Dodatni mali nasveti pri pisanju življenjepisa

Podajamo vam nekaj nasvetov za brezhiben življenjepis, ki ga bo prijetno brati in bo zablestel v očeh delodajalcev. Ti namreč prejmejo tudi po več sto ponudb na objavljeno delovno mesto, zato mora vaš življenjepis vsebovati takšne informacije in obliko, da pritegne pozornost delodajalca.

Dodatni mali nasveti pri pisanju življenjepisa

Urejen, pregleden in slovnično brezhiben

Namenite ustrezno pozornost podrobnostim, kot sta pravopis in postavljanje ločil. Pazite na slovnične napake, razmake, označevanje, zamike ipd. Izogibajte se pogovornim izrazom in žargonu. Uporabljajte velike in odebeljene črke le za najpomembnejše podatke. Držite se standardnih oblik pisave in formatov. Ne uporabljajte nepotrebnih barv, fotografij in ilustracij. V kolikor ga pošiljate po običajni pošti, naj bo natisnjen na belem papirju. Ko življenjepis končate, ga dajte v branje še nekomu, saj se tako lahko prepričate, ali je vsebina dovolj jasna in razumljiva.

Kratek, jasen in zanimiv

Uporabljajte kratke stavke. Naj bo vaš življenjepis na eni, dveh ali največ treh straneh, odvisno od vaših delovnih izkušenj. Pomembnejše podatke navedite na začetku. Življenjepis naj ne bi vseboval vsake podrobnosti, zato presodite, kaj je pomembno in kaj ne. Osredotočite se na bistvene poudarke vašega izobraževanja in delovnih izkušenj. Ali je res pomembno, da ste kot študent raznašali pico in delali v baru, če so vaši študentski dnevi že daleč za vami? Če se z delovnimi izkušnjami ne morete pohvaliti, najprej opišite potek izobraževanja in usposabljanja, tako da poudarite delovno prakso, ki ste jo opravili med usposabljanjem. Razložite morebitne prekinitve med študijem ali zaposlitvami.

Poudarite svoje dosežke s številkami

Kateri od naslednjih stavkov bi vas bolj navdušil, če bi kot delodajalec brali življenjepis?

  • Pisal novičarske članke
  • Napisal 23 novičarskih člankov v treh tednih pred dnevnim rokom.

Vsekakor ima drugi stavek večjo težo. Zakaj? Ker vsebuje številke, da poudari avtorjev dosežek in ga postavi v kontekst, ki delodajalcu pomaga razumeti stopnjo težavnosti dela. Številke so močno orodje življenjepisa, ki vam bo pomagalo, da vaši dosežki dobijo pozornost delodajalcev, ki si jo zaslužite. Že z majhnim premislekom lahko najdete učinkovit način, da povečate uspeh svojega življenjepisa.

Finance, finance, finance

Ne glede na to ali gre za profitno ali neprofitno organizacijo, se vedno vse vrti okoli denarja. Ko torej premišljujete o tem, kako predstaviti svoje dosežke, ne pozabite omeniti načinov, kako ste privarčevali denar za podjetje, ga zaslužili ali upravljali z njim. Primer: Z raziskovanjem in predlogom o novem načinu komuniciranja, sem stroške zmanjšal za 12,7%.

Čas je denar

Verjetno ste že slišali za star pregovor »čas je denar«. In res je. Organizacije ves čas iščejo nove načine, kako bi prihranili čas in povečali učinkovitost. Seveda so tudi obremenjene s časovnimi roki, tako notranjimi kot zunanjimi. Zato v življenjepisu napišite, če lahko s svojimi veščinami kakorkoli prihranite čas, saj boste imeli tako veliko več možnosti, da pritegnete pozornost delodajalca.

Resničnost podatkov

V življenjepisu uporabljajte resnične podatke in se izogibajte tistih, o katerih bi vam bilo neprijetno govoriti na morebitnem zaposlitvenem intervjuju. Če boste navajali neresnične trditve, boste lahko sami sebe spravili v veliko zadrego, saj bo skoraj vsak delodajalec, ki se zaveda tveganja zaposlovanja delavca, preden vas bo zaposlil, na nek način preveril resničnost vaših navedb.

Pošiljanje življenjepisa po e-pošti

Ne uporabljajte neprofesionalnih e-naslovov in ne pošiljajte življenjepisa brez naslova ali sporočila brez zadeve (subject). Koristno je v zadevi navesti, da gre za prijavo na oglas. Delodajalec vam lahko po prijavi pošlje še kakšna vprašanja ali vam da kakšno nalogo, na kar se morate vsekakor odzvati.

Individualnost in profesionalnost

V svojem življenjepisu bodite edinstveni, izvirni, drugačni. A še vedno ostanite profesionalni! Namreč, če želite izstopati in pretiravate z raznimi vložki, lahko naredite več slabega kot dobrega.

Ciljna naravnanost

Priporočljivo je, da je življenjepis oblikovan tako, da cilja na določeno delovno mesto, zato je priporočljivo prilagajati določene dele v njem, tako da boste delovali čimbolj specializiran kandidat za želeno delovno mesto. V življenjepis zato ne vključujte delovnih izkušenj ali usposabljanj, ki za določeno delo niso bistveni.

Na koncu preglejte svoj življenjepis in se vprašajte:

  • Ali lahko delodajalec vidi moje najpomembnejše lastnosti v 10-ih do 15-ih sekundah?
  • Ali najpomembnejše informacije izstopajo?
  • Ali na prvi četrtini strani učinkovito tržim samega sebe?