobnosti in navedete pretekle izkušnje, ki ste jih pridobili pri prejšnjih zaposlitvah. Svoje besede lahko podprete tudi s priporočili zadovoljnih delodajalcev in tako pokažete, da bi vas bilo resnično vredno zaposliti tudi za nekoliko višjo plačo od ponujene.

Grafični prikaz dveh podjetnikov, ki se rokujeta

Dobro premislite kaj si želite.

Kako si učinkovito izpogajamo plačo?

Pogajanje za plačo je prav gotovo kočljiva situacija, ki se je moramo lotiti na pravilen način, saj lahko v nasprotnem primeru vse skupaj še poslabšamo. Vseeno se vam ni treba bati tega podviga – s sledenjem določenim nasvetom ste lahko precej prepričani, da vam bo uspelo doseči želen rezultat!

Dobro se pripravite

Kot smo že omenili, morate pred samim pogajanjem za plačo ovrednotiti svoje delo in doprinos k podjetju. Za delodajalca tudi pripravite nevtralna vprašanja, kot so »Ali so pri izplačilu moje plače možne določene spremembe?«, »Ste morda razmišljali o izplačilu mesečnega bonusa?« ipd. Tako nadrejenega ne boste kar neposredno napadli z osebnimi željami, temveč boste vse skupaj predstavili na bolj profesionalen način.

Ko pripravite svoje argumente, ki bi lahko upravičili povišanje plače, prosite partnerja ali prijatelja, da pogovor vadi z vami. V vlogi nadrejenega naj vam poskuša postreči s protiargumenti, ki jih morate nato sami ovreči in ohraniti mirno kri. To je resnično dobra vaja za situacijo, v kateri se boste kmalu znašli v realnosti.

Izberite pravo situacijo

Za povišanje plače se nikoli ne pogajajte prek telefona ali e-pošte. To je namreč nekaj, kar morate preprosto opraviti na štiri oči, saj tako pokažete, da ste samozavestni in se ne skrivate za računalniškim ekranom.

Pogajanje v živo vam bo tudi pomagalo razbrati, kako se vaš sogovornik počuti in kako se odziva na vaše argumente. Zato se ne bojte dogovoriti za sestanek in se v živo pogovoriti s svojim nadrejenim!

Pozabite na čustva

V takšnih situacijah je dobro pozabiti na čustva, predvsem tista negativna. Tako pomembnih pogovorov prav gotovo ne bi nikoli smeli imeti v navalu močnih čustev, kot so jeza, ljubosumje, da ima vaš sodelavec na primer višjo plačo, ipd. Močna čustva bodo namreč zameglila vaš razum in zaradi tega ne boste sposobni jasno predstaviti svojih argumentov.

Poskusite tudi pozabiti na strah, ki vam lahko prepreči, da bi se lahko osredotočili na to, kar želite povedati. Če se boste na pogovor dobro pripravili, namreč sploh ni razloga, da bi se sestanka bali, saj boste dobro opremljeni za različne reakcije nadrejenega.

Prav gotovo pa je dobro, da se »opremite« s pozitivnimi čustvi. Pogovor začnite samozavestno in v dobrem duhu, saj boste v pisarni tako vzpostavili prijetno vzdušje, ki bo poskrbelo za enostavnejše pogajanje. V primeru, da pogovor zaplava v burnejše vode, poskusite ostati mirni in osredotočeni. Ne odzivajte se impulzivno in ohranite mirno kri.

Bodite konkretni

Pri svojih željah bodite konkretni in ne ovinkarite. Prav gotovo ste svoji plači namenili veliko premisleka, zato ob vprašanju glede želene plače jasno povejte želen znesek. Če ste pravilno ocenili svojo vrednost in doprinos k podjetju, bi se moral ta znesek tudi delodajalcu zdeti realen.

Verjetno pa bodo vaši želji sledila tudi pogajanja, po katerih boste z delodajalcem sklenili določen kompromis. Zato je pomembno tudi, da na samem začetku ne določite prenizkega zneska, saj se bo ta med pogajanji najverjetneje znižal. Pri povišanju plače si lahko načeloma obetate povišico med 3 in 10 %, kar lahko imate v mislih pri določanju izhodiščnega zneska.

Ne ustrašite se zavrnitve

Seveda se vam lahko na žalost zgodi tudi, da delodajalec zavrne vašo prošnjo za povišanje plače. Morda vaše podjetje trenutno preprosto nima dovolj velikega proračuna, da bi si lahko privoščilo takšne spremembe.

V tem primeru poskusite pozabiti na razočaranje ter z dvignjeno glavo pojdite naprej. Vaš delodajalec vas kljub vsemu prav gotovo ceni in si bo zapomnil vse argumente, ki ste mu jih našteli med pogovorom. Ko se bo ponudila priložnost, se bo gotovo spomnil na vas in vaše zasluge pri delovanju podjetja.

Zaključek

Če povzamemo, je pri pogajanju za plačo najpomembneje, da že med pripravami dobro ovrednotite svoje delo in določite konkretne ideje ter argumente, ki jih boste predstavili delodajalcu. Izberite pravo situacijo, ko sta obe strani sproščeni, in pozabite na močna čustva. Nastopite samozavestno ter jasno predstavite svoje želje. Bodite tudi pripravljeni na pogajanje in nižanje vaše izhodiščne plače ter na to, da boste na koncu najverjetneje morali skleniti kompromis. V primeru zavrnitve vam ni treba osramočeno dati odpovedi, temveč ostanite optimistični, saj vas lahko višja plača čaka kdaj v prihodnosti. Pa srečno!

Vir slike: Freepik