Kako odgovoriti na vprašanje: kakšna so vaša plačna pričakovanja

V tem članku bomo razložili, zakaj delodajalci sploh zastavljajo to vprašanje, predstavili učinkovite načine za odgovor in podrobneje pogledali, kako ravnati med razgovorom, ko pogovor nanese na to temo. Naš cilj je, da vas opremimo z znanjem in strategijami, ki vam bodo pomagali uspešno navigirati skozi ta pogosto zapleteni del razgovora za delo.

Vprašanje o plačnih pričakovanjih pogosto predstavlja rahlo neprijeten trenutek na razgovorih za delo, ki lahko določi ton nadaljnjega pogovora in v veliki meri vpliva na končni izid razgovora. Vprašanje je na videz preprosto, a je hkrati polno pasti in priložnosti, ki jih je treba pametno izkoristiti.

Priprava pred razgovorom

Pred razgovorom za delo je temeljita priprava ključna za zmanjšanje stresa in dvig samozavesti. V nadaljevanju bomo raziskali nekaj ključnih strategij, ki se vam bodo pomagale dobro pripraviti na pogajanja o plači. Tako se boste lahko na razgovoru predstavili kot dobro informiran in samozavesten kandidat.

Obvladovanje stresa

Učinkovito obvladovanje stresa pri pripravi na razgovor za zaposlitev vključuje temeljito raziskavo trga dela, da boste lahko razumeli in uspešno predstavili razpon plače za svoje potencialno delovno mesto.

Spletne platforme, kot sta Indeed in Glassdoor, so izjemno uporabne za pridobivanje informacij o plačah za primerljiva delovna mesta v vaši industriji in geografski regiji. Pri tem je pomembno, da preverite relevantnost podatkov za državo, v kateri iščete zaposlitev, saj se lahko standardi glede na lokacijo močno razlikujejo. 

Z zanesljivimi podatki se lahko bolje pripravite na pogajanja o plači in s tem zmanjšate stres, povezan s postopkom iskanja zaposlitve.

Upoštevanje življenjskih stroškov

Pri določanju plačnih pričakovanj je ključno upoštevati življenjske stroške, zlasti če živite ali načrtujete selitev v dražje mesto. V svoje finančne načrte in plačna pričakovanja zato vključite stroške, kot so najemnina, kredit, prevoz, hrana in drugi ključni življenjski izdatki. 

Če svoje porabe ne spremljate mesečno, lahko za natančnejšo oceno svojih mesečnih izdatkov uporabite pretekle bančne izpiske. Ti vam bodo pomagali pripraviti podroben pregled vaših finančnih obveznosti, na podlagi katerih boste lahko realistično določili svoja plačna pričakovanja.

Pomembnost realističnih pričakovanj

Pomembno je, da svoja plačna pričakovanja uskladite z realnostjo. Čeprav je vaš cilj, da si zagotovite najboljše možne plačne pogoje, je nujno, da vaša pričakovanja ne presegajo zneska, ki ga delodajalci dejansko ponujajo na trgu. 

Previsoke zahteve lahko potencialne delodajalce namreč odvrnejo in vzbudijo vtis, da niste fleksibilni oziroma niste v stiku z realnostjo. Po drugi strani pa lahko prenizka pričakovanja delodajalcem pokažejo, da morda ne cenite svojega dela ali doprinosa, kar lahko vpliva na njihovo začetno ponudbo plače.

Kako ravnati med razgovorom?

Med razgovorom je ključnega pomena, da ohranite mirnost in profesionalnost, še posebej ko se dotaknete teme plačnih pričakovanj. Za vas smo zbrali nekaj učinkovitih načinov, kako se spopasti s tem vprašanjem, ki vam bodo omogočili, da ohranite profesionalno držo in si izboljšate možnosti za uspešno pogajanje:

1. Odložite odgovor

Na začetku zaposlitvenega procesa, ko še pridobivate informacije o delovnem mestu, je smiselno, da odgovor na vprašanje o plači odložite. To vam omogoča, da pridobite celovitejši vpogled v delovno mesto in odgovornosti, preden se zavežete k specifični številki.

Začnite z izražanjem svojega zanimanja za delovno mesto in podjetje, s čimer boste pokazali svojo motiviranost in željo po sodelovanju. Vljudno pojasnite, da želite pred oblikovanjem konkretnih plačnih pričakovanj pridobiti boljši vpogled v specifične odgovornosti in izzive delovnega mesta. Lahko preprosto odgovorite z besedami, kot so: "Preden lahko ustrezno določim svoja plačna pričakovanja, bi rad bolje razumel obseg odgovornosti in izzive, ki jih delovno mesto prinaša."

Nato poudarite svojo pripravljenost za nadaljnje pogovore o plači, ko boste imeli več informacij. To kaže, da vas ponujeno delovno mesto resnično zanima in da ste pripravljeni na konstruktiven dialog.

