Delo preko zaposlitvene agencije

Med objavljenimi prostimi delovnimi mesti je veliko takšnih, ki jih razpisujejo agencije. Navedena so pričakovanja in zahteve, vendar pa nikjer ni razvidno, za katero podjetje gre. Kaj pravzaprav pomeni, da je nekdo zaposlen preko agencije. Kje so prednosti in slabosti?

ZAKAJ AGENCIJA NE OBJAVI, ZA KATERO PODJETJE IŠČEJO KANDIDATE?

Podjetja sklenejo sodelovanje z agencijo z razlogom. Morda so sami preobremenjeni z delom, lahko da nimajo svoje kadrovske službe, morda si na ta način želijo zagotoviti fleksibilnost ali pa enostavno sami ne najdejo dovolj usposobljenega kadra. Zato agencija v oglasu napiše le npr.: »Za našega naročnika iščemo«, in s tem prepreči, da bi kandidati direktno kontaktirali podjetje, ki je postopek zbiranja prijav in opravljanja razgovorov predalo agenciji.

Ko boste povabljeni na razgovor v agencijo, boste (v veliki večini primerov) takoj izvedeli, za katero podjetje iščejo kader. V kolikor ne boste izbrani za delovno mesto, na katero ste se prijavili, in v kolikor bodo v vas prepoznali potencial, vas bodo celo shranili v svojo bazo in vas kontaktirali ob naslednji priliki, ko bodo kadrovali za delovno mesto, ki ustreza vašim izkušnjam in znanjem.

ZAPOSLITEV PREKO AGENCIJE

Agencija za podjetje lahko opravi postopek iskanja in selekcije, opravi prvi krog razgovorov, nato pa imate razgovore še direktno v podjetju, kjer vas tudi zaposlijo in z agencijo nimate nobenega opravka več.

 

 

Lahko pa ima kadrovska agencija s podjetjem sklenjeno sodelovanje tudi za najem delovne sile, kar pomeni, da agencija opravi iskanje in selekcijo ter vas nato tudi zaposli. Tako agencija postane vaš uradni delodajalec, napoti pa vas na delo k svojemu naročniku - v podjetje, kjer spremljajo in kontrolirajo vaše delo po svojih internih pravilih in pogojih. Tovrstna oblika zaposlitve je legalna in pogosta, predvsem v proizvodnji in logistični branži, saj podjetjem omogoča večjo fleksibilnost. Pogoji dela za agencijske delavce so enaki, kot če bi bili zaposleni direktno v podjetju.

Selekcija kadra v zaposlitveni agenciji

POSTOPEK ZAPOSLITVE PREKO KADROVSKE AGENCIJE

Zaposlitev preko agencije ni nič slabša, kot je povprečno pri delodajalcih v Sloveniji. Pogosto imajo delavci, zaposleni preko agencije, pogodbo za nedoločen čas. Včasih je tovrstna zaposlitev celo boljša, ker so stvari urejene tako interno kot tudi z zakonodajo.

Pomembno je, da delavec izbere kadrovsko agencijo, ki je na seznamu podjetij, ki so pri Ministrstvu za delo registrirana za opravljanje tovrstne dejavnosti. Brez zadržkov se lahko zaposlite v večjih kadrovskih agencijah, ki poslujejo v skladu z zakonom, kot so npr. Trenkwalder, Manpower, Kariera, Naton, Agado, FMG, Korotaj, Dekra, Trgotur, Atama, Personal Center, … Postopek zaposlitve je enak: potrebno je opraviti kadrovski razgovor, zdravniški pregled, po potrebi opraviti teste (psihološke ali praktične) ter podpisati pogodbo o zaposlitvi.

KOLIKO PODJETIJ SODELUJE S KADROVSKIMI AGENCIJAMI

Danes so že redka podjetja, ki vsaj občasno ne sodelujejo z vsaj eno kadrovsko agencijo, npr. za »headhunting« oz. selekcijo kadra. Večja proizvodna podjetja sodelujejo tudi z več agencijami hkrati, ki jim zagotavljajo najem delovne sile in s tem fleksibilnost. Tako imajo nekatera podjetja tudi 20 ali več odstotkov zaposlenih preko agencije. Včasih je tudi pot preko agencije pot do zaposlitve v podjetju. Podjetja se večkrat odločijo, da po letu ali dveh, delavca prezaposlijo k sebi.

NE SPREGLEJTE PONUDBE TUDI AGENCIJSKIH DEL

Velikokrat se za oglasi agencij skrivajo velika in uspešna podjetja. Zato priporočamo, da pregledate tudi vsa agencijska dela in se prijavite, morda boste na ta način našli podjetje, kjer ste si vedno želeli delati. Ker agencije iščejo delavce za več naročnikov hkrati, bo kadrovski svetovalec, pri katerem boste na razgovoru, lahko ocenil, da bi bili celo bolj primerni za delo v katerem drugem podjetju, s katerim sodelujejo, in vas napotil na razgovor tudi k njim. Tako se boste z enim razgovorom lahko potegovali celo za več delovnih mest hkrati.

Zaposlitev preko agencije

Pripravila: Mojca Tomšič, zaposlitveni portal Optius
Vir slike: Freepik in Pexel

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.