En mesec v novi službi, pa že imate domotožje po stari zaposlitvi

Ste v novi službi nesrečni in mislite, da ste naredili gromozansko napako, ko ste zamenjali zaposlitev? Vabljeni k branj naših nasvetov in pogleda na dano situacijo.

Včasih v želji po spremembah naredimo tudi kakšno napako in spoznamo, da nam je bilo v prejšnji situaciji morda bolje. To se nam lahko pripeti tudi pri menjavi zaposlitve. Morda v prejšnji službi nismo bili popolnoma zadovoljni, potem pa smo naleteli na razpis za sanjsko delovno mesto, se nanj prijavili, na koncu pa ugotovili, da je bilo sanjsko samo na papirju in nam prej ni manjkalo prav nič.

Posledično lahko hitro začnemo razmišljati o možnosti vrnitve na staro delovno mesto. To je sicer izvedljivo, sam postopek pa je odvisen predvsem od tega, na kakšen način smo zapustili prejšnjo službo. Kaj torej storiti? V spodnjem prispevku vam predstavljamo načine reševanja tega nevsakdanjega problema.

Zaposleni sedi na stopnicah s sklonjeno glavo

Zakaj nas vleče nazaj?

Najprej se moramo sploh vprašati, kaj je razlog, da smo začeli obžalovati odločitev o menjavi službe. Med glavne razloge spadajo:

1. Prevelika pričakovanja

Do obžalovanja najpogosteje pride zaradi prevelikih pričakovanj, ki nato niso v skladu z realnostjo. Mogoče so nam novo službo predstavili drugače ali pa smo za napačno predstavo »krivi« sami, ker na razgovoru nismo postavili vseh pomembnih vprašanj in se pred odločitvijo nismo dovolj pozanimali o podjetju.

V takšnem primeru lahko hitro spoznamo, da nam v prejšnji službi ni prav nič manjkalo, zato se začnemo igrati z idejo o vrnitvi.

2. Novi službi nismo kos

Možno je tudi, da nismo dobro ocenili svojih sposobnosti ter se v novi službi soočamo z nalogami, ki jim nismo kos.

V takšni situaciji lahko hitro začnemo pogrešati udobje prejšnje zaposlitve, kjer smo natančno vedeli, kaj moramo storiti, in smo svoje zadolžitve opravljali z levo roko.

3. Nižja kakovost življenja

C. Roberts v svoji knjigi Trying Isn't Losing piše, da si ljudje spremembe v karieri navadno zaželijo, ko iščejo nove priložnosti, boljšo kakovost življenja in več denarja.

Če se zaposleni odloči za novo službo in ugotovi, da so njegove možnosti zdaj omejene ali pa se je kakovost življenja poslabšala, saj mora zdaj na primer delati tudi med vikendi in zvečer, lahko takšno odločitev hitro obžaluje.

V takšnih primerih morebitna višja plača ne more prekositi slabših pogojev dela in želje po vrnitvi na staro delovno mesto si kar ne moremo izbiti iz glave ...

Kaj narediti?

Kaj je v takšni situaciji najbolje narediti? Najslabše je, da se odzovete impulzivno in nemudoma prekinete novo delovno razmerje. Ne morete namreč zagotovo vedeti, da vas bo stara služba še čakala, zato lahko posledično ostanete brez dela.

Po enem mesecu oziroma kratkem obdobju tudi ne morete zagotovo trditi, da je v novi službi vse slabše kot na prejšnjem delovnem mestu. Če so vaš glavni razlog za obžalovanje prevelika pričakovanja ali nižja kakovost življenja, se najprej pogovorite z novim nadrejenim. Mogoče vam lahko ta predstavi možnosti napredovanja in ugodnosti, za katere prej niste vedeli. To lahko spremeni vaše dojemanje nove zaposlitve, saj lahko spoznate, da vse le ni tako črno, kot se zdi na prvi pogled.

Če menite, da ste preprosto obuli prevelike čevlje in ne zmorete opravljati novih delovnih nalog, vam prav tako svetujemo, da se ne odzovete impulzivno. Pri novi zaposlitvi nas vse namreč čaka obdobje tranzicije, med katerim se prilagodimo na novo delovno mesto, nove sodelavce in nove zadolžitve. Tega ne moremo doseči kar čez noč, na začetku pa nas lahko vse spremembe tako obremenijo, da pozabimo na dejstvo, da je vsak začetek težak.

