Jure Jenko - Urarski mojster

Svet Jureta Jenka se že od nekdaj vrti okoli ur. Njegov poklic, urar, je danes prava redkost, vendar še kako pomemben za podjetje Malalan. Kako je prišel do poklica urarja, kaj mu ta predstavlja in kaj meni, da se bo z urarstvom zgodilo v prihodnje, nam je zaupal v intervjuju.

Ste eden najboljših urarjev v Sloveniji. Pa vendarle, pot do tega, da ste postali uspešni, verjetno ni bila enostavna. Koliko let je trajalo, da ste postali eden najboljših v Sloveniji? Koliko let prakse je za to potrebno? Koliko popravljenih ur? Ste mogoče šteli?
Najpomembnejše od vsega je, da imaš željo po učenju, in da te stvar prevzame in zanima. Sam sem imel srečo, da sem prišel v podjetje Malalan, kjer smo skupaj imeli željo, da postanemo najboljši urarski servis v Sloveniji. Na koncu nam je to tudi uspelo. Ko ima podjetje tako vizijo, potem imaš dostop do najboljših urarskih hiš na svetu in posledično do najboljših izobraževanj. Po 19. letih opravljanja urarskega poklica in nešteto popravljenih urah, se še vedno vsak dan učim in srečujem z novimi problemi in izzivi. V tem poklicu ni nikoli dolgčas.

Kdo vas je navdušil za ta poklic? Kdaj ste spoznali, da je to poklic, ki ga želite opravljati?
Vedno so me veselile mikro stvari, na koncu pa me je pot zanesla v urarske vode. Da želim postati urar, sem se dokončno odločil po končani srednji šoli.

Urar_Jure_Jenko.jpg

Kako bi definirali svoj poklic, kakšen je naziv vašega delovnega mesta?
Moj naziv je urar in sem vodja urarskega servisa. Prvih sedem let sem bil edini urar v Draguljarni Malalan. Potem pa smo počasi začeli rasti in sedaj imamo v urarski delavnici pet zaposlenih. Med nami so trije mladi fantje, ki jih sam učim po švicarskih standardih.

Naš urarski servis je odlično opremljen z najboljšimi instrumenti in prav taki moramo biti tudi mi, saj zastopamo najprestižnejše urarske znamke in popravljamo najboljše in najbolj zapletene ure na svetu.

Katero šolo in izobraževanja ste končali? Je možno postati urar tudi s katero drugo izobrazbo? Se še vedno izobražujete? In zakaj je to pomembno?
Sam sem končal šolo za finomehanika in urarja. Potem pa sem odšel za eno leto na specializacijo v tujino. Vsako podjetje (oz. blagovno znamko), ki ga zastopamo, zahteva pridobitev njihovega certifikata in redno izobraževanje. Vsako leto je veliko novosti pri materialih in tudi nepredvidenih komplikacij ... Prav zaradi tega je redna prisotnost na tečajih še kako pomembna.

Kako ste poiskali svojo prvo službo? Je bilo težko?
Imel sem veliko srečo, da so v Draguljarni Malalan ravno iskali neizkušenega urarja z željo po učenju ravno takrat, ko sem sam zaključil šolo.

Kakšna je prihodnost poklica urarja? Včasih so vsi nosili ročne ure z mehanizmi, danes jih nadomeščajo pametni telefoni in pametne ure. Se to pozna tudi pri vašem delu?
Za našo prihodnost se ni bati. Mehanske ure so in bodo vedno stvar prestiža, sinonim mehanike in natančne izdelave. V urarskem svetu pravimo mehanskim uram, da imajo srce. Za šport ali delo imaš lahko pametno uro. Za večerjo ali poslovna srečanja pa je klasična mehanska ura pri večini še vedno na zapestju.

Kaj je pri vašem poklicu najpomembnejše? Verjetno brez natančnosti in dobrega vida ne gre. Katere lastnosti so nujno potrebne za opravljanje tega poklica?
Absolutno je najpomembnejša natančnost in preciznost. Potrebno je tudi veliko logičnega razmišljanja, da lahko razumeš, kako stvar deluje. Vid je pomemben, ampak ker večino časa delaš z raznimi lupami in pod mikroskopom, niti ni najpomembnejši. Imeti pa moraš veliko potrpežljivosti in dober spomin. Včasih nimaš tehnične dokumentacije, kako sestaviti mehanizem, zato je spomin zelo pomemben.

Kako poteka vaš delovni dan? Vas kdaj pokličejo tudi ob nemogočih urah, da rešite kakšen nujen primer?
Naš delovni dan je čisto normalen in nekako utečen. Ni pa kakšnih nujnih intervencij. Še najbolj nujno je v primeru, ko v uro pride slana voda. Takrat pa je potrebno uro čim prej odpreti in mehanizem očistiti, saj lahko z vsako pridobljeno minuto zmanjšamo škodo in posledično tudi stroške popravila.

Kaj bi delali, če ne bi bili v tem poklicu? Kaj vas še zanima?
V podjetju imamo tudi zlatarski atelje in vidim, da je tudi njihov poklic lep in zanimiv. Ure so velikokrat okrašene z diamanti iz zlata, platine … Zato bi bil tudi zlatar. Zanima me vse, kar se tiče ročnega dela in finomehanike.

Kaj je v vašem poklicu za vas največji izziv?
Največji izziv predstavljajo ure s komplikacijami. Se pravi take, ki so izdelane v omejenem številu (na primer samo 10) ali takšne, pri katerih mehansko odzvoni točen čas itd. So pa tudi vsakodnevni izzivi: na primer dobiš Rolex uro, katere lastnik je padel z motorjem. Ima veliko zunanjih in notranjih poškodb. Naš izziv je, da ta ura ponovno zgleda kot nova.

Zakaj imate radi ta poklic?
Poklic urarja je lep, čist in zanimiv. Ker delamo operacije in se igramo s srcem najboljših ur na svetu. Ker nismo omejeni samo na eno znamko, ampak poznamo skoraj vse: tudi njihove skrivnosti, njihove patente …

Kaj bi sporočili mladim, ki se še odločajo za svojo karierno pot oz. za svoj bodoči poklic? Kaj svetujete, če ne dobijo službe tam, kjer si želijo ali takoj, ko končajo šolanje?
V našem podjetju iščemo zlatarja in urarja in nas niti ne zanima kakšno šolo ima. Zadnjega urarja smo dobili, ko smo predstavljali naš poklic na strojnih šolah. Tudi če takoj ne dobiš službe v svoji smeri, poskusiš kaj drugega, mogoče se najdeš tam. Če pa ne, se pa kasneje sigurno najde prostor tam, kjer si želiš.

Vaše pozitivno sporočilo bralcem?
Če imate željo in voljo za učenje, prave ročne spretnosti, ste vsekakor dobrodošli v našem poklicu.

Pripravila: Mojca Tomšič, optius.com
Vir slike: osebni arhiv g. Jureta Jenka