2. Ne pozabite na celoten paket

Ko se pogajate o plači, je bistveno upoštevati celoten kompenzacijski paket, ki ne vključuje le osnovne plače, ampak tudi bonuse, dodatke, zdravstveno zavarovanje in druge ugodnosti. Ti elementi skupaj tvorijo vašo celotno kompenzacijo, ki je lahko še posebej pomembna, če delodajalec trenutno ne more zadostiti vašim pričakovanjem glede osnovne plače. 

V situacijah, ko osnovna plača morda ne dosega vaših pričakovanj, lahko izrazite odprtost za razpravo o alternativnih oblikah nadomestil, ki bi lahko izboljšala vaše zadovoljstvo in zavzetost.

Predlagan odgovor, ki ga lahko uporabite pri razgovoru z delodajalcem, bi lahko bil: "Razumem vaše trenutne finančne omejitve, zato sem pripravljen razmisliti o celotnem paketu ugodnosti, ki bi lahko kot del moje skupne kompenzacije vključeval delniške opcije, več dni dopusta ali fleksibilni delovnik."

pogajanje za placo

3. Navedite razpon plače

Navedba razpona plače je učinkovita taktika pri pogajanjih o plači, saj omogoča fleksibilnost in hkrati jasno sporoča vaša pričakovanja. Ko morate na zahtevo delodajalca navesti konkretno številko, je pomembno, da je spodnja meja razpona številka, s katero bi bili dejansko zadovoljni, zgornja meja pa številka, ki odraža optimalne pogoje glede na vaše kompetence in tržne razmere. 

Za razpon plač morate biti dobro informirani o industrijskih standardih in razponih za podobna delovna mesta. Na ta način lahko zagotovite, da so vaša pričakovanja realistična in utemeljena. Predlagan odgovor, ki ga lahko uporabite pri pogovoru z delodajalcem, bi lahko bil: "Glede na moje izkušnje in industrijski standard za to delovno mesto, moja plačna pričakovanja znašajo med 25.000 in 27.000 evri letno. Prepričan sem, da ta razpon omogoča pravično kompenzacijo za moj prispevek k vašemu podjetju in je v skladu z industrijskimi normami."

4. Jasno izrazite svoja pričakovanja

Ko komunicirate svoja plačna pričakovanja, je resnično pomembno, da ste jasni in odločni, a hkrati tudi prepričljivi. Navajanje želene plače naj vedno spremljajo utemeljitve, osnovane na vaših dosežkih, izkušnjah in specializiranih znanjih, ki jih prinašate na novo delovno mesto. Tako ne boste samo pokazali svoje vrednosti, temveč tudi utemeljili, zakaj si zaslužite želeno plačo.

Če ste v prejšnji službi vodili pomemben projekt, ki je imel opazen vpliv na uspešnost podjetja, to navedite. Primer: "Moja strategija digitalnega marketinga je spletni promet povečala za 40 %, prodajo prek spleta pa za 25 % v enem letu."

5. Ostanite odprti za pogajanja

Pogajanja o plači resnično presegajo zgolj številke; gre za razumevanje in odzivanje na potrebe delodajalca, hkrati pa tudi za izkazovanje svoje vrednosti in potreb. Fleksibilnost in pripravljenost na kompromise sta ključna za uspešna pogajanja.

Razmislite o alternativah, ki lahko kompenzirajo nižjo osnovno plačo, kot so že prej omenjeni bonusi za uspešnost ali pa na primer možnost za profesionalni razvoj in delo od doma. Morda se lahko s potencialnim delodajalcem dogovorite o spremembi plače po prvem letu ali po dosegi vnaprej dogovorjenih kazalnikov.

priprava na razgovor2

6. Temeljito se pripravite

Priprava na pogajanja o plači je resnično ključna, saj lahko znatno poveča vaše možnosti za uspeh in vam pomaga, da v pogosto napetih situacijah ostanete mirni in zbrani.

Svetujemo vam, da si pred razgovorom zapišete ključne točke ali zgoraj ponujene odgovore, nato pa pripravljeno vadite pred ogledalom ali prijateljem, da boste med samim razgovorom čim bolj suvereni. 

Ne glede na potek pogovora ostanite profesionalni in se izogibajte čustvenim reakcijam na morebitne zavrnitve ali druge predloge, ki vam morda ne bi bili najbolj po godu.

Zaključek

Razumevanje, kako odgovoriti na vprašanje o plačnih pričakovanjih, je ključno za uspešen zaključek razgovora. Ne glede na to, za katero taktiko se odločite, je najpomembneje, da ostanete iskreni glede svojih pričakovanj.

Z ustrezno pripravo in razumevanjem trga lahko izboljšate svoje možnosti za pridobitev delovnega mesta, ki bo ustrezalo vašim finančnim potrebam ter hkrati podpiralo vašo karierno in osebno rast. Pa srečno!

Oglejte si še 50 najpogostejših vprašanj na razgovoru | Optius.com, da se še bolje pripravite na razgovor. 

Pripravil: Optius.com