Napis v angleščini - priložnost ali sprememba

Zato pred resnejšim razmišljanjem o vrnitvi na staro delovno mesto dajte priložnost novi zaposlitvi. Bolje spoznajte novo podjetje, se pozanimajte o vseh ugodnostih, pričakovanjih delodajalcev in možnostih napredovanja. Pri reviji Forbes svetujejo, da temu namenite vsaj pol leta, vsekakor pa ne zgolj en mesec.

V tem času dobro spremljajte prednosti in slabosti ter naredite primerjavo med novo in staro zaposlitvijo. Premislite tudi, s kakšnimi čustvi ste zapustili staro delovno mesto. Ste odšli prostovoljno ali ste želeli pobegniti pred problemi ali določenimi ljudmi? Če je bil glavni razlog za odhod problem, premislite, ali ste ga vmes že rešili – v nasprotnem primeru lahko pričakujete, da vas bo ob vrnitvi čakal. Vas vrnitev navdaja zgolj z veseljem ali so prisotna tudi druga čustva, kot so sram, neuspeh, strah ipd.?

V primeru, da se po določenem času v novi službi še vedno počutite pripravljeni na vrnitev v staro službo, je čas za naslednji korak ...

In če si res želimo nazaj?

Če se po nekaj mesecih še vedno počutite, kot da novo delovno mesto ni za vas, se prej pozanimajte, ali se je v podjetju od vašega odhoda kaj spremenilo, ali je šef še isti, kakšne so vaše možnosti za vrnitev, imajo prosta delovna mesta in ali bi bivši sodelavci še vedno želeli delati v vami.

V primeru, da v vaši prejšnji službi objavijo razpis za prosto delovno mesto, se nanj preprosto prijavite. Karierni portal Optius redno objavlja prosta delovna mesta, ki jih ponujajo različna podjetja, in mogoče se med njimi najde ravno nova služba, ki jo iščete.

Druga možnost je, da neposredno kontaktirate šefa. Najprej mu razložite, da ste s tem, ko ste zapustili službo, storili napako, in ga vprašajte, ali je vaše delovno mesto še prosto. V tem primeru se je bolje odločiti za komunikacijo prek elektronske pošte, saj mu s tem omogočite več časa za premislek o vašem vprašanju.

Nikar pa se ne obremenjujte z mislijo, da se bo nekdanji zaposlovalec ob prejemu vašega sporočila posmehnil in bo vaša prošnja za delo pristala v košu za smeti. Tudi sam ima namreč zaradi tega določene prednosti:

1. Nižji stroški

Delodajalci z zaposlovanjem nekdanjih delavcev poskrbijo za znižanje stroškov dela, saj starega delavca ni treba ponovno uvajati. Z delovnimi procesi (razen če je bil odsoten dalj časa) je namreč že v celoti seznanjen, zato lahko takoj začne z opravljanjem starih delovnih nalog.

Zaposlovalec tudi dobro pozna delovno učinkovitost nekdanjega zaposlenega, zato dobro ve, kaj lahko pričakuje od njega, medtem ko zaposlitev novega delavca v tem smislu predstavlja veliko večje tveganje.

2. Večja predanost podjetju

Delodajalec lahko z vrnitvijo starega delavca pričakuje tudi večjo predanost podjetju, saj se bo zaposleni verjetno bolj trudil in bolj zavzeto opravljal svoje delo ter se želel dokazati delodajalcu.

Poleg tega so nekdanji zaposleni preizkusili druge delodajalce in ugotovili, da trava pri sosedu morda ni toliko bolj zelena, kot se jim je morda zdelo na začetku.

3. Odnosi med zaposlenimi

V primeru ponovne zaposlitve starega delavca je delodajalcu tudi jasno, kakšni so odnosi med sodelavci, kako sodelujejo med sabo, kar z zaposlovanjem popolnoma novega delavca težko predvidi.

Vendar pa je to prednost zgolj v primeru, da se nekdanji zaposleni za menjavo službe ni odločil zaradi nezadovoljstva z določenimi sodelavci. Če je bilo slovo grenko in je prišlo do zamer, ste lahko precej prepričani, da bo to močno vplivalo na odločitev vašega nekdanjega šefa.

Kot vidite, je zamenjava delovnega mesta povsem mogoča, vendar je treba začetni ideji dati nekaj časa in se izogniti impulzivnim odločitvam. Dobro premislite o razlogih za nezadovoljstvo z novo zaposlitvijo ter naredite načrt, kako se boste ponovno povezali s starim podjetjem.

Kar pogumno, saj lahko ima takšna menjava zaposlitve tudi za vašega nekdanjega zaposlovalca številne prednosti. Karierni portal Optius vam želi vso srečo!

Pripravil team Optius